< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Bukarest teljes lakosságát tesztelnék koronavírusra

| Mobile | RSS

Bukarest teljes lakosságát tesztelnék koronavírusra

-MA-2020.03.25. 21:26

Románia új módszerrel venné fel a harcot a koronavírus-járvánnyal. Az országban jelenleg 906 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, 14 halálos áldozata van a vírusnak, 86-an gyógyultak fel. 

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER ÉS BUKAREST POLGÁRMESTERE A  DIGI24-NEK BESZÉLT ARRÓL, HOGY EGY PILOT PROJEKT KERETÉBEN A FŐVÁROS TELJES LAKOSSÁGÁT TESZTELNI AKARJÁK KORONAVÍRUSRA.

Ez körülbelül 1,8 millió embert jelentene. Házról házra járva végeznék a teszteket, a lakosság leginkább veszélyeztetett részével kezdenék, Bukarestben több mint 480 ezer 65 évnél idősebb ember él. Ha beválik a terv, más városokban is elindítanák a teszteléseket. 

A vírus romániai megjelenése óta az országban 12624 koronavírustesztet végeztek. A házi karanténból kedden kilépő Ludovic Orban miniszterelnök korábban egy sajtótájékoztatón célként jelölte meg, hogy 5-7 napon belül napi 2000, akár 2500 teszt elvégzésére is képes legyen a rendszer.

Ludovic Orban

Ludovic OrbanFotó: Robert Ghement / MTI / EPA

Eközben szerdától a nappali órákra is kiterjesztik a járvány miatt korábban csak az éjszakára elrendelt kijárási tilalmat. Ezentúl  csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek feltétlenül munkába, gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba kell menni. Erről a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak, írja az MTI. Ezentúl a katonaság is besegít a rendőröknek és csendőröknek a rendfenntartásban – tette hozzá az államfő.

A LEGVESZÉLYEZTETETTEBB, 65 ÉV FELETTI KOROSZTÁLY SZÁMÁRA TELJES KIJÁRÁSI TILALMAT RENDELNEK EL ROMÁNIÁBAN.

A vasárnap este kihirdetett katonai rendelet értelmében este 22 órától hajnali 6 óráig csak különösen indokolt esetekben szabad kimenni a lakásból, és akit az utcán megállítanak, fel kell mutatnia a munkáltató által kibocsátott igazolást, mely a munkahely és a lakhely közötti útvonalra érvényes, vagy a saját felelősségre kiállított nyilatkozatot, amely magyarázatot ad a lakás elhagyására. 

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 118 megnézve, 1 alkalommal mai nap |