< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: Országos modell lehet a kormány gödi önkormányzatot kifosztó módszeréből

| Mobile | RSS

Országos modell lehet a kormány gödi önkormányzatot kifosztó módszeréből

„Különleges gazdasági övezetre” hivatkozva adnák a fideszes megyéknek a települések iparűzésiadó-bevételeit.

Semjén Zsolt kedd éjszaka benyújtott egy törvényjavaslatot, melyet ha elfogad a fideszes többségű parlament, a kormány a jövőben különleges gazdasági övezetté nyilváníthatná azokat a területeket, ahol legalább ötmilliárd forintos, kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű beruházás zajlik.

A javaslat szerint a kiszemelt beruházásnak a megye jelentős részére kiható gazdasági jelentőségűnek kell lennie, valamint „a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését szolgálja”.

444.hu szemléje szerint az ilyen területek aztán a megyei önkormányzatokhoz kerülnének,

MELYEK UGYE MINDENÜTT FIDESZES TÖBBSÉGŰEK, ELLENTÉTBEN A VÁROSOKKAL, MELYEK KÖZÜL SOKAT ELVESZÍTETT TAVALY ŐSSZEL AZ ÁLLAMPÁRT.

Ez pedig azt is jelentené, hogy a városok helyett a megyei önkormányzatokhoz folyna be a vonatkozó iparűzési adó is. A pénzt a településeken megvalósuló fejlesztések és a területen működő szervezetek támogatására lehetne fordítani (legfeljebb 3 százaléka mehetne a megyei önkormányzat működési költségeire).

Miniszterelnökség: ez arányosabb forráselosztás

A javaslat kapcsán a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-vel azt közölte, a beruházások ösztönzése mellett a törvényjavaslat arányosabb forráselosztást tesz lehetővé a megyéken belül. A különleges gazdasági övezetek bizonyos adóbevételeit a megyei önkormányzat a térség, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések, valamint a települések működésének támogatására fordíthatja.

A változás nem érinti a helyi és a központi adók arányának eddigi rendszerét, nem vonatkozik a fővárosban, a budapesti kerületekben, illetve a megyei jogú városokban megvalósuló beruházásokra – magyarázták, állítva, hogy

AZ ÁLLAM NEM VON EL EGYETLEN FILLÉR ADÓBEVÉTELT SEM AZ ÖNKORMÁNYZATOKTÓL,

ami ugyanakkor minden szövegértési alapkészség szerint is erőteljesen ellentmond annak, hogy a megyei önkormányzatokhoz folyna be ezentúl a különleges gazdasági övezetben működő cégek iparűzési adója.

Mint ismert, a kormány áprilisban a gödi Samsung-gyár területének átminősítésével már tesztelte a „módszert”. A döntés miatt autós tüntetést is tartottak a helyiek, Göd momentumos polgármestere, Balogh Csaba pedig azt mondta, az einstanddal hosszú távon veszélybe került a város költségvetésének fenntarthatósága.

fecsego.eu/röviden.hu

Leave a Reply 81 megnézve, 1 alkalommal mai nap |