< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Németh Péter: Eltűnt 400 milliárd a védekezés pénzéből – Számoljon el tételesen a kormány!

| Mobile | RSS

Németh Péter: Eltűnt 400 milliárd a védekezés pénzéből – Számoljon el tételesen a kormány!

GAZDASÁGKÖZÉLETKözzétéve 2020 ápr 23.

Németh Péter a Klubrádió műsorvezetője.

Levelet kaptam egy barátomtól, írja a Hírklikken Németh Péter a Klubrádió munkatársa.

Nem állítom, hogy barátja a kormánynak, de ez most mellékes.

Írása arról szól, hogy szeretné tudni, mire, hogyan ment el majd’ 600 milliárd forint. Azt mondják az illetékesek: felülről nyitott kasszáról beszélünk, olyan pénzről, amely a védekezés érdekében, korlátlanul költhető, nincs felső határ.

Ami természetesen érthető, hiszen mindannyiunk érdeke a járvány megfékezése. De – az esetleges haszonélvezőkön kívül – senkinek sem érdeke, hogy ez a költés átláthatatlanul történjen. Az én barátom pedig elkezdett számolni, mégpedig a következőképpen.

– 6000 lélegeztető gép, 200 millió sebészi maszk, 2 millió ruha, izolációs köpeny, 2 millió FFP2,1 millió FFP3, 400 000 teszt, kesztyű, sapka, piaci középáron számolva, hozzávetőleg 70 milliárd forintba kerül. (Egyikből sem jött még ennyi.)Loading…

– Volt még állítólag 50 repülési forduló abba a Kínába, amelynek a termékeit egyre több helyen 100 százalékban küldik vissza vagy dobják ki. Legutóbb, a minap, egy EU-s ország dobta ki az összes onnan jött tesztet, hét milliárd forint értékben, mert egyáltalán nem működtek. Az 50 repülési forduló 1.5 milliárd forint.

– A fenti 70 milliárd a mai piaci közép-felső kategóriába tartozik, de ha netán valaki a dupla mennyiséget venné, az ár akkor is csak 140 milliárd forint lenne,
– A kormány legutolsó, erre vonatkozó nyilatkozata szerint, (Szijjártó és Varga), „védekező eszközök” beszerezésére hozzávetőleg 580 milliárd forintot költött el.
Ebből az alábbi következtetések vonhatók le:

1. Vagy a közvetítő haver cégek ( egyre többről derül ki a NER-közeliség) és a szállító légitársaság kerestek 400 milliárd forintot az üzleten.
2. Vagy vannak olyan védekezési eszközök, amelyekről nem beszél a kormány, de akkor melyek azok?
3. Vagy egyszerűen nem tudja a kormány, mi történik…
4. Esetleg az 580 milliárdban benne vannak a balkáni haveroknak szánt védőfelszerelések is? Azok árát kifizetik nekünk? Nekik mennyiért és ki szállítja tovább? Azt ki fizeti?

A levélhez egy feltételezett árlistát is mellékelt a barátom, az így néz ki:

Összesen 70 Mrd. forint:

– 6000 lélegeztető gép, 20 Mrd
– 200 millió sebészi maszk, 20 Mrd
– 2 millió ruha, izolációs köpeny, 10 Mrd
– 2 millió FFP2 maszk, 5 Mrd
– 1 millió FFP3 maszk, 6 Mrd
– sapka, kesztyű, 5 Mrd
– 400 000 teszt, 4 Mrd

Aztán megjegyzést is tett a levélhez. Azt mondja: legyünk nagyvonalúak, nagy a verseny a kínai piacon, és bár a mi kül- és kereskedelmi miniszterünk a kiemelten jó kapcsolataira hivatkozik, lehet, hogy a kínaiakat ez sem hatja meg, és kihasználva a piaci lehetőségeket, dupla áron adnak nekünk mindent. Igen ám, de még akkor is csak 140 milliárdnál tartunk, vagyis változatlanul hiányzik több mint 400 milliárd. Az vajon hol van?

Természetesen a kérdésre nem tudok válaszolni, a barátom közgazdász, neki kellene – félretéve az esetleges rosszindulatát – közelebb kerülni a megoldáshoz. De alapvetően mégsem ez a megoldás.

A megoldás pofon egyszerű: a kormánynak el kell számolnia minden egyes tétellel, a nyilvánosság előtt. Nem csak úgy általában, hanem precízen: kitől, hol, mennyit vásárolt és mennyiért.

Nyilván egy ilyen rendkívüli helyzetben nem hivatkozhatnak üzleti titokra, nem beszélhetnek a konkurenciáról. Igenis tudnunk kell, mit mennyiért vesznek – a mi pénzünkből.

Tekintettel arra, hogy az Állami Számvevőszék rigorózus elnökére nem számíthatunk, nekünk kell megkövetelni a kormánytól a teljes transzparenciát.

Vagyis: a kabinet hozza nyilvánosságra az eddigi vásárlásait – tételszerűen, darabra. Csak azért, hogy ne higgye senki, hogy máris eltűnt 400 milliárd, valahol magánzsebekben.

szerző. Németh Péter

fecsego.eu/OLKT

Németh Péterolkt.hu 0MegosztásFacebookTwitterGoogle+Ez is ÉrdekelhetMegdöbbentő! Felfedezték a túlsúly ellenszerétMibiomi Patches|HirdetésHatékony körömápoláshu|HirdetésEgy nő vásárolt 43 raklapot: nem hiszed el, hogy mit épített belőleThe Travel Breeze|HirdetésSenki se számított arra, ami az Aprócska Ajtó mögött lapult! Tudd meg elsőként!Happy-Tricks.com|Hirdetés15 étel, ami lassan megölNap mint nap|HirdetésAz autókereskedők azt remélik, hogy soha nem jössz rá erre a trükkre!DuplaKuplung.com|HirdetésEz a nagy teljesítményű okosóra leigázza a magyar piacotSmart Gadget Advisor|HirdetésA szódabikarbóna 17 felhasználási módja, amire nem gondoltál volnaThe Family Breeze|Hirdetés

Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |