< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Koronavírus: az agrár-élelmiszeripari ágazat újabb támogatásokat kap Brüsszeltől

| Mobile | RSS

Koronavírus: az agrár-élelmiszeripari ágazat újabb támogatásokat kap Brüsszeltől

Az Európai Bizottság újabb rendkívüli intézkedéseket fogadott el és tett közzé, ezúttal a koronavírus-válság által leginkább érintett mezőgazdasági és élelmiszerpiacok támogatására.

Szabó Zsuzsanna, 2020. május 4. hétfő, 17:03Fotó: Pixabay

Az április 22-én előterjesztett és május 4-én teljes körűen elfogadott rendkívüli piaci intézkedések közé a következők tartoznak az Európai Bizottság közleménye szerint:

Mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert vezetnének be Magyarországon

Harmadával több biztosítást kötöttek a gazdák

  • Magántárolási támogatás tej- és húsipari termékek (fölözött tejpor, vaj, sajt, illetve marha-, juh- és kecskehús) esetében. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az érintett termékeket legalább 2-3 és legfeljebb 5-6 hónapra ideiglenesen kivonják a piacról.
  • Rugalmasság az olyan piactámogatási programok végrehajtásában, mint a bor, a gyümölcs- és zöldség, az étkezési olajbogyó és az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az EU iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramja. A bizottság szerint az intézkedés arra irányul, hogy a felsorolt ágazatokban korlátozza a rendelkezésre álló kínálatot, és ezáltal helyreállítsa a piaci egyensúlyt. A rugalmas végrehajtásnak köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni.
  • A tej-, a virág- és a burgonyaágazat esetében a bizottság engedélyezi az uniós versenyszabályoktól való eltérést. Az intézkedés lehetővé teszi a gazdasági szereplők számára, hogy – legfeljebb 6 hónapra – önszervező piaci intézkedéseket fogadjanak el és léptessenek életbe a saját szintjükön ágazatuk stabilizálása érdekében. Így például a tejágazat szereplői együttesen tervezhetik meg a tejtermelést, a virág- és a burgonyaágazat szereplői pedig kivonhatják termékeiket a piacról.

A fentieken túlmenően az Európai Bizottság annak engedélyezését szorgalmazza, hogy 2020-ban a tagállamok fel nem használt vidékfejlesztési forrásaikat a mezőgazdasági termelők és a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások támogatására fordíthassák. Ez azonnali segítséget jelentene a válság által leginkább sújtott gazdasági szereplőknek.

A javaslat értelmében a tagállamok által nyújtott támogatás maximális összege a mezőgazdasági termelők esetében fejenként 5000 euró, a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások esetében pedig cégenként 50 ezer euró lehet. A bizottság javaslatát az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia.Itt kaphat információt MagyarországonHa kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható. A vonalakon szakemberek adnak információt az új koronavírusról. A fertőzésről folyamatosan frissülő információk a koronavirus.gov.hu vagy az nnk.gov.hu weboldalon érhetők el. A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs e-mailes elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu. A levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld.

fecsego.eu/napi.hu

Leave a Reply 46 megnézve, 1 alkalommal mai nap |