< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Hadházy: Évek óta törvénytelenül szerzik be a vírusteszteket

| Mobile | RSS

Hadházy: Évek óta törvénytelenül szerzik be a vírusteszteket

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírásA Bayer Zsolt felesége által vezetett Országos Vérellátó Szolgálat tendereit egymás után semmisítették meg a törvénysértések miatt, ezért közbeszerzés nélkül vásároltak.

Törvénysértések miatt háromszor semmisítette meg az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) vírustesztek beszerzésére kiírt tendereit az elmúlt években a Közbeszerzési Döntőbizottság.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Bayerné Matusovits Andrea vezette OVSZ gazdasági ügyleteiről beszélt pénteki korrupcióinfóján. Hadházy szerint az OVSZ az elmúlt években nem tudott olyan közbeszerzést kiírni diagnosztikumok vásárlására, amely megfelelt volna a törvényességi vizsgálatokon. A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint az OVSZ jogszerűtlenül zárt ki egyes cégeket a versenyből, 2016-ban pedig a megsemmisítő határozat mellé kétmilliós bírságot is kiosztott, mert a vérellátó tendere több törvényt és rendeletet is sértett.

Az OVSZ többször is visszavonta a kiírást, ezért az elmúlt öt évben közbeszerzés nélkül, törvénytelenül bíztak meg egy céget, a Diagon Kft.-t a termékek szállításával – állítja Hadházy.

De nem csak a nagy tömegben rendelt tesztekkel kerülték ki a törvényes eljárást, hanem a teszteket elemző gépekkel is. Ezekkel az automata berendezésekkel szűrik ki a véradók vérmintáiból, hogy vírusok, hepatitisz, HIV vagy esetleg bakteriális fertőzések találhatók-e bennük.

A több mint 6 milliárdos értékű beszerzést azonban szintén nem sikerült a törvényeknek megfelelő módon kiírni.

Az egyik pályázó, a Roche Magyarország Kft. meg is támadta a Közbeszerzési Döntőbizottságon, amely tavaly megsemmisítette a tendert, és újabb büntetést, ezúttal már 5 millió forintot rótt ki az OVSZ-re.

Hadházy szerint „Bayer Zsolt felesége jóstehetség”, mert annak ellenére, hogy nem lehet tudni, ki nyeri majd az ismételt közbeszerzést, már telepítették is a Diagon által forgalmazott, teljesen új automatákat. Ezt maga Bayerné is megerősítette a képviselőnek írt levelében. A OVSZ vezetője szerint azért, mert a megsemmisített közbeszerzésen az Abbott Hungary olcsóbb ajánlatot adott.

Bayerné a Hadházynak küldött levelében azzal magyarázta a törvényeket megkerülő eljárást, hogy az eredménytelen közbeszerzés ellenére is biztosítaniuk kellett a szűrővizsgálatokat,

mert ha nincs vizsgálat, akkor nincs vérkészítmény sem.

Hadházy szerint viszont az OVSZ nagymesternek tűnik az előírások megkerülésében: évek óta nem tudott egy törvényesnek tűnő közbeszerzést sem lefolytatni.

fecsego.eu/hír24

Leave a Reply 120 megnézve, 1 alkalommal mai nap |