< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Németh Zsolt: A román Trianon-törvény a legújabb provokáció, de felhatalmazás is a magyaroknak az emlékezésre (Polbeat-videó)

| Mobile | RSS

Németh Zsolt: A román Trianon-törvény a legújabb provokáció, de felhatalmazás is a magyaroknak az emlékezésre (Polbeat-videó)

Endless Flux LabsFree – IngyenesLetöltés

PestiSrácok
Iohannis nem lehetne most Románia elnöke és nem létezne az a Nagyszeben sem, amelynek polgármestere lehetett, ha II. András királyunk nyolcszáz éve nem biztosít autonómiát a szászoknak – mondta a legutóbbi Polbeatben Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, akit arról is kérdeztünk: egy kegyelmi pillanatra hogyan sikerült “rendes magyart” faragnia Gurmai Zitából, Molnár Gyulából, Mesterházy Attilából és Brenner Kolomanból, akik hétfőn a kormánypárti többséggel együtt megszavazták a külügyi bizottság Iohannis magyarellenes uszítását elítélő nyilatkozatát. 

Németh Zsolt,  aki egyben a Fidesz és a Bálványosi Nyári Szabadegyetem alapító tagja, s három évtizede a párt külpolitikusa, Stefka István és Huth Gergely kérdéseire felidézte: Andreanumnak hívják azt a kiváltságlevelet, amellyel II. András királyunktól 1224-ben autonómiát kaptak az Erdélybe bevándorló szászok, hogy megmaradhassanak. Ehhez képest igencsak gyomorforgató, hogy a magyar autonómia elleni támadás öklévé vált Klaus Iohannis államelnök, aki szász származása ellenére románabb a románnál, még a német nevét is megváltoztatta (Johannisról).

Nem fogunk Erdélyben megmaradni, ha nem sikerül kiharcolni egy bizonyos fokú autonómiát, mint ahogy Európa más kisebbségei is beolvadtak, ahol nem érték el azt

érvelt Németh Zsolt, megjegyezve: a szászok az önfeladó hozzáállásukkal alig tízezren maradtak Erdélyben, holott közel egymillióan voltak. Huth Gergely erre közbevetette: nem árt hangsúlyozni, hogy a szász kisebbség a nyolcszáz éves magyar uralom alatt csak gyarapodott, de Romániában elég volt kurta száz év az eltűnésükhöz! Mire Stefka István felidézte Brassó és Hunyad megye kiürült, egykor gazdag és szép szász falvainak borzasztó látványát, amelyeket a beköltöző román többség néhány évtized alatt teljesen lepusztított.

Németh Zsolt a román titkosszolgálatot sejti az egyre fokozódó uszítás mögött, amelynek alapja az, hogy ismét megbomlott Romániában az államhatalmi ágak egyensúlya, a kormány népszerűsége alig húszszázalékos. Iohannis ilyen indíttatásból, tudatosan vetemedhetett arra, hogy a trianoni évforduló előtt a magyarokkal gúnyolódjon és összeesküvést vizionáljon Erdély elcsatolásáról. 

A román értelmiség jó része elítélte a kirohanást, ami jelzi, hogy az értelmes románokkal együtt lehet működni, hiszen ők belátják: a homogén Románia álma megvalósíthatatlan, a magyarokat száz év alatt nem sikerült megtörni, ezért itt az ideje elgondolkodni a normális együttműködésről. Ennek feltétele az autonómia intézményrendszere és a kétnyelvűség. Ebből nem szabad engednünk, amíg csak van szavunk!

vezette le Németh Zsolt, kitérve rá: a legújabb provokáció június 4. nemzeti ünnepé nyilvánítása, aminek révén kötelező lesz ünnepségeket szervezni Erdély és Órománia egyesülésének százéves évfordulóján és a jövőben minden évben.

Ez durva provokáció, ami beleilleszkedik az úzvölgyi temetőgyalázás óta egyre erőteljesebb folyamatba. A választásokig nem is engednek ebből a szorításból. Ám ne felejtsük el, június 4. nálunk is emléknap, a nemzeti összetartozás napja, amit Erdélyben eddig csak illegálisan lehetett megtartani. Mivel a román törvény indoklása úgy szól: tudatosítani kell a trianoni békeszerződés jelentőségét, hát itt a felhívás az erdélyi magyaroknak: tudatosítsuk mi is!

A külügyi bizottság elnöke a Polbeatben a közép-európai együttműködés jövőjéről is beszélt, ami nagyon fontos folyamat, de “a barátkozást nem szabad alárendelni a nemzetpolitikai szempontoknak”, illetve arról is: nem lepődne meg, ha csak peres úton lehetne kikényszeríteni a nemzeti régiókról szóló aláírásgyűjtés folytatását a külföldi aláírások összeszedése érdekében, hiszen az Európai Bizottság 2013 óta gáncsolja az egyébként csodálatos összefogást megvalósító, 1,2 millió embert megmozgató kezdeményezést. A rendezvény házigazdája szomorúan elmondta azt is, hogy el kell halasztani egy évvel az idei Tusványost, azaz a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Fesztivált .

Polbeat minden kedden este 19 órakor élőben közvetítve a veszélyhelyzetben természetesen zártan, stúdióként működő Revolution 56 Szabadságharcos Sörözőből.

A KÖZVETÍTÉST AZ ITT.OTT TV TÁMOGATJA. 51 MAGYAR TÉVÉCSATORNA, BÁRHOL A VILÁGON, KÖTÖTTSÉGEK NÉLKÜL! SMART TV-N ÉS MOBILON IS NÉZHETŐ!

Az élő közvetítések között a PestiSrácok.hu PS Mozi archív videóriportjai láthatóak! A visszanézhető verziót ugyanitt tesszük közzé a Videa segítségével.

PESTISRÁCOK.HU produkció – Készítette: Ragács András és Susánszky Mátyás Pál

Leave a Reply 54 megnézve, 1 alkalommal mai nap |