< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG///S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Álmatlanság elleni tablettákat próbált csempészni vádat emelt az ügyészség

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG///S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Álmatlanság elleni tablettákat próbált csempészni vádat emelt az ügyészség


   6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
    Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
             E-mail: csongrad.fou@mku.hu

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a svájci állampolgárságú férfivel szemben, aki több, mint 2000 darab álmatlanság elleni tablettát próbált meg Magyarországon át csempészni.

A vádirat szerint a vádlott 2019. november 30. napján 11 órakor jelentkezett belépésre a Röszke autópálya határátkelőhelyen az általa vezetett személygépkocsival. Az útlevélvizsgálatot követően az eljáró pénzügyőr kérdésére nem jelentett be vám- és adóköteles árut. A pénzügyőr tételes vámvizsgálat mellett döntött és az autó csomagterében közel negyven dobozban összesen 2500 tablettát talált, amelyeket a vádlott magáénak vallott. A termékek Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszernek minősülnek, legális kereskedelmi forgalomban nem szerezhetők be. Hatóanyagukat tekintve a nemzetközi egyezmények szerint pszichotróp anyagnak minősülnek, Magyarországon vénykötelesek, álmatlanság rövid távú kezelésére, sebészeti beavatkozások előtt nyugtatásra használnak, alkalmazásuk a néhány naptól maximum két hétig terjedhet.

A készítmények feltételezett hatáserősségét és javasolt maximális dózisát figyelembe véve azok indokolatlanul nagy mennyiségűek voltak, nem magánszemély saját szükségleteinek kielégítését célozták. Magyarország területére kizárólag arra engedéllyel rendelkező gyártó, vagy nagykereskedő hozhatta volna be ilyen mennyiségben ezeket a gyógyszereket, az átszállítás pedig szintén gyártó, vagy nagykereskedő megbízásából történhet. A vádlott ilyen engedéllyel, vagy megbízással nem rendelkezett.

A vádlottal szemben a 2018-as évben elkövetett egészségügyi termék hamisításának bűntette miatt már eljárás indult.

A járási ügyészség a vádlottal szemben pszichotróp anyag tartalmú gyógyszerre elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat, vádiratában a büntetés kiszabására irányuló és így többek között a Magyarország területéről történő kiutasításra irányuló indítványa mellett a lefoglalt gyógyszerek elkobzását is kezdeményezte.

A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

S z e g e d, 2020. május 13.

Távollevő Dr. Kopasz Zsolt főügyész

helyett Dr. Törő Sándor
főügyészhelyettes

Leave a Reply 43 megnézve, 1 alkalommal mai nap |