< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG//S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Közel negyven éve ismerőse, mégis kényszermunkát végeztetett vele – vádat emelt az ügyészség

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG//S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Közel negyven éve ismerőse, mégis kényszermunkát végeztetett vele – vádat emelt az ügyészség


   6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
    Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
             E-mail: csongrad.fou@mku.hu

A Csongrádi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a megyebeli kisfaluban élő férfivel szemben, aki lakhatásért és élelemért cserébe a tanyájára költöző sértettet később kisajátította magának és méltatlan körülmények között tartotta.

A vádirat szerint a két férfi közel negyven éve ismerték egymást, így a vádlott tudta, hogy a sértett szerény anyagi körülmények között él, senkivel nem tart kapcsolatot, súlyos fokban befolyásolható. Miután a sértett a vádlott tanyájára költözött élelemért és lakhatásért cserébe, 2009. évtől kezdődően csak ott dolgozhatott, a tanya WC nélküli, koszos, büdös, cefrés hordókkal teli melléképületében kellett laknia, a meleg vizet egy fa tüzelésű bojler biztosította, de hetente csak egyszer fürödhetett. A sértett a tanya főépületébe csak az általa használt mobil WC tartály ürítése okán léphetett be, a tanya körül a vádlott által meghatározott munkákat kellett végeznie reggeltől estig. Naponta két-háromszor ehetett csak, akkor is főleg kenyeret és szalonnát, azt is a vádlottól külön asztalnál. A vádlottól munkabért nem kapott és a még a sértettnek járó havi 22 ezer forintos járadékból a vádlott az élelmezés címén további 5 ezer forintot levont.

Mintegy másfél éve sértetten gerincműtétet végeztek el, de a vádlott látva sértett állapotát továbbra is nehéz fizikai munkákat végeztetett vele, aki a vádlottól való félelmében nem panaszkodott, megcsinálta azokat. Mindezeken túlmenően a vádlott a sértett személyes okmányait és kevés megtakarítását is elvette, folyamatosan ellenőrizte hollétét, a tanyát csak engedéllyel hagyhatta el. A sértettet a vádlott havonta bántalmazta, ha a munkáját nem úgy végezte vagy nem akarta elvégezni, illetve rendszeresen ordítozva, fenyegetőzve beszélt vele, hogy megveri ha nem jól végzi a munkáját.

A sértett a vádlott megalázása és bántalmazásai elől többször megpróbált elmenekülni, azonban a kiszolgáltatott helyzetét kihasználva a vádlott mindig visszahívta őt, majd újra megverte és munkára kényszerítette.

A járási ügyészség a vádlottat a sértett sanyargatásával elkövetett kényszermunka bűntettével vádolja.

A vádlott bűnösségéről a Makói Járásbíróság fog dönteni.

S z e g e d, 2020. április 27.

                                              Dr. Kopasz Zsolt 
                                                  főügyész                   
Leave a Reply 46 megnézve, 1 alkalommal mai nap |