< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Morbid okkal magyarázta az EMMI, miért nem tesztelik itthon a járvány elleni harc reménységének tartott klorokint

| Mobile | RSS

Morbid okkal magyarázta az EMMI, miért nem tesztelik itthon a járvány elleni harc reménységének tartott klorokint

nepszava.hu2020.04.08. 19:33

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

A gyakorlatban teszt nélkül is alkalmazhatják a szert, aminek kivitelét márciusban rendeleti úton tiltotta meg a kormány.Nem folynak itthon klinikai tesztek a klorokin nevű maláriagyógyszer koronavírus elleni hatásosságáról, bár a kormány és a több nemzetközi kutatócsoport is ígéretes eszköznek tartja a járvány leküzdéséhez. Ez derül ki abból a levelezésből, amit Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője folytatott Rétvári Bencével, az Emmi parlamenti államtitkárával. Tordai március 24-én az Emmi vezetőjét, Kásler Miklóst kérdezte arról, hogy itthon zajlik-e a gyógyszer tesztelése, és ha igen, mikor kezdték a kutatásokat.

Ha nincs elég fertőzött, nincs vizsgálat sem

A megszólított helyett április 8-án délután Rétvári reagált, és logikus, bár morbid okkal magyarázta, miért nem zajlik ilyen vizsgálat Magyarországon.„A koronavírus (COVID-19) fertőzés kezelésére a klorokinhatóanyaggal kapcsolatban vizsgálat – vagy ahogyan a kérdésben szerepel, „teszt” – csak olyan országban kivitelezhető, ahol ehhez megfelelő számú beteg áll rendelkezésre.”„Az engedélyező gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban OGYÉI) tájékoztatása szerint a klorokinnal kapcsolatban nem érkezett vizsgálati kérelem Magyarországon” – írta Rétvári. Szerinte a kérelmezők oda vitték a klinikai vizsgálatokat, ahol eddig sok fertőzött beteg volt, és szerencsére az elmúlt időszakban magyarországi esetszám még alacsony maradt.

Egyedi eljárásokban figyelik a szer hatását

Az államtitkár ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy létezik egyfajta alternatív megoldás: az OGYÉI már adott ki eseti engedélyeket úgynevezett offlabel alkamazásra – amikor egy kezelőorvos igényelte a klorokint egy-egy beteg gyógyításához.  Vagyis a betegek ellátásához nem kell feltétlenül klinikai teszt, de a megrendelő orvos a kezelés lezárása után köteles beszámolni az elért eredményekről az OGYÉI-nek. Az intézet pedig az egyedi beszámolók alapján valamilyen képet alkothat az eljárás sikerességéről is. Rétvári ugyanakkor hozzátette, a klorokinos kezelések jelenleg is tartanak, tehát az eredményességről nincsenek még hazai tapasztalatok.

Bőven van belőle, kérdés, hogy használni is tudjuk

Az államtitkár egyúttal emlékeztetett rá, a kormány március 25-én (egy nappal Tordai levele után) rendeletben tiltotta meg  a klorokin tartalmú gyógyszer és a hidroxi-klorokinszulfát hatóanyag kivitelét az országból. Ha a szer beválik, legalább bőven lesz belőle itthon, hiszen több mint kétmillió beteg kezelésére elegendő alapanyag maradt az országban.   Tegyük hozzá, a klorokin koronavírus elleni hatásossága  még nemzetközi színtéren sem egyértelműen bizonyított. A 24.hu a napokban idézte a Marylandi Egyetem kutatójának Science Alert-en megjelent cikkét, mely szerint több kisebb klinikai kutatás alapján a hidroxiklorokint nem érdemes COVID-19 esetén használni.  

Érdemi tájékoztatás után sablonszerű kötözködés

Rétvári válaszlevele ezután a kormány eddig tett járványügyi intézkedéseinek felsorolásával folytatódik, majd a már szinte kormányzati levélsablonként használt bekezdéssel zárul: az ellenzék az összefogás helyett még most is csak saját érdekével törődik, mert nem szavazták meg a (kormánynak amúgy korlátlan felhatalmazást adó) koronavírus-törvényjavaslat gyorsított tárgyalását.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 121 megnézve, 1 alkalommal mai nap |