< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, europarl.europa.eu/news/en, Fecsegő hírek, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Vádemelés a több, mint 500 millió forint adót csaló autókereskedőkkel szemben

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Vádemelés a több, mint 500 millió forint adót csaló autókereskedőkkel szemben

 
      6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
        Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
                         E-mail: csongrad.fou@mku.hu

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a férfivel és feleségével, valamint további három személlyel szemben, akik 563 millió forint vagyoni hátrányt okoztak általános forgalmi adó adónemben az állami költségvetésnek.

A vádirat szerint a férfi és felesége 2013. és 2017. közötti időszakban két, használt autókereskedéssel foglalkozó gazdasági társaság keretében követett el költségvetési csalást. Módszerük szerint az Európai Unió területéről adómentesen behozott használt autók forgalomba hozatala során beszerzéseiket úgy tűntették fel, mintha azokra általános forgalmi adóval növelt értékkel került volna sor. A költségvetési csalást megkárosító tevékenységük leplezése érdekében csehországi székhelyű gazdasági társaságokat is alapítottak, melyeken a jellemzően Németországból behozott gépjárműveket átszámlázták.

A használt autók Európai Unió területéről történő beszerzésével összefüggésben a férfi és a felesége által vezetett gazdasági társaságoknak, mint magyarországi első forgalomba hozónak kellett volna az áfát bevallania és megfizetnie, amivel szemben a beszerzést terhelő és az általa fizetendő áfából levonható adót nem tüntethetett volna fel.

A férfinek és feleségének segítséget nyújtott a bűncselekmény elkövetésében könyvelőjük, valamint a cseh honosságú gazdasági társaság ügyvezetését, illetőleg tényleges vezetését ellátó további két vádlott is.

A vádlottak cselekményükkel az állami költségvetésnek 563.592.000.-Ft vagyoni hátrányt okoztak.

A főügyészség a vádlottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más ehhez kapcsolódó bűncselekményekkel is vádolja.

A vádemeléskor szabadlábon védekező vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

S z e g e d, 2020. március 19.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 115 megnézve, 1 alkalommal mai nap |