< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Orbán Viktor korlátok nélküli hatalmat kapott//Viktor Orban gained power without limits

| Mobile | RSS

Orbán Viktor korlátok nélküli hatalmat kapott//Viktor Orban gained power without limits

Magyar Hang

MAGYAR HANG

•2020. március 30., 15:05

A törvény elfogadásának pillanata
A törvény elfogadásának pillanata

NYUGALOM CSOMAG

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

Megszavazta a fideszes parlamenti többség a kormány határidő nélküli felhatalmazásáról szóló, úgynevezett „túlhatalomtörvényt”. A jogszabályt eredetileg múlt héten, házszabálytól való eltéréssel szerették volna elfogadtatni az Országgyűléssel, az ellenzéki képviselők azonban – a Mi hazánk kivételével – nemet mondtak a javaslatra, így nem volt meg a szükséges négyötödös többség. Ezúttal azonban igen: 137 képviselő szavazott igennel a kétharmados felhatalmazást igénylő törvénymódosításra, míg 53 nemmel.HIRDETÉS

A döntést követően a kormánypárti padsorokban többen is tapsolni kezdtek.

Az ellenzéki pártok még a mai parlamenti ülés kezdetén is kérték a kormányt: építsenek be egy időkorlátot a törvényjavaslatba, emelkedjenek felül az elmúlt tíz év politikai beidegződésein, hiszen miközben az ellenzék nyitott a kompromisszumokra, „úgy látszik, Orbán Viktornak még mindig fontosabb az ellenséggyártás”.

A Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott törvény alapvetően a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítása. Ezzel együtt érvényben maradhatnak a kormány által eddig, rendeletek útján meghozott intézkedések, illetve továbbra is él a kormány felhatalmazása a lényegében rendeleti úton zajló kormányzásra.

Ugyanakkor nincs határideje, hogy meddig, a szöveg csak annyit mond ki hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig. Az ellenzék azt szerette volna, ha beleépítik a szövegbe, hogy a különleges jogosítványok 90 napig szólnak. Ha addig nem múlik el a baj és a továbbiakban is sürgős intézkedésekre lesz szükség, akkor majd meghosszabbítják.

A miniszterelnök a múlt heti egyeztetésen azt mondta, ő nem szeretné, ha mindez előre kimondva 90 napig tartana. Már csak azért sem, hiszen éppen abban vagyunk érdekeltek, hogy a járványt és a megbetegedések számát időben elhúzzuk, ne terheljük túl az egészségügyet. A kormányfő – mint mondta – azt szeretné, ha egy előre meghatározott időkorlát helyett az Országgyűlés döntene arról, meddig tart a veszélyhelyzet. Szépséghibája a dolognak, hogy az Országgyűlésben az történik, amit a Fidesz és a KDNP akar, hiszen nekik van kétharmados többségük.

Maga a törvény egyébként nem sokban különbözik a jelenleg érvényben lévő kormányrendelettől, vagyis kimondja, hogy a veszélyhelyzet idején az állampolgárok biztonsága, a nemzetgazdaság stabilitásának vagy helyreállításának érdekében egyes törvényeket felfüggeszthet, saját hatáskörben hozhat különleges intézkedéseket, de csak a járvány megelőzése, kezelése, visszaszorítása céljából.

A kormánynak ugyanakkor a megtett intézkedésekről folyamatosan be kellene számolnia az Országgyűlésben, vagy ha ez nem működik, akkor annak elnökének és a frakcióvezetőknek.

fecsego.eu/MagyarHang

Viktor Orban gained power without limits
March 30, 2020 | Posts | Constitutional Court, Current News, Events, Court / Prosecutor’s Office / Szeged Court of Justice, Curriculum Vitae / tabloid, epbudapest@europarl.europa.eu, EU Press Room, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chattering News, Editor-in-Chief Blog, Public
Hungarian voice
HUNGARIAN VOICE

• 2020th March 30, 3:05 p.m.

The moment of passing the law
The moment of passing the law
SLEEP PACKAGE
Become our subscriber, now you can subscribe to Hungarian Voice for up to a month! Details HERE. If you would otherwise support the site in this difficult situation, you can do it HERE! Thank You!

The Fidesz parliamentary majority voted in favor of the so-called “superpower law” on the government’s indefinite mandate. Originally, last week, with the exception of our country, opposition members – with the exception of our country – had said no to the proposal, so the required four-fifths majority did not want to pass the law with the exception of the House Rules. This time, however, yes: 137 deputies voted in favor of the two-thirds legislative amendment, while 53 voted against.

Following the decision, more and more applause began to be applauded in the pro-government benches.

Opposition parties have called on the government even at the start of today’s parliamentary session to include a time limit in the bill, to rise above the political entanglements of the past ten years, because while the opposition is open to compromises, “Orbán seems more important to the enemy” .

The law submitted by Judit Varga, Minister of Justice, is essentially an extension of the state of emergency announced on March 11. At the same time, the measures taken so far by the government in the form of regulations may remain in force, and the government’s authority for essentially regulatory action will continue to apply.

However, there is no deadline for how long the text only says until the emergency has ended. The opposition would have liked to have included in the text that special licenses last for 90 days. If the problem persists and urgent action is needed, it will be extended.

At a meeting last week, the prime minister said he did not want this to be 90 days in advance. Not least because we are interested in keeping the epidemic and the number of illnesses over time, without overburdening health. The head of government, he said, wants Parliament to decide how long the emergency lasts instead of a predetermined time limit. It is a mistake to do what Parliament and Fidesz and KDNP want in Parliament, since they have a two-thirds majority.

The law itself does not differ much from the current government decree, ie it states that, in times of emergency, citizens may suspend certain laws, take special measures within their competence, but only to prevent, manage or control the epidemic. .

At the same time, the government should report continuously to Parliament, or, if it does not work, to its president and faction leaders.

fecsego.eu/MagyarHang

Leave a Reply 690 megnézve, 1 alkalommal mai nap |