< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Saját céljaira használja a jogrendszert a Fidesz, miközben Orbán már Tisza Kálmán rekordját ostromolja

| Mobile | RSS

Saját céljaira használja a jogrendszert a Fidesz, miközben Orbán már Tisza Kálmán rekordját ostromolja

Saját céljaira használja a jogrendszert a Fidesz, miközben Orbán már Tisza Kálmán rekordját ostromolja

2020. április. 08. 15:59 2020. április. 08. 16:07 ITTHON

szerző:hvg.hu

Két éve ezen a napon tartották az országgyűlési választásokat Magyarországon, a Fidesz harmadjára szerzett kétharmadot. Két év múlva újra választásokat tartanak, félidő van.

Ennek apropóján a Republikon Intézet elindította a Pártok félidőben című sorozatát, az első részben a Fideszt vizsgálták.

“Itt most nem egyszerű közvélemény-kutatásról beszélünk, hanem egy átfogóbb elemzésről, amiben kitérünk az adott pártok választási eredményeire, a legfrissebb kutatási adatokra, továbbá elemezzük azt is, hogy milyen témákkal foglalkoztak az adott pártok az elmúlt két évben, milyen konfliktusok voltak adott esetben párton belül vagy más pártokkal ez idő alatt. Az elemzések végen természetesen arról is beszélünk, hogy mi várható a következő időszakban, milyen lehetőségek, milyen problémák, milyen kihívások állnak az egyes pártok előtt” – mondta erről Virág Andrea, a Republikon stratégiai igazgatója.

Az elemzésben azt írják, a Fidesz tíz éve folyamatosan kormányoz, amennyiben pedig kitöltik a jelen ciklust, annak végére, 2022-re Orbán már tizenkét éve lesz Magyarország miniszterelnöke, amivel megközelíti az eddigi rekorder Tisza Kálmánt. Tisza 1875 és 1890 között tizenöt évig volt miniszterelnök.

Függetlenül a párt politikájának megítélésétől, abban talán a legtöbb politikai elemző és véleményformáló is egyetért, hogy a rendszerváltás utáni politikai erők közül egyedül a Fidesz volt képes az önálló rezsimalkotásra, azaz a politikai és jogi rendszer szinte akadálymentes átalakítására saját rövid és hosszú távú politikai céljainak érvényesítése érdekében.

A rezsimépítés eszköztárába tartozik a választási és az alkotmányos rendszer megváltoztatása, a média és a nyilvánosság torzítása, az állami kommunikáció pártszempontú áthangolása, az állami erőforrások átcsoportosítása pártpolitikai célok megvalósítására, továbbá a kollektív megoldások helyett az egyéni életvezetési stratégiák kiteljesítését támogató, a társadalom széles körében tetszéssel fogadott újraelosztási politika” – írják.

Ezek mellett az elemzőintézet szerint “a Fidesz meg tudta őrizni a népszerűségét, továbbá a belső fegyelem és erős csoportkohézió miatt az egységét. A kormányzati pozícióból épített versenyelőny mellett ezek biztosították választási győzelmeit.”

Hogy áll most a Fidesz?

© Republikon Intézet

A Fidesz támogatottsága a 2018-as országgyűlési választások óta az egyes közvélemény-kutatók mérései szerint 23 és 43 százalék között mozog:

© Republikon Intézet

Ügyek, szakpolitikák

  • A 2018-as választások után a negyedik Orbán-kormány meghirdette családok éve programot, majd bejelentette családtámogatási intézkedéseit.
  • A Republikon hozzáteszi, hogy a családtámogatás kezdeményezettje a Fidesz elsődleges célcsoportjának tekintett felső-középosztály. “A támogatások célja így nem a társadalmi egyenlőtlenségek vagy a gyermekszegénység csökkentése, hanem a saját választói támogatás újratermelése.”
  • Az európai parlamenti választás előtt a Fideszt érintő legkényesebb ügy a párt európai néppárti tagságának kérdése, majd felfüggesztése volt.
  • “A konzervatív, illiberális politikához kapcsolódik a hangsúlyosabb rendpártiság is, amely a Fidesz reakciójának is tekinthető a 2019-es önkormányzati választások eredményére” – olvasható az elemzésben, a gyöngyöspatai roma fiatalok szegregált oktatására utalva. De akkor volt szó a fogvatartottak kártérítéseiről is.
  • A klímakihívás is elérte a Fideszt, Orbán az év elején bejelentette, majd februári évértékelőjén konkretizálta a kormány klímavédelmi akciótervét.

Konfliktusok, problémák

A Fideszből ritkán jutnak ki a belső problémák, ezért fogalmazott a Republikon is úgy, hogy “nem megszokott jelenség tehát, ha a Fideszen belül nyilvános konfliktusok jelennek meg”. Az elemzőintézet megemlíti Szakács Árpád kultúrharcot elindító sorozatát, a Borkai-ügyet, de utalnak Lázár János kritikus megjegyzéseire is.

Az elemzésben emlékeztettek, hogy a tavalyi önkormányzati választás után a Fidesz számára dilemmát jelentett az is, milyen viszonyt alakítson ki az ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal, kerületekkel, elsősorban a fővárossal. Fontos megjegyzés, hogy a dokumentum még a koronavírus előtti békeidőkben készült, mindenesetre az elemzés azzal zárul, hogy:

a gazdasági mozgástér szűkülését jelzi, hogy kommunikációjában a Fidesz 2019 óta megpróbálja felkészíteni választóit egy esetleges gazdasági válság következményeire, ami – az utóbbi évek reálbér-növekedése miatt – komolyan érintheti a kormánypárt népszerűségének alakulását. A gazdasági helyzet alakulására vonatkozó kommunikációs váltás azonban nem érintette a kormánypárti politikusok és véleményvezérek korábbi gyakorlatát, azt hogy az érdemi kritikákra a leggyakoribb válasz a másik fél hiteltelenítése és személyének kikezdése.

A Republikon Intézet teljes elemzését itt éri el.

Leave a Reply 194 megnézve, 1 alkalommal mai nap |