< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Eljárás indul Orbánék ellen – Szél Bernadett nem kegyelmez, lecsapott a kormányra

| Mobile | RSS

Eljárás indul Orbánék ellen – Szél Bernadett nem kegyelmez, lecsapott a kormányra

2020. 05. 06.

Kérjük oszd meg a bejegyzést, hogy másokhoz is eljusson az igazság:

Alkotmánybírósághoz fordulok az információs jogok korlátozása miatt

Ismét visszaélt a kormány a felhatalmazási törvénnyel és egy már hatályba is lépett rendelettel lenullázta a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok nyilvánosságához való jogot.

A jogkorlátozás egyértelműen szükségtelen és aránytalan, így alaptörvény-ellenes, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulok.

Nem ez az első eset, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva és a felhatalmazási törvényen túlterjeszkedve hoz alaptörvény-ellenes rendeletet a kormány.

Az információs jogok korlátozása szükségtelen és aránytalan, ráadásul nem segíti, hanem egyenesen hátráltatja a járvány elleni védekezést.

Járvány idején a gyors tájékoztatáshoz alapvető közérdek fűződik.

A rendelet értelmében a járványhelyzet ürügyén bármilyen személyes adatainkhoz hozzáférhetnek és az ezek kezelésével kapcsolatos tájékoztatást is felfüggesztik.

Az Alaptörvény alapján azonban ez nem lehetséges: a kormány veszélyhelyzeti rendeletével ugyanis csak törvényeket írhat felül, a GDPR viszont az Unió rendelete – nem törvény.

A közérdekű adatok megismeréséhez való jog is gyakorlatilag megszűnik a veszélyhelyzet alatt: a közfeladat-ellátás veszélyeztetésére hivatkozva akár 3 hónapig is húzódhat egy válasz.

A kormányzati döntéshozatal átláthatatlansága és a kormány nyilvánossághoz való viszonya miatt már eddig is úgy kellett küzdeni az adatokért: most még törvényesítik is a közérdekű információk visszatartását.

Szél Bernadett

fecsego.eu/BalraMagyar

Leave a Reply 44 megnézve, 1 alkalommal mai nap |