< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Beutazási tilalmat rendelt el az EU, egyelőre 30 napra

| Mobile | RSS

Beutazási tilalmat rendelt el az EU, egyelőre 30 napra

168 óra

2020. március 18.

SZERZŐ: 168 ÓRA

Részleges beutazási tilalmat vezet be az EU a következő 30 napra, hogy feltartóztassa a koronavírus további terjedését – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az európai állam- és kormányfők döntését az uniós vezetők keddi rendkívüli videokonferenciáját követően sajtótájékoztatón. Erről elsőként az EUrológus számolt be.

A döntés értelmében

ezentúl csak az uniós állampolgárok léphetnek be az EU területére,

illetve a britek, mivel a brexit utáni, az év végéig tartó átmeneti időszakban továbbra is uniós állampolgárnak minősülnek. Emellett a schengeni övezet azon országainak az állampolgárai is beutazhatnak, akik nem tagjai az EU-nak, azaz a norvégok, a svájciak, az izlandiak és a lichtensteiniek.

„Megállapodunk abban, hogy megerősítjük külső határainkat azáltal, hogy harmincnapos időtartamra összehangolt ideiglenes korlátozást alkalmazunk a nem alapvető fontosságú beutazásokra” – fogalmazott Michel, hozzátéve, minden uniós állampolgárnak segíteni fognak a hazatérésben.

Erdogan Brüsszelben

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke BrüsszelbenFotó: Olivier Hoslet

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn jelentette be, hogy egy olyan tervezeten dolgoznak, amely ideiglenesen megtiltaná a beutazást az EU területére. A korlátozás első körben 30 napra szólna, de a hazatérő európai állampolgárokat és az orvosokat, nővéreket és kutatókat nem érintené.

Az utazáskorlátozást szigorúan véve nem az EU rendeli el, mivel erre nincs jogköre, hanem az uniós országok koordinálják a lépéseiket. „Most a tagállamokon van a sor, hogy bevezessék az intézkedéseket” – jelentette ki Von der Leyen az uniós vezetők értekezlete után.

Az uniós vezetők az uniós belső piac helyreállításáról is beszéltek. Az elmúlt két hétben több európai ország is visszaállította a határellenőrzést, ami az áruforgalmat is korlátozza. Üdvözölték a Bizottság javaslatát arról, hogy

a határokon úgynevezett zöld sávokat létesítsenek az élelmiszer- és orvosi eszközöket szállító kamionok számára.

A belső határok lezárása az ingázók számára is hatalmas problémát jelent. Luxemburgban a legsúlyosabb a helyzet, mivel az egészségügyi dolgozók döntő többsége Németországból és Franciaországból jár át, így mára a betegellátás is veszélybe került a német és francia kormány intézkedései miatt. Von der Leyen reményei szerint a tagállamok ezen is változtatni fognak a közeljövőben.

Az európai vezetők ezentúl minden héten videókonferenciát fognak tartani, hogy megvitassák a koronavírus elleni intézkedések legújabb fejlemlényeit.

(Az EUrológus nyomán)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 122 megnézve, 1 alkalommal mai nap |