< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Az USA-ban lassan nincs hova rakni a kitermelt olajat

| Mobile | RSS

Az USA-ban lassan nincs hova rakni a kitermelt olajat

zed

ZEDKÖVETÉS2020.04.20. 10:37

Tovább folytatódik az olajár esése a világban, húsz éve nem volt olyan alacsony a nyersolaj hordónkénti ára, mint hétfőn, és lassan már nincs hova rakni a kitermelt olajat, ugyanis drasztikusan visszaesett a kereslet, írja a Bloomberg. A WTI hordónkénti ára 15 százalékot veszített az értékből, és 15 dollár alá esett, mivel az OPEC+ és a többi kitermelő ország nem tudja ellensúlyozni a járvány sújtotta gazdaság csökkenő olajigényét.

KOMOLY GONDOT JELENT, HOGY AMERIKÁBAN LASSAN NINCS HOVA RAKNI A FEL NEM HASZNÁLT OLAJAT,

így az Egyesült Államokban jelentősen nyomott áron cserél gazdát a WTI-olaj az európai Brenthez képest, az sem elképzelhetetlen a Bloomberg szerint, hogy hamarosan a texasi kitermelőknek kell majd fizetniük, hogy átvegyék tőlük a nyersanyagot. Az oklahomai Cushingban található nagy olajtárolóban jelenleg 48 százalékkal több olaj van, mint februárban, a 76 millió hordós kapacitásból 55 millió hordónyi foglalt.

Olajkút a nyugat-texasi olajmezõkön 2020. április 7-én

Olajkút a nyugat-texasi olajmezõkön 2020. április 7-énFotó: Larry W. Smith / MTI / EPA

Bár az OPEC+-tagoknak sikerült megállapodniuk egy napi 9,7 millió hordós kitermeléscsökkentésben, úgy tűnik ez messze nem elég, hogy ellensúlyozni tudják a zuhanó keresletet. Vandana Hari szingapúri energetikai szakértő szerint az OPEC+-megállapodásnak nincs komoly hatása, 

AZ OLAJÁR LÉNYEGÉBEN A KORONAVÍRUS KEZÉBEN VAN.

A szakártő úgy véli, hogy amíg tartanak a járványügyi korlátozások az Egyesült Államokban, addig nem fog emelkedni az olajár.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 122 megnézve, 1 alkalommal mai nap |