< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Egymilliós kártérítést fizet a kormány egy majdnem két éven át fogva tartott, enyhén értelmi sérült fiúnak

| Mobile | RSS

Egymilliós kártérítést fizet a kormány egy majdnem két éven át fogva tartott, enyhén értelmi sérült fiúnak

2020. MÁRCIUS 11. 18:40 – SZERZŐ: 168 ÓRA

A magyar állam elismerte, hogy jogellenesen tartott fogva 22 hónapon keresztül egy 15 éves, enyhén értelmi sérült fiút, és a strasbourgi bíróság egyezségi javaslatát elfogadva vállalta a közel egymillió forintos kártérítés és perköltség kifizetését – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

A Sándornak nevezett fiú egy éve fordult a strasbourgi bírósághoz. Még 15 éves sem volt, amikor letartóztatták, miután két társával rátámadt egy másik gyerekre, és elvettek tőle több, összesen 23 ezer forint összértékű tárgyat. Az áldozat megúszta sérülések nélkül. „Sándort” őrizetbe vették, előzetes letartóztatásba helyezték, mindent beismert, de 15 hónapon át tartották fogva, ráadásul utána is fél éven át fogoly maradt, csak már nem letartóztatásban, hanem házi őrizetben, a lábán elektronikus nyomkövető bilinccsel.

A bíróság azonban 22 hónapon át nem voltak hajlandó szabadon engedésére, méghozzá általában a szökés veszélyére hivatkozva.

Azóta egyébként megszületett az első fokú ítélet: 3 év 6 hónap javítóintézeti nevelés.

„Sándor” nem csak fiatalkorú és büntetlen előéletű, hanem enyhe fokon értelmi fogyatékos is, márpedig ezen esetek mindegyikénél előírja a törvény, hogy az államnak különös gondossággal kell eljárni.

A felek elfogadták a strasbourgi bíróság javaslatát, és rövid időn belül a kifizetésre is sor kerül.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 115 megnézve, 1 alkalommal mai nap |