< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Eltűnt az emberek elől Kim Dzsongun

| Mobile | RSS

Eltűnt az emberek elől Kim Dzsongun

nyg

NYGKÖVETÉS2020.04.22. 08:51

Hallgat a phenjani állami sajtó Kim Dzsongun hollétéről, a helyi lapok szerdán sem adtak hírt semmilyen nyilvános szerepléséről, miközben az amerikai és dél-koreai sajtóban előző napon olyan, hivatalos forrásból meg nem erősített hírek kaptak lábra, hogy az észak-koreai vezető szív- és érrendszeri műtéten esett át, és egyes értesülések szerint állapota súlyos – írta az MTI.

A Kim Dzsongun egészségi állapotával kapcsolatos találgatások az után kezdődtek, hogy nem jelent meg április 15-én az államalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésnapja alkalmából megtartott megemlékezésen, holott ez Észak-Koreában a legnagyobb ünnep. Igaz, a koronavírus veszélyére hivatkozva – bár hivatalosan egyetlen beteg sincs a zárt katonai diktatúrában élő országban – a megemlékezés a szokásosnál jóval visszafogottabb volt. 

Kim Dzsongunról szóló hírek egy szöuli TV-ben 2020. április 21-én

Kim Dzsongunról szóló hírek egy szöuli TV-ben 2020. április 21-énFotó: Heo Ran / Reuters

Miről ír az észak-koreai Pravda? 

A kommunista hatalom szócsövének számító KCNA hírügynökségben és a Rodong Szinmun pártlapban azóta nem jelent meg hír Kim Dzsongun hollétéről, és szerdán sem írtak róla semmit. A KCNA hírügynökség a többi között

  • sportfelszerelésekről,
  • faeperszüretről
  • és az önfenntarthatóság észak-koreai ideológiájának szentelt bangladesi találkozóról írt,
  • a Rodong Szinmun pedig az önellátó gazdaságról és a koronavírus elleni intézkedésekről cikkezett.

Kedden az amerikai és a dél-koreai médiában is olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint Kim Dzsongun műtéten esett át. A CNN hírtelevízió egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesre hivatkozva azt jelentette, hogy az észak-koreai vezető „komoly veszélyben” van a meg nem nevezett beavatkozás után. Az Észak-Koreára specializálódott dél-koreai honlap, a Daily NK északi forrásokra hivatkozva közölte: a 36 évesnek becsült Kim Dzsongun április 12-én szív- és érrendszeri beavatkozáson esett át, és jelenleg egy villában lábadozik a Phenjan melletti Hjangszan üdülővárosban.

Hivatalos forrásból sem Washingtonban, sem Szöulban, sem Pekingben nem erősítették meg a sajtóban megjelent híreket.

Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-járvánnyal foglalkozó kormányzati munkacsoport kedd esti sajtókonferenciáján kitért ezekre a sajtóértesülésekre. Előtte óvatosan fakenewsozta a CNN-t, kijelentve, hogy nem nagyon hisz ennek a hírtelevíziónak.

Azt mondta, hogy a kormány nem rendelkezik megerősített információkkal Kim betegségéről. Reményét fejezte ki, hogy jól van. Megemlítette, hogy nagyon jó kapcsolata van Kim Dzsongunnal, akivel kétszer személyesen is találkozott. Igaz, a tavaly februári második találkozó kudarc volt, idő előtt ért véget, bármiféle megállapodás nélkül.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 100 megnézve, 2 alkalommal mai nap |