| Mobile | RSS

Semjén salátatörvényét is: jön a megfigyelés és a szegények hatalmi vegzálása

FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMINma 14:45

Kétharmados többséggel, 156 igen, 38 nem szavazat mellett elfogadta a parlament a Semjén Zsolt által április 28-án benyújtott salátatörvényt. A 162 oldalas jogszabály többek közt lehetővé teszi

  • a nemzetbiztonsági szolgálatok számára a megfigyelést;
  • a rendőrségnek, hogy még az ártatlanul gyanúsítottak adatait is húsz évig őrizze;
  • valamint ezentúl kizárhatják a közmunkából azokat, akiknek rendetlen az udvara.

A törvény felhatalmazza a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot arra, hogy ellenőrizze az állami és önkormányzati szervezetek „elektronikus hírközlési hálózatainak tartalmát”, egy Magyarországot érő kibertámadás elhárítása érdekében. Bár a törvény értelmében a szakszolgálat nem ismerheti meg az adott szervezetek közti kommunikáció tartalmát, ezt a Népszava által megkérdezett adatvédelmi szakértők szerint semmi sem garantálja.

Szerintük, amíg elviekben a szolgálatnak csupán arra lenne jogosultsága, hogy a szervereken folyó adatforgalom tényét (az úgynevezett metaadatokat)  ellenőrizze, de a tartalmakat nem, semmiféle garancia nincs arra, hogy ne tekintsenek be olyan szervek egymás közti közlésébe, mint az önkormányzatok, a kormányhivatal, de akár maga az Országgyűlés vagy az Alkotmánybíróság.

Azaz, a ma elfogadott rendelkezés értelmében a szakszolgálatok gyakorlatilag mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról, láthatják például egészségügyi papírjait, esetleges NAV-büntetését, de rálátnak a kormányhivatalok szerverein tárolt szabálysértési adatokra is.

A javaslatot még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila is bírálta, aki Felkai Lászlónak, a belügyminisztérium közigazgatási államtitkárának írt levelében úgy fogalmazott, a törvény „korlátlan megfigyelést eredményezhet”, „nem áll összhangban az alapjogi követelményekkel”, ráadásul „nem nyújt garanciát a személyes adatok és a magánélet védelméhez”.Sokak megélhetése kerül veszélybe a vírus okozta válság miatt.Ha megteheted, támogasd a Mércét helyettük is!

Az elfogadott javaslat a rendőrségi törvényt is módosítja, ezentúl a szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt kihallgatott személyek és kapcsolataik adatait legalább huszonöt évig, de ha kiderül a meggyanúsított személy ártatlansága, még akkor is húsz évig tárolnia kell a rendőrségnek.

A Pintér Sándor által előadott törvénycsomag egyik pontja tulajdonképpen visszahozza azt a 2017-ben egyszer már az Alkotmánybíróság (AB) által megsemmisített rendelkezést is, aminek értelmében három hónapra kizárhatnák a közmunkából azokat, akiknek rendezetlen a lakókörnyezete.

Az AB a szabályozás megsemmisítését akkor azzal az indokolta, hogy az a vagyoni helyzet szerinti rejtett diszkriminációt valósított meg azzal, hogy ténylegesen csak a hátrányos anyagi helyzetben, kiszolgáltatottságban élőkre vonatkozik, ráadásul szükségtelenül korlátozza az állampolgárok magánszférához való jogát.

Bár a mostani szabályozás annyiban módosult, hogy egyértelműbben szabályozzák, hogyan és ki által állapítható meg, hogy valaki lakókörnyezete rendezettnek számít-e vagy sem, de a lényegen nem változtat: a kormány ismét rendészeti eszközzel igyekszik orvosolni egy szociális problémát, hasonlóan a hajléktalan törvényhez.

Ismét a legszegényebbeket büntetve, csak azért, mert szegények. Attól még, hogy egy törvény megtiltja a hajléktalanságot, még nem lesz több lakás, és attól, hogy ezt előírja, még nem lesz az embereknek pénzük egy nem biztonságos melléképületet felújíttatni, vagy a kommunális szemétbe nem dobható hulladékot elszállíttatni.Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

A járvány miatt megváltozott helyzetben még fontosabb, hogy a sajtó ellenőrizze a hatalmat.Támogasd a független sajtót, támogasd a Mércét!OLVASS TOVÁBB!LEGFRISSEBB CIKKEKALKOTMÁNYELLENES?

Áder rezidenciája előtt tiltakoztak a transzneműek jogainak tiprása ellen

A Budapest Pride önkéntesei arra kérik a köztársasági elnököt, küldje az Alkotmánybíróság elé a nemváltást ellehetetlenítő törvényt.

BOGATIN BENCEma 17:30MÉDIAKRITIKA

Beszélnünk kell a koronavírust tagadókról

Van nagyjából egy kisvárosnyi ember, akik nem igazán hisznek a vírus létezésében, akik kétségbeesettek és dühösek, akik úgy érzik, napi szinten megvezetik őket. Velük mi lesz?

HARANGOZÓ ÁDÁMma 16:20Olvasói levélPIACOSÍTÁS

Megszavazta a Fidesz, hogy elveszik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát

A kormánypártiak “sokkal stabilabb gazdálkodást és hatékonyabb humánerőforrás-menedzsmentet” várnak a törvénymódosítástól, az ellenzék szerint a Fidesz most vette el a kultúra „közjó jellegét”.

BOGATIN BENCEma 14:13

ÖNKORMÁNYZATOK

Ellenzéki polgármesterek: ne vonjon el több forrást a kormány az önkormányzatoktól

A minden negyedik magyart képviselő önkormányzatok vezetői szerint, többek közt a gödi modell is káros és elfogadhatatlan.

FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMINma 12:25VÁRJUK KI A VÉGÉT

Javult a járvány alatt a levegő minősége, de a klímaváltozás problémáját nem ez fogja megoldani

Ráadásul a járványügyi intézkedéseknek vannak negatív környezeti következményei is.

DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRAma 10:50KORONA A CENTRUMBAN

Újabb német húsüzemben találtak tömeges fertőzést, a dolgozók megsegítése azonban még várat magára

Már a kormánynak is szemet szúrtak az üzemi gócpontok, az ellenzék és a szakszervezetek szerint is a közvetítő cégek a felelősek, alapvető változásokra van szükség.

FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMINma 9:20KÜLFÖLD

Így enyhít Európa: sorra oldják fel a korlátozásokat a kontinensen

Hogy indul újra Olaszország, mi a helyzet az EU perifériáján? Hogy áll a korábban többször követendő példaként emlegetett Ausztria? Európai lazításkörkép.

VARGA ZSÓFIAma 7:30NYOMOR KARANTÉN IDEJÉN

Elegendő-e a szociáldemokrata válasz a járványra?

Mindenkit lefedő állami szociális ellátás híján a kijárást és a munkavállalását korlátozni hamis védelem: a karantén romantizálásának középosztálybeli kiváltsága a legszegényebbek nyomorba zárása árán.VÁRADI MÁTYÁSmájus 14., 19:21KORONAVÍRUS

Budapest kiszabadult, lezárult az országos szűrés – koronavírus összefoglaló hétfőn

Szép lassan kezdünk visszatérni a régi kerékvágásba, de nem felejthetjük el, hogy a vírus továbbra is itt van.

CSENGEL KARINAhétfő 22:24KORONAVÁLSÁG

Minden ötödik budapesti vállalkozás szinte kilátástalannak látja a helyzetét, sokan tartalék nélkül maradtak

A legsérülékenyebbek a minimális tartalékkal rendelkező mikrovállalkozások, és bár a nagyobb vállalkozások pénzügyi stabilitása lényegesen jobb, egy elhúzódó válság akár a közepes cégek jelentős részét is bajba sodorhatja.

CSENGEL KARINAhétfő 20:50ELŐRE A FŐOLDALRA

fecsego.eu/mérce.hu

Közélet Iskolája
Political Critique
Új Egyenlőség

MÉRCE FACEBOOKMÉRCE YOUTUBEMÉRCE TUMBLRMÉRCE TWITTERMÉRCE INSTARSS

© MÉRCE 2020A Mércén vannak sütik. Infó.

Leave a Reply 135 megnézve, 1 alkalommal mai nap |