| Mobile | RSS

Dermesztő hangulat uralkodik a bíróságokon egy felmérés szerint

-da-

-DA-KÖVETÉS2020.04.06. 08:20

A magyar bírák szerint a bíróságok intézményi függetlensége súlyosan sérült – derül ki az Amnesty International felméréséből.

A jelentés szerint bár papíron az igazságszolgáltatás külön hatalmi ág, függetlenségét támadások érték mind a bíróságok központi igazgatása, mind a többi hatalmi ág részéről.KAPCSOLÓDÓ

Orbán elkezdte a bírók ellen hangolni a közvéleményt

Orbán elkezdte a bírók ellen hangolni a közvéleményt

A miniszterelnök bírósági ítéleteket érintő kijelentései a közvélemény formálására alkalmasak lehetnek, a kormánynak azonban leginkább saját törvényeivel, nem pedig a bírókkal lehet baja. A minta ezúttal lengyelországi, ott is ugyanez zajlik.

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének kezében koncentrálódó hatalom rendszerszintű problémákat okoz. Az OBH Elnöke és a befolyása alatt álló bírósági vezetők igazgatási szempontból közvetlen és közvetett nyomást tudnak gyakorolni a bíróságokra.

A megkérdezett bírák általános véleménye volt, hogy egy egyéni bíró általában még közvetlen külső befolyás nélkül tud ítélkezni. Ugyanakkor ez a szabadsága veszélyben van.

MA A BÍRÓ INTEGRITÁSÁN ÉS ERKÖLCSI IRÁNYTŰJÉN MÚLIK, HOGY EGY EMBER ÜGYÉT PÁRTATLAN ÉS FÜGGETLEN BÍRÓ TÁRGYALJA-E.

Tapinthatóan dermesztő légkör uralkodik a bírák körében a bírói függetlenséget érő támadások miatt. A különböző bíróságokon dolgozó bírák egyöntetűen rossz hangulatról számoltak be, olyan környezetről, amelyben a legtöbb bíró nem mer nyíltan és szabadon beszélni, klikkek formálódtak és bizalmatlanság uralkodik közöttük. A dermesztő légkör miatt a bírák nem mernek felszólalni a saját véleményük megvédéséért, amely azt eredményezi, hogy a bírák közti, illetve a bírák és más jogász szakmák közötti szolidaritásnak csak gyenge jelei tapasztalhatóak.

DVETT20110110002

Fotó: Bugány János / MTI

A dermesztő atmoszféra egy szemléletes példája, hogy a bírák néha nem is tudják igazán, hogy mitől félnek: egy absztrakt jövőbeli lehetséges következménytől, az ismeretlentől félnek. A dermesztő légkörnek ez a közvetett és kifinomult eredménye azonban befolyásolhatja a gondolkodásukat és a döntéshozatalukat is – írja az Amnesty International.

AZ ÜGYELOSZTÁSI RENDSZER NAGY MOZGÁSTERET ENGED AZ ÜGYELOSZTÁST VÉGZŐNEK ABBAN, HOGY MELYIK BÍRÓRA SZIGNÁLJA AZ ÜGYET.

A megkérdezett bírák egy olyan rendszert tártak fel az Amnesty Internationalnek, amely komolyan veszélyezteti a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülését Magyarországon.

A kutatás arra jutott, hogy külső tényezők, ideértve a médiában megjelenő támadásokat, az újonnan bevezetett intézményi és jogi fejleményeket, erősödő külső nyomást helyeztek az igazságszolgáltatásra.

A kormányzat új eszközökkel próbálja a bírói függetlenséget meggyengíteni: korábban a közigazgatási bíróságok tervével, újabban pedig az úgynevezett „salátatörvény” elfogadásával. Ez a 2019 decemberében elfogadott törvény megnyitotta az utat az Alkotmánybíróság tagjai előtt, hogy könnyen tanácselnöki pozícióba kerülhessenek át a Kúriára. Ez azért problémás, mert – ahogy egy korábbi kutatás bemutatta – az Alkotmánybíróság egy olyan intézmény, amelyet a kormánytöbbséghez lojális személyekkel töltöttek fel, és amely jelentős emberi jogi ügyekben nem tudott ellenállni a közvetlen vagy közvetett politikai nyomásnak.

A jelentés megoldásokat javasol a bírói függetlenség megerősítése és a tisztességes eljáráshoz való jog védelme érdekében.

fecsego.eu/index

Leave a Reply 52 megnézve, 1 alkalommal mai nap |