< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Feljelentés Müller Cecília ellen

| Mobile | RSS

Feljelentés Müller Cecília ellen

Németh Péter

Németh Péter | 2020. április 8. 09:46

Ezek állandóan díjakat adnak, Hitler a legjobb diktátor – mondja Woody Allan az Annie Hallban, de akkor ő Amerikáról beszélt, fogalma sem volt Magyarországról, illetve arról, hogy lesz majd egy olyan kormány ebben a távoli európai kis helyen, ahol messze túltesznek majd öndicséretben, saját maguk díjazásában az Egyesült Államokon.

Még a legsúlyosabb, legszélsőségesebb időkben is az első helyen szerepel a propaganda, önmaguk kiemelt érdemeinek említése. Koronavírus járvány idején például az első helyre helyezte magát a magyar kormány a védekezés elindításában; legutóbb már azt hallhattuk Kásler minisztertől, hogy azért vagyunk mi sokkal jobb helyzetben, mert ők már az év első hónapjában kidolgozták a védekezést a pandémia ellen. Azt állítja az emberminiszter, hogy nálunk azért van kevesebb fertőzött, mert mi felkészültebben néztünk a közelgő járvány elé. 

Tudjuk persze, hogy ez nagyon nem igaz; itt díjakat kell adni, a Legfelkészültebb ország” díját, amit magunknak osztunk ki, pontosabban magának oszt ki a kormány, lehetőleg kontroll nélkül. A kontroll itt azt jelentené, hogy pontos adataink vannak, hol mennyi megbetegedett ember van, de hogyan lehetnének pontos adatok ott, ahol nem végeznek teszteket, azoknál sem, akiknél értelemszerűen kellene. Hogyan lehetnének pontos adataink, amikor változatlanul ködösítenek, elhallgatnak, szűrik a számokat.

Polgármester barátom azt mondja – igen népes várost vezet -, fogalma sincs mi van a településén, nem kap adatokat, csak azt közlik vele, hogy ki van, került „járványügyi megfigyelés” alá – ez a karantén új neve -, de hogy mi az illető további sorsa, kórházba utalták vagy sem, meggyógyult, vagy sem, elhunyt, vagy életben van, és ha meghalt szerepel-e a kimutatásban, arról már semmilyen információt nem kap. Csak akkor tudhat róla valamit, ha az adott, meg nem nevezett illető, hozzá fordul támogatásért.

Emlékezzünk: Mohács polgármesterével szemben azért indítottak eljárást, mert arról nyilatkozott – egy megfertőződött személy száz körüli kontaktusa miatt -, hogy városa gócponttá válhat. Folyik tehát ellene a vizsgálat, miközben Müller Cecília napok óta arról beszél, hogy Budapest gócponttá válhat. Ellene senki nem tett feljelentést ezért a közlésért, sőt: a tisztiorvos asszony ezzel megnyitotta az utat a Karácsony Gergelyt érő jobboldali támadások felé, azaz, a főpolgármester miatt vált durva fertőzötté Budapest.

Netán ez volt Müller Cecília feladata? Neki ahhoz kellett asszisztálnia, hogy a főváros kapja a „legvédtelenebb város” címet. Mert a kormány politikai kommunikációjának az most a legfontosabb?

Persze nem igaz, amit állítok: fontos persze Karácsony felelőssé emelése – süllyesztése -, de most az a legfontosabb, hogy kiossza magának Orbán a „történelmileg leghatalmasabb gazdaságmentő akcióterv” elkészítőjének díját. Igaz, hogy akárhány, kompetensnek hitt megszólalót hallgatunk meg, egyre homályosabbá válik ez a terv, egyre kevésbé tisztázottak a részletek, egyre többet halljuk, hogy majd „ezt később dolgozzuk” ki, mégis a történelmi jelző elvehetetlenül ráragadt a csomagra. Itt is működik a magyar modell, aminek az a valódi lényege, hogy – szemben más európai országokkal – a munkahelyeket támogatják, nem a bajba jutott embereket. Arra a kérdésre, hogy mi lesz az állásukat már elvesztőkkel, a munka nélkül maradottakkal, a szociálisan kezelhetetlen helyzetbe jutottakkal, csak az a válasz: velük majd egy későbbi csomag foglalkozik. Hogy milyen, és lesz-e egyáltalán ilyen – feltehetően nem -, arról nincs információ.

De, ha lesz is valamilyen segélycsomag, annak is előbb a nevét találják ki, valami hasonlóan hangzatosat, fellengzőset, amelynek nem az igazságtartalma számít, kizárólag a kommunikációs hatása. Mint ahogy néhány nap elteltével sem tudják pontosan, hogy mit is takar a 13. havi nyugdíj. Parragh László az atv-ben arról beszélt, hogy évente emelkedik egy hetet a juttatást, hogy 2024-re elérje az egy hónapot, miközben szó nincs erről: minden évben csak egy hét pluszpénzt kapnának a nyugdíjasok.  És erről fogalma nincs, a kormányzattal szorosan együttműködő, kamarai első embernek. Nyilatkozata alapján odaítélhetném neki a „legtájékozatlanabb bennfentes” díját, de nem biztos, hogy helyesen tenném, mert nyilván tudja ő jól a helyes választ, de nem mondhatja. Nem mondhatja, mert akkor kiderülne a kormányzat hazugsága, a kommunikációs trükk.

Nem tudom, hogy ezekkel a trükkökkel levezényelhető-e a járvány válsága, majd az azt követő gazdasági válság. Lehet-e egészségesnek hazudni azt, aki beteg, lehet-e eltagadni a végtelenségig a koronavírus áldozatainak valós számát, lehet-e munkahelyet hazudni annak, akinek nincs, lehet-e pénzt hazudni annak a zsebébe, akik éhezik. És végül: lehet-e következmények nélkül megint a saját klientúrát támogatni anélkül, hogy ezt a társadalom ne büntesse meg. Megelégszik-e ez az ország annyival, hogy kiosztja kormányának a „legnagyobb mesemondó” díját?

fecsego.eu/Hírklikk

Leave a Reply 97 megnézve, 1 alkalommal mai nap |