< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: „Ilyen intézkedéseket demokráciában csak átmenetileg szabad meghozni” – Egyetemi tananyaggá vált Angela Merkel beszéde

| Mobile | RSS

„Ilyen intézkedéseket demokráciában csak átmenetileg szabad meghozni” – Egyetemi tananyaggá vált Angela Merkel beszéde

– SZERZŐ: VILÁGI GYULA

Angela Merkel március 18-án elhangzott beszéde már szinte másnap tananyaggá vált egyes tengerentúli egyetemek kommunikációs szakán. A kancellár, akinek a megítélése – a nevéhez fűződő menekültpolitika miatt – korántsem egyértelműen kedvező ma Németországban, a második világháború óta nem látott, rendkívüli helyzetben állt hazája polgárai elé, és mutatta be kendőzetlenül a valóságot, tudatosította a németekben az összetartozást, az egymásra utaltságot.

Merkel megállapította, hogy a koronavírus drámai módon megváltoztatja életünket, emberek millióinak zárt be a munkahelye, a gyerekek nem mehetnek iskolába, sem óvodába, bezártak a színházak, a mozik és az üzletek, és mindenkinek hiányoznak az egyébként magától értetődő emberi találkozások.

„A nyitott demokráciához tartozik, hogy a politikai döntéseket áttekinthetővé tegyük, és elmagyarázzuk az embereknek” – folytatta, és világossá tette, hogy a válság legyőzhető, de csak akkor, ha a társadalom képes az együttműködésre. „A helyzet komoly. Vegyék komolyan önök is!” – fogalmazott.

A beszédről rengeteg értékelés hangzik el, illetve olvasható, és ezek visszatérő eleme, hogy a kancellár nyílt volt, és őszinte. Elismerte, hogy amíg nincs oltóanyag, addig csak egy lehetőség marad: a vírus terjedésének lelassítása, elnyújtása hónapokra. Ezzel időt lehet nyerni ahhoz, hogy a kutatók gyógyszert fejlesszenek ki, illetve hogy a megbetegedettek megfelelő ellátást kapjanak.

Merkel szavaiból nem hiányzott az együttérzés és azok méltatása sem, akiknek a helytállása különösen fontos. De az orvosok, ápolók mellett köszönetet mondott a kereskedelmi dolgozóknak, a bevásárlóközpontok alkalmazottainak is.

A vírus terjedésének lelassítására – mondta – most egyetlen lehetőség van: az, hogy amennyire lehet, vissza kell fogni a közösségi életet. Ehhez olyan korlátozásokat kell bevezetni, amilyeneket a szövetségi köztársaság még nem élt át. „Ilyen korlátozó intézkedéseket demokráciában soha nem könnyelműen és mindig csak átmenetileg szabad meghozni” – tette hozzá.

Angela Merkel a gazdaság szereplőinek is megadta, amit vártak tőle. Emlékeztetett arra, hogy a járvány okozta válság után talpra kell majd állni, ahhoz pedig rengeteg pénz kell. Mindent meg fognak tenni azért is – hangsúlyozta –, hogy megőrizzék a munkahelyeket. Rövid távra pedig az volt az ígérete, hogy a világvége-hangulatot idéző felhalmozásra semmi szükség, mert a fennakadásmentes élelmiszer-ellátásról gondoskodik a kormány.

A beszéd alighanem legnagyobb hatású része arról szólt, hogy mit tehetnek a hétköznapi emberek saját magukért, egymásért. „Elsősorban azt, hogy komolyan vesszük, mi forog kockán. Anélkül, hogy pánikba esnénk, ugyanakkor anélkül, hogy azt gondolnánk, nekünk ehhez semmi közünk.”

Virus Outbreak Germany

Angela MerkelFotó: Michael Kappeler

Bármennyire fáj, a törődésünket most a legjobban azzal tudjuk kifejezni, ha távolságot tartunk – fogalmazta meg Merkel a mostani időszak paradoxonát. „Mondjunk le a kézfogásról, kezünket mossuk meg gyakran és alaposan. Tartsunk legalább másfél méteres távolságot egymástól, és főként: ne érintkezzünk a nagyon idősekkel, mert őket fenyegeti leginkább a fertőzés veszélye!” – részletezte a tudnivalókat. Egyúttal felhívta a figyelmet a kapcsolattartás kreatív, internetes módjaira.

A jól megkomponált beszéd visszhangja jóval túlterjedt Németországon, illetve a kommunikációs szakemberek körén: Európa több országában hivatkoznak rá mint példamutató megnyilvánulásra, mondván, így kell most fellépnie egy „államférfinak” – legyen akár nő az illető.

Merkel most nagyon sokat javított a „megfáradt Mutti” képén, ami az utóbbi időben széles körben kialakult róla.

A sors keserű fintora, hogy a beszéd elhangzása után pár nappal kiderült: az orvos, aki a kancellárt tüdőgyulladás elleni vakcinával beoltotta, maga is koronavírussal fertőzött – így Angela Merkel önkéntes karanténba vonult, és onnan látja el a munkáját. Saját személye igazolja azt a kijelentését, hogy „a vírus bárkit utolérhet”.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 627 megnézve, 1 alkalommal mai nap |