< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Fantomkonzervgyár a homokon – Egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás rejtélyei

| Mobile | RSS

Fantomkonzervgyár a homokon – Egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás rejtélyei

2020. március 14.

202o SZERZŐ: RAJNAI ATTILA

Költségvetési támogatással, valamint a piarista rend tőkealap-kezelőjének bevonásával épült egy hatalmas élelmiszer-feldolgozó üzemegyüttes Kerekegyháza mellett. A beruházó céget azonban végrehajtás és rengeteg tartozás terheli. A környék termelői kezdetben aggódtak, az élelmiszeripari szakemberek pedig észszerűtlennek tartották az óriásvállalkozást. Csakhogy a működésnek és a súlyos milliárdoknak nem sok nyoma van, az építtetők pedig mélyen hallgatnak.

A kecskeméti székhelyű Gladiolus Kft. 18 éve tevékenykedik a hazai vegyiáru-nagykereskedelmi piacon, éves nettó árbevétele 2018-ban kiugróan magas, 2 milliárd 266 millió forint volt. A cég intézményeknek, önkormányzatoknak, kormányzati szerveknek szállít alapvetően saját márkás háztartási papírárut, különböző higiénés, valamint tisztítószereket. A Gladiolus a napokban azért került reflektorfénybe, mert az országos tiszti főorvos rendelete alapján kivonták a forgalomból a Glady-SEPT nevű kéztisztítójukat, mivel – a reklámszöveggel ellentétben – nincs fertőtlenítő hatása, ezért használata jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázatot jelent.

A cég fő tulajdonosa a 49 éves, Kecskeméten élő Bajáki Ede, aki ellen 2016-ban emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, valamint más bűncselekmények miatt. Az eljárás jogerősen a múlt évben fejeződött be. A Szegedi Ítélőtábla helyben hagyta az elsőfokú ítélet. Bajáki két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ítélőtábla egyben előzetesen mentesítette a büntetett előélet hátrányos következményei alól.

A Gladiolus Kft. ellen 2019. december 20-án végrehajtást jegyeztek be, ez jelenleg is hatályos. Bajáki másik cége, a 2013-ban alapított Hírös-Vitál Zrt. ugyancsak végrehajtás alatt van. A cégbe 25 százalékban betársult a PGM FMC Kockázati Tőkealap, amelynek tulajdonosa a hazai egyházi szervezetek pénztermelője, a Portus Buda Group Zrt.

A Hírös-Vitál néhány éve elkezdte felvásárolni a Kecskemét melletti Kerekegyháza külső területeit. A helybelieket meglepte, hogy gazdára találtak az értéktelen, sivár földek, hiszen ott korábban még a kutak is kiapadtak. Ez már alapból megdrágítja a tervezett ásványvízgyártást, mert a beadott vízjogiengedély-kérelmük szerint egy csaknem kétszáz méteres talpmélységű kút vizét akarják a helyszínre juttatni, mintegy három kilométeres vezetéken át.

Megpróbáltunk fotókat készíteni a telephelyről, de a biztonsági őrök elzavartak a terület mellől, ezért a légi fotók mellett döntöttünk. Tavaly egyébként jelentkeztünk a kerítésen lévő álláshirdetéshez tartozó telefonszámon azzal, hogy konzervgyári szakmunkás tapasztalattal rendelkezünk. Ennek megörültek a vonal végén, de visszahívást azóta sem kaptunk. Kérdés, így miként teljesítik a 650 fős munkahely létesítésre vonatkozó vállalásukat. Kérdéseket juttatunk el a Külügyminisztériumnak is, hogy megtudjuk, vajon a Nemzeti Befektetési Ügynökség milyen feltételekkel és határidőre adott több mint hétmilliárdos támogatást, és mi van akkor, ha ezt nem sikerül teljesítenie a cégnek. A sajtóosztály egyelőre nem válaszolt.

24.hu számolt be egy másik, szintén a Hírös-Vitált érintő ügyről: veszélyes baktériumot, úgynevezett Pseudomonas aeruginosát tartalmaz a Hírös ásványvíz a hírportál által rendelt laboratóriumi vizsgálatból. A talált anyag kórházi fertőzéseket okozó, a gyógyszereknek nagyon ellenálló baktériumként ismert Pseudomonas aeruginosa nevű, a természetes és mesterséges környezetünkben sok helyen előforduló baktérium. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) besorolása alapján a legveszélyesebb rezisztens, az antibiotikumoknak nagyban ellenálló, tehát nehezen elpusztítható baktériumok közé tartozik.

A cikk teljes változatát a csütörtökön megjelent 168 Órában olvashatja el!

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |