< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Ez volt a harmadik legszárazabb április Magyarországon

| Mobile | RSS

Ez volt a harmadik legszárazabb április Magyarországon

B  OB20200423009

KIS ANNA METEOROLÓGUS2020.05.12. 12:26

Csak 1946-ban és 2007-ben volt ennél nagyobb szárazság Magyarországon, idén áprilisban csupán 8,8 mm csapadékot regisztráltak az átlagos 44 mm helyett. Nyugat- és Közép-Európa egyes részein a március 16. ‒ április 15. közötti időszak volt a legszárazabb periódus negyven éve. A kifejezetten Kárpát-medencére fókuszáló vizsgálatok eredménye alapján is az aszály növekedése valószínűsíthető a következő évtizedekben, különösen a nyári időszakban. Kis Anna meteorológus elemzése a Másfélfokról.

Idén áprilisban súlyos aszály sújtotta Magyarországot. Ugyan április utolsó és május első napjaira megérkezett a régen várt eső, de országos szinten ez azért korántsem volt valódi kárpótlás a hosszú száraz időszak után, ezért csak lassan tud enyhülni az aszály. Az előrejelzések szerint a májusi csapadékösszeg is el fog maradni a sokévi átlagtól, a mostani kisebb esők ellenére marad a szárazság.

A kifejezetten a Kárpát-medencére fókuszáló klímamodell-szimulációk szerint is az aszály növekedése valószínűsíthető az elkövetkezendő évtizedekben, különösen a nyári időszakban. Mindez jelentős hatással lesz vízkészleteinkre és mezőgazdaságunkra. Víz nélkül pedig nincs sem élet, sem élelmiszer, legalábbis olcsó, biztonságos és bőséges semmiképp.

Mi az az aszály?

Ez nem is olyan könnyű kérdés, mint aminek elsőre tűnik, hiszen a különböző tudományágak (meteorológia, hidrológia, mezőgazdaság, társadalom-gazdaság) eltérően definiálják. Természetesen van bennük közös elem: a vízhiány.

Meteorológiai értelemben akkor beszélhetünk aszályról, ha a csapadékhiány következtében az átlagos mértéket jelentősen és tartósan meghaladó vízhiány lép fel.

Azonban az aszály nem csak egyetlen meteorológiai változóra (a csapadékra) vezethető vissza, hiszen fontos szerepet játszik a párolgás is, amely elsősorban a hőmérséklet, a napfénytartam és a szél függvénye. És ott van még a talaj hatása: a csapadékhiány eredményeképp kiszáradt talaj egyrészt hamarabb melegszik fel, másrészt, ha már nincs benne nedvesség, ami el tudna párologni, az a lokális nyári záporok csökkenését vonhatja maga után, tovább erősítve a vízhiányt. Az aszály tehát egy összetett jelenség, így a vizsgálata során sem lehet egyetlen univerzális mérőszámot kijelölni: az elemzéseket különböző aszályindexekre szokták elvégezni.

Európa-szerte súlyos a szárazság

A jelenlegi aszályos helyzet nem csak Magyarországot sújtja: az idei március és április szárazabbnak bizonyult az átlagoshoz képest a kontinens nagy részén; csak elvétve fordult elő 5 mm-t meghaladó napi csapadékmennyiség.

NYUGAT- ÉS KÖZÉP-EURÓPA EGYES RÉSZEIN A 2020. MÁRCIUS 16. ‒ ÁPRILIS 15. KÖZÖTTI IDŐSZAK VOLT A LEGSZÁRAZABB PERIÓDUS 1979 ÓTA,

ráadásul a következő hetekre vonatkozó európai csapadékanomália-térképek is az átlagosnál valamelyest szárazabb májust valószínűsítenek.

Mit tapasztaltunk az elmúlt években Magyarországon és mi várható a jövőben?

Az elmúlt hónapnak a harmadik helyet sikerült megszereznie az áprilisi aszályok dobogóján a 2007-es és az 1946-os évek után. Az aszály hozzátartozik a magyar éghajlathoz, tízévente átlagosan négy évben fordul elő. Az idei, áprilisi aszály mellett talán még emlékszünk a tavaly február-márciusi esetre, amikor a két hónap alatt összesen kevesebb, mint 25 mm csapadék hullott. 2012-ben is jelentős volt az aszály, hiszen az országos átlagos csapadékösszeg kifejezetten alacsony volt.

Tovább rontotta a helyzetet a tény, hogy az ezt megelőző év (2011) volt a legszárazabb év Magyarországon az 1901 óta tartó mérések alapján – így a talaj nem támaszkodhatott az előző év során elraktározott vízre, hiszen már eleve nem tudott mit elraktározni. 2011-ben is aszály lépett fel a rekord alacsony évi csapadék miatt, viszont kedvező volt, hogy a korábbi, 2010-es év a legcsapadékosabb év volt hazánkban, így a talajban lehetett tartatlék. Az éppen aktuális aszályhelyzetről az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján tájékozódhatunk.

Aszályhelyzet Magyarországon 2020. május 11-én.

Aszályhelyzet Magyarországon 2020. május 11-én.Grafika: Országos Meteorológiai Szolgálat

fecsego.eu/index.hu

2012-ben is komoly gondot okozott a mezőgazdaságnak a nyári, hosszan tartó száraz időszak
Leave a Reply 128 megnézve, 1 alkalommal mai nap |