< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Manipulációs nagyüzem – Össztűz Karácsonyra az idős emberek halála kapcsán

| Mobile | RSS

Manipulációs nagyüzem – Össztűz Karácsonyra az idős emberek halála kapcsán

A manipuláció magasiskolája. Így lehet jellemezni a Pesti úti idősek otthona körüli eseményeket. Legyen bármi az igazság, és bárkié a felelősség, a kormánypárti kommunikáció ezt a történetet megfelelőnek találta a főpolgármester lejáratására.

A tények önmagukban is borzalmasak. A XVII. kerületi otthon idős lakóinak majdnem a fele, mintegy 300 ember, elkapta a koronavírust. Megfertőződött húsznál több dolgozó is. A betegek közül a múlt hét végéig 29 meghalt. Feltehetően sokan hibáztak. Orbán Viktor is utalt rá a Kossuth rádióban április 17-én elhangzott interjúban, hogy a történtek nem maradhatnak következmények nélkül, de a felelősöket a járvány elmúltával kell megkeresni.

2020. április 17.

Orbán Viktor a fővárosról: Most még nem a felelősséget kell porciózni, később is ráér, most a bajtársiasság ideje van itt

A miniszterelnök összefogást hirdető nyilatkozatai azonban nem zavarták a kormánypárti propagandistákat, néha még őt magát sem. Egy héttel korábban zokon vette, hogy – szerinte – az ellenzék a járvány idején is csak a kormány gyengítésével van elfoglalva. Majd hozzátette: „egyelőre még egy idősotthon működtetésével sem tudnak megbirkózni”, s javasolta, ott „gyakorlatozzanak”, ahol felelősségük van, például polgármesterként.

Ezek a mondatok sokkal jobban beleillettek abba az össztűzbe, amelyet Karácsony Gergelyre zúdítottak az ügyben. A történet április elején kezdődött, s nem véletlenül a hivatalos propaganda egyik szócsövétől, az Origo hírportáltól indult. Ők számoltak be arról, hogy az otthonból öt beteget vittek kórházba magas lázzal, légúti panaszokkal. Kettejük koronavírustesztje pozitív lett, az intézmény így járványügyi zárlat alá került. Nem mulasztották el megjegyezni, hogy intézkedés nem történt, a főpolgármester nem csinált semmit, csak az újságírókat szidta.

Ettől kezdve beindult a henger.

Müller Cecília országos tiszti főorvos napi tájékoztatóin minden alkalommal kiemelten foglalkozott a Pesti úti intézménnyel. Személyesen el is látogatott oda, és sürgős intézkedéseket rendelt el. De gyorsan megszólaltak a Fidesz megmondóemberei is. Előbb Hollik István kommunikációs igazgató foglalkozott a történtekkel, és nem hagyott kétséget afelől, hogy Karácsony Gergely a fő felelős. Nála sokkal keményebben fogalmazott Kocsis Máté frakcióvezető, aki rámutatott: nem csak akkor kell főpolgármesternek lenni, amikor kinevezésekről lehet dönteni, vagy amikor „Gyurcsány embereinek milliós szerződéseit lehet aláírni”, vagy amikor „Soros utal egymillió eurót”.

Aki akarta, mindebből leszűrhette a következtetést, hogy a főváros nemcsak magára hagyta az általa fenntartott otthonban élő öregeket, hanem lényegében hozzá is járult sokuk meggyilkolásához.

Koronavírus – A mentők lakókat szállítanak el a Pesti út

Müller Cecília, a Pesti úti idősek otthonábanFotó: Szigetváry Zsolt

Közben a főpolgármester különböző fórumokon dokumentumokat is nyilvánosságra hozott arról, hogy legalábbis nem egyértelmű az ő felelősségük, hiszen a kormányhivatalnak is lett volna teendője. További hivatalos iratok napvilágra kerülésekor viszont már azzal vádolták meg az érintetteket, hogy helyettük a főpolgármester kampányfőnöke, Gál J. Zoltán intézkedik. Még Gulyás Gergely is kitér erre a kormányinfón, mondván, „egyelőre minden jel arra utal, Gál J. Zoltán felhatalmazva érzi magát, hogy politikai ügyekben az intézményvezetők helyett írjon leveleket”.

Ez jó alkalmat teremtett arra, hogy ismét felsorolják mindazokat a bűnöket, amelyek szerintük Karácsonyt terhelik az ügyben.

Az állami médiumokban – leánykori nevükön a közszolgálati rádióban és tévében – hosszú összeállításokból tudhatták meg az érdeklődők, miért alkalmatlan a főpolgármester posztja betöltésére.

Így jutottunk el addig, hogy a már idézett Hollik István újra megszólalt. Szimplán hazugsággal és rémhírterjesztéssel vádolta meg az ellenzéket, mindenekelőtt Karácsony Gergelyt. Nem mulasztotta el azonban azt sem megjegyezni, hogy egyetért azokkal, akik szerint ez most nem a politikai viták ideje, és csak úgy lehet legyőzni a járványt, ha összefogunk. Vagyis bátran kiállt Orbán Viktor, valamint Gulyás Gergely hasonló felhívásai mellett. Nem törődve azzal, hogy

mennyire álságos békét hirdetni a fegyverropogás közben.

A főpolgármestert egyébként meghívták a kormány három héttel ezelőtti ülésére. Utána újult erővel kezdődött ellene a kampány, ő meg is jegyezte, mennyire csalódott emiatt. De bizonyára számára is tanulságos a történet. Még ha nem is vigasztalja, hogy ily módon részese – és áldozata – lehet a hatalmi manipulációknak.

fecsegoe.eu/168 óra

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |