< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Orbán: Ez volt a legaljasabb és legcinikusabb támadás//Orbán: It was the lowest and most cynical attack

| Mobile | RSS

Orbán: Ez volt a legaljasabb és legcinikusabb támadás//Orbán: It was the lowest and most cynical attack

GettyImages-660532208
IV

ISZÁ2020.05.04. 18:08

A Magyarország ellen zajló példátlan támadásról és dezinformációs kampányról, valamint az ezek alaptalanságát kimondó európai bizottsági állásfoglalásokról írt levelet Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó valamennyi párt elnökének, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke hétfő délután.

Orbán Viktor értékelése szerint az elmúlt hetekben egy Magyarország ellen zajló „példátlan támadás és dezinformációs kampány tanúi lehettünk. Akkor, amikor világszerte a koronavírus-járvány elleni eredményes fellépésért küzdünk, amikor emberéletek forognak kockán, egy valós alap nélküli, koordinált támadást indítottak ellenünk. Engem és országomat már korábban is támadtak igazságtalanul, részrehajló ideológiai propaganda alapján, de a mostani volt a legaljasabb és legcinikusabb, amit tapasztaltam. Szándékosan figyelmen kívül hagyták, hogy egy olyan kormányt vettek célkeresztbe, amely épp emberéletek mentésén fáradozik” – áll a levélben.

Orbán azt írta a levélben, hogy az összehangolt politikai támadás résztvevői hamis információt és hazugságokat terjesztettek. „Azt híresztelték, hogy az Országgyűlés bezárt, holott rendszeresen ülésezik, és heves vitáknak biztosít helyszínt. Azt is állították, hogy korlátlan hatalmat szereztem magamnak. Pedig éppen ellenkezőleg: az Országgyűlés hatásköre a kormány kárára bővült. Az Országgyűlés hatásköre lett, hogy véget vessen a veszélyhelyzetnek, sőt bármely rendkívüli intézkedést visszavonhat” – írta, hozzátéve: „az álhírek terjesztésébe sajnálatos módon nemcsak formális politikai ellenfeleink, hanem egyes EPP-s politikusok is aktívan bekapcsolódtak”.

Orbán Viktor arról is írt, hogy az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk „odáig merészkedett, hogy párhuzamot állított a magyarországi intézkedések és Carl Schmitt, a náci német rezsim támogatója és ideológusa között”.

A miniszterelnök az EPP-tagszervezetek elnökeinek írt levelében azt írta, hogy az Európai Bizottság időközben megvizsgálta a magyarországi intézkedéseket, és félreérthetetlen módon kimondta, hogy ezek a támadások alaptalanok. „Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, aki nem vádolható azzal, hogy Magyarország iránt elfogult lenne, ráadásul másik pártcsaládot képvisel, már több alkalommal kijelentette, hogy a magyar törvény, amely szabályozza a kormány különleges hatásköreit a veszélyhelyzet alatt, nem ütközik európai uniós jogszabályokba” – írta.

Áttekintette az Európai Parlament, hogy milyen fejlemények történtek eddig a járvány kapcsán és véleményt mondtak a magyar intézkedésekről is.

A Fidesz elnöke arról is írt, hogy az Európai Parlament április 17-én határozatban ítélte el Magyarországot. „Azzal, hogy egyes hazugságokat a határozat szövegébe foglaltak, az európai parlamenti képviselők nevetség tárgyává tették magukat és intézményüket is. Az Európai Parlament archívumai örökké őrizni fogják ezeket” – írta. Szerinte a Bizottság nyilatkozata helyre tette a politikai hisztériát.

Azt is írta, hogy „az okozott kárt azonban nem lehet helyrehozni. Köszönöm valódi szövetségeseinknek, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére hűségesek maradtak az igazsághoz, és kiálltak mellettünk. Azoktól pedig, akik tájékozatlanságból vagy rosszindulatból az álhírterjesztőkhöz csatlakoztak, elvárom, hogy bocsánatot kérjenek a magyar emberektől, és levonják a megfelelő következtetéseket” – írta levelében a magyar miniszterelnök.

Orbán a levélben arra is kitért, hogy „nem engedhetjük, hogy politikai ellenfeleink kisajátítsák a jogállamiság elvét, és ezt a közös értéket pártpolitikai eszközzé silányítsák. Hamarosan döntenünk kellene: engedjük, hogy megosszanak, és tovább gyengítsenek bennünket, vagy összefogunk, és továbbra is az európai politika vezető, konzervatív ereje maradunk. Az előttünk álló, kihívásokkal teli időszakhoz sok erőt és bölcsességet kívánok!”

Havasi Bertalan az MTI-nek elmondta: a levelet angol nyelven Európa-szerte 53 néppárti pártelnöknek, magyar nyelven 4 pártelnöknek valamint a Most/Híd szlovák-magyar vegyes párt elnökségének küldték el.

A koronavírus-törvény megszavazásával a kormány ahhoz kapott felhatalmazást határozatlan időre március végén, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig a védekezés érdekében rendeletekkel irányíthassa az országot, a parlament viszont ülésezik.

Az ellenzék nemmel szavazott, de az államfő nem osztotta az aggályokat: alig két órával az elfogadása után alá is írta a jogszabályt.

Márciusban az európai politika rengeteg szereplője aggodalmát fejezte ki a magyar koronavírus-törvénnyel kapcsolatban. Többek között az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen mondta, hogy kifejezetten aggódik a magyarországi helyzet miatt, és arra is figyelmeztett, hogy 

noha a koronavírus jelentette rendkívüli helyzetben gyors és hatékony intézkedések szükségesek az emberek egészségének érdekében, azoknak időben korlátozottnak kell lenniük, és a céllal arányosnak, lehetőséget adva a felülvizsgálatra is.

Bár név szerint nem említették Magyarországot, hasonló módon hívta fel a figyelmet 13 európai ország kormánya is a jogállamiság fontosságára – a levélhez később amúgy Magyarország is csatlakozott.

A magyar koronavírus-törvény az Európai Néppártban is komoly kritikát kapott: a pártcsalád elnöke, Donald Tusk levélben javasolta a tagpártoknak, hogy a járvány után gondolják át ismét a Fidesz tagságának kérdését. Ezzel párhuzamosan 13 tagpárt kezdeményezte, hogy a Néppárt politikai gyűlése tárgyaljon ismét a Fidesz kizárásáról. Lényegében ugyanezek a politikai erők arra kérték a Néppárt európai parlamenti frakciójának elnökét, Manfred Webert is, hogy zárják ki a magyar kormánypártot a politikai csoportból.

Orbán a levelében most arra utalt, hogy az elmúlt két hétben Věra Jourová európai értékekért és jogérvényesülésért felelős biztos több fórumon is kifejtette,

Magyarország koronavírus-járvány elleni védekezés során eddig nem fogadott el olyan jogszabályt, amely ellenkezne az európai uniós joggal.

Legutóbb a múlt héten beszélt erről az uniós biztosok ülését követő sajtótájékoztatón, de egy cseh tévének adott interjújában, illetve Varga Judit igazságügyi miniszter beszámolója szerint az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek videókonferenciáján is hasonló véleményt fogalmazott meg. Ugyanakkor Jourová azt is hozzátette minden alkalommal, hogy az Európai Bizottság folyamatosan ellenőrzi, hogy az európai normák érvényre jutnak-e.

Didiers Reynders igazságügyi biztos viszont arról beszélt április végén, hogy a magyar jogszabályok „különös aggodalmakat” vetnek fel, mert más országokhoz képest szélesebb hatásköröket biztosítanak a kormánynak és nincs egyértelmű időbeli behatárolása.

(Boríótkép: Anadolu Agency / Getty Images)

fecsego.eu/index.hu

Orbán: It was the lowest and most cynical attack
5 May 2020 | post Constitutional Court, Current News, Events, Court / Prosecutor’s Office / Szeged Judgment Board, Pictures of Life / tabloid, epbudapest@europarl.europa.eu, EU Press Room, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chattering News, Public Life
Gettyimages-660532208
ARC
ISZÁ2020.05.04. 18:08

Prime Minister Viktor Orbán, President of Fidesz, to the President of all parties belonging to the European People’s Party (EPP), wrote a letter about the unprecedented attack and disinformation campaign against Hungary and the European Commission’s resolutions declaring them unfounded. afternoon.

According to Viktor Orbán, in recent weeks we have witnessed an “unprecedented attack and disinformation campaign against Hungary. At a time when we are fighting for effective action against the coronavirus epidemic worldwide, when human lives are at stake, a coordinated attack on us without a real basis has been launched. I and my country have been attacked unfairly in the past on the basis of biased ideological propaganda, but the current one was the lowest and most cynical I have ever experienced. They deliberately ignored the fact that a government was being targeted to save lives, ”the letter said.

Orbán wrote in the letter that the participants in the coordinated political attack had spread false information and lies. “It was rumored that the Parliament was closed, although it met regularly and provided a venue for heated debates. They also claimed to have gained unlimited power for myself. On the contrary, the powers of the National Assembly have been expanded to the detriment of the government. The National Assembly has become empowered to put an end to the emergency and may even revoke any emergency measures, ”he wrote, adding that“ unfortunately not only our formal political opponents but also some EPP politicians have been actively involved in the dissemination of false news ”.

Viktor Orbán also wrote that the President of the European People’s Party, Donald Tusk, “dared to draw a parallel between the measures taken in Hungary and Carl Schmitt, a supporter and ideologue of the Nazi German regime”.

In a letter to the presidents of the EPP member organizations, the Prime Minister wrote that the European Commission had meanwhile examined the measures in Hungary and stated unequivocally that these attacks were unfounded. “Věra Jourová, Vice-President of the European Commission, who cannot be accused of being biased towards Hungary and represents another party family, has stated on several occasions that the Hungarian law governing the government’s special powers during emergencies does not conflict with EU law. ”- wrote.RELATED

The Hungarian government is facing European values, says the European Parliament
The Hungarian government is facing European values, says the European Parliament
The European Parliament reviewed the developments that have taken place in connection with the epidemic so far and also expressed its opinion on the Hungarian measures.

The president of Fidesz also wrote that the European Parliament condemned Hungary in a resolution on 17 April. “By including some lies in the text of the resolution, MEPs have made a mockery of themselves and their institution. The archives of the European Parliament will preserve them forever, ”he wrote. According to him, the Commission’s statement rectified the political hysteria.

He also wrote that “however, the damage caused cannot be repaired. Thank you to our true allies for staying true to the truth and standing by us, despite the pressure on them. And I expect those who joined the pseudo-newsgroups out of ignorance or malice to apologize to the Hungarian people and draw the appropriate conclusions, ”the Hungarian Prime Minister wrote in his letter.

Orbán also said in the letter that “we cannot allow our political opponents to expropriate the rule of law and downplay this common value as a party political tool. We should soon decide whether to allow them to share and further weaken us, or to unite and remain the leading, conservative force in European politics. I wish you a lot of strength and wisdom for the challenging period ahead! ”

Bertalan Havasi told MTI: the letter was sent in English to 53 People’s Party presidents across Europe, in Hungarian to 4 party presidents and to the presidency of the Most / Híd Slovak-Hungarian joint party.

With the vote on the Coronavirus Act, the government was given an indefinite mandate at the end of March to govern the country with regulations until the end of the emergency, but the parliament would sit.

The Parliament passed the coronavirus law, and Áder promulgated it
The Parliament passed the coronavirus law, and Áder promulgated it
The opposition n.

The opposition voted no, but the head of state did not share the concerns: he signed the law barely two hours after its adoption.

In March, many European politicians expressed concern about the Hungarian coronavirus law. Among other things, European Commission President Ursula von der Leyen said she was particularly concerned about the situation in Hungary and warned that

although in a state of emergency caused by a coronavirus, rapid and effective measures are needed for human health, they should be limited in time and proportionate to the objective, with the possibility of review.

Although Hungary was not mentioned by name, the governments of 13 European countries drew attention to the importance of the rule of law in a similar way – Hungary later joined the letter.

The Hungarian coronavirus law has also received serious criticism in the European People’s Party: the chairman of the party family, Donald Tusk, has written to members suggesting that the issue of Fidesz membership be reconsidered after the epidemic. At the same time, 13 member parties initiated the political assembly of the People’s Party to renegotiate the exclusion of Fidesz. Essentially, the same political forces also asked the chairman of the People’s Party’s European Parliament faction, Manfred Webert, to exclude the Hungarian ruling party from the political group.

In her letter, Orbán now referred to the fact that over the last two weeks, Commissioner for European Values ​​and Justice Věra Jourová had explained in several forums that

In the course of controlling the coronavirus epidemic, Hungary has so far not adopted any legislation that would be contrary to EU law.

He last spoke about this at a press conference following the EU Commissioners’ meeting last week, but expressed a similar view in an interview with a Czech TV and in a videoconference of EU affairs ministers, according to Justice Minister Judit Varga. At the same time, Jourová also added each time that the European Commission constantly monitors whether European standards are being enforced.

Justice Commissioner Didiers Reynders, on the other hand, spoke at the end of April that Hungarian legislation raised “particular concerns” because it gave the government wider powers than other countries and no clear time limit.

Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |