< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: Döntött a Kúria: ki kell fizetni a 100 milliós kártérítést a szegregált gyöngyöspatai diákoknak, mégpedig pénzben

| Mobile | RSS

Döntött a Kúria: ki kell fizetni a 100 milliós kártérítést a szegregált gyöngyöspatai diákoknak, mégpedig pénzben

– SZERZŐ: BARNA L. NORBERT

Döntött a Kúria: ki kell fizetnie a szegregált gyöngyöspatai diákoknak megítélt 100 millió forintos kártérítést az államnak,

és mégpedig nem természetben, hanem pénzben

– közölte a legfőbb bírói fórum kedden 15 órakor, miután véget ért a délelőtt kezdődött tanácsülés a régóta húzódó perben.

A nem nyilvános, tárgyalás mellőzésével megtartott felülvizsgálati ülésről a Kúria azt közölte, hatályában fenntartották a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletét. Ez szól arról, hogy a cigány tanulók – 60 érintett diák –személyiségi jogai sérültek a jogellenes elkülönítés és a részükre nyújtott alacsonyabb szintű oktatás miatt, ezért pedig 100 millió forint kártérítés jár nekik. Az összeget az alperesek, azaz a gyöngyöspatai önkormányzat, az általános iskola és az illetékes tankerületi központ – vagyis az állami iskolafenntartó, a Klebelsberg Központ (Klik) – kell kifizesse.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. május 11.

Gyöngyöspata: egy öngyilkosságtól a miniszterelnök igazságérzetéig – Döntés előtt a Kúria

Utóbbiak – legyenek ők innentől az “állam” – felülvizsgálati kérelmet adtak be, hogy pénz helyett természetben térítenék meg (pótlólagos képzéssel, oktatással) az összeget, de egyebekben a helyi önkormányzat a nem vagyoni kártérítés összegének mérséklését is kérte.

Ám ezt a beadványt a Kúria nem találta alaposnak.

A Polgári Törvénykönyv ugyanis 1978-tól ismerte el a nem vagyoni (erkölcsi) kártérítés intézményét, amit pedig a most hatályos Ptk.-ban a sérelemdíj váltott fel.

„A nem vagyoni károk megtérítésénél a kártérítés megítélésének egyetlen módja a pénzbeli kártérítés, természetbeni kártérítés alkalmazására nincs jogszabályi lehetőség.

Pénzbeli kártérítés, pótlólagos képzéssel való kiváltására csak a felek peren kívüli megállapodása esetén kerülhet sor” – szögezte le a Kúria, amely egyébként az összeg csökkentésére sem látott alapot, mert a Debreceni Ítélőtábla korábban azt „kellően megindokoltan” állapította meg.

„Nagyon, nagyon, nagyon boldogok vagyunk”

– reagált a Kúria ítéletére a 168 Órának Mohácsi Erzsébet, az elkülönített cigány gyerekek ügyét képviselő, Esélyt A Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) egykori vezetője. Rengeteg munkájuk volt benne, hogy ilyen ítélet születhessen meg, rengeteg harc, mint mondta, talán ez volt a legnehezebb ügyük.

„De eljárásjogilag talán nem, hiszen minden egyértelmű volt, a Klik és az önkormányzatok képviselője sem tudott érdemi bizonyítékokkal előállni” – mondta Mohácsi Erzsébet, felidézve, hogy ez volt az első ilyen nagy kártérítésű ügyük – mert volt több hasonló is, a csörögi, nyíregyházi szegregációs ügyek, még korábban Miskolcon is -, „de félő, ez volt az utolsó”. A jogvédő szerint ugyanis minden ettől függetlenül abba az irányba halad, hogy az eddigi integrációs törekvéseket a kormány visszaszorítsa, a törvényt pedig meg fogják változtatni, ne lehessen még egy hasonló ügy.

„De ennek nagyon örülünk, és persze most arra várunk, hogy kifizessék.

Ezt a pénzt ugyanis akár már holnap kifizethetné a Klik.

Félreértés ne essék, mi nem akarjuk csődbe vinni az önkormányzatot, soha nem is akartuk. Mi attól fogjuk ezt a pénzt kérni, ha oda kerül a sor, akinek pénze van. Ez pedig a Klik” – fejtette ki Mohácsi, hozzátéve, az lenne a legszebb, ha maguktól fizetnének, mert természetesen különben végrehajtási pert kellene indítani. Mohácsi azt is megjegyezte, talán a vírus is egy kicsit az ügy előnyét szolgálta, „amikor ugyanis a miniszterelnök úr kezdett nagyon belemelegedni a cigányozásba, jött a koronavírus és elvitte a témát.

De hála Istennek a Kúria észnél volt”

– summázott.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. január 9.

Orbán Viktor a gyöngyöspatai romák kártérítéséről: Valamiért nagy összeget fognak kapni munkavégzés nélkül, miközben én meg itt keccsölök

Az évek óta húzódó per akkor kapott újra nagy figyelmet, amikor Orbán Viktor a 2020-as évértékelő beszédében kijelentette: igazságtalannak tartja, hogy pénzt kapnak a roma gyerekek, mert elkülönítve oktatták őket. Úgy gondolja, hogy ez sérti a többségi gyöngyöspatai lakosság igazságérzetét, hogy a kisebbség pénzt kaphat „csak úgy”, ezért nem pénzbeli, hanem természetbeni juttatásokkal kárpótolnák az érintett diákokat. Horváth László, a térség fideszes képviselője, a január 4-ei sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy a 99 milliós kártérítésből 80 milliót a gyöngyöspatai önkormányzatnak kell kifizetnie, ez azonban a pert képviselő alapítvány szerint nem igaz, hiszen a tankerület is fizetheti az összeg egészét, ami minisztériumi pénzből gazdálkodik.

A 168 Óra kereste

az elmúlt hetekben egyébként feltűnően csendes Horváth Lászlót,

mit szól a Kúria ítéletéhez, de beszélni nem tudtunk vele, munkatársa szerint megbeszélésen vesz részt ezekben az órákban. Ha jelentkezik, természetesen frissítjük cikkünket.

Frissítés: időközben Horváth László jelentkezett munkatársunknál, íme, a reakciója:KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. május 12.

A miniszterelnöki megbízott szerint igazságtalan „büntetést” mért a Kúria Gyöngyöspatára, „egy kisebbség vélt vagy valós sérelmei miatt”

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |