< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Nem jöttek a románok, rárohad a termény az angolokra, ha nem szedik össze maguk

| Mobile | RSS

Nem jöttek a románok, rárohad a termény az angolokra, ha nem szedik össze maguk

-ef-

-EF-2020.05.20. 08:20

A mezőgazdaságban segédkező kelet-európai idénymunkások ilyenkor szokásos számának hozzávetőleg a harmada érkezett Nagy-Britanniába a koronavírus-járvány miatt – mondta kedden George Eustice brit környezetvédelmi és élelmezésügyi miniszter. A szigetországban az utóbbi években a kelet-európai vendégmunkások végezték a betakarítást, így most az a veszély fenyeget, hogy a termény ott rohad meg a földeken.

Az MTI beszámolója szerint a miniszter a Downing Streeten arról beszélt: az idén a koronavírus okozta új helyzet miatt az agrárszektornak – mindenekelőtt a gyümölcs- és a zöldségtermelőknek – brit munkavállalókat is be kell vonniuk a betakarítási munkálatokba.

A BRIT KORMÁNY AZ ELMÚLT HETEKBEN EGYÜTTMŰKÖDÉST KEZDETT A MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁSOKKAL AZÉRT, HOGY BRIT DOLGOZÓKAT LEHESSEN RÁVENNI A RÉSZVÉTELRE A BETAKARÍTÁSBAN,

különösen olyanokat, akiket eredeti alkalmazójuk a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások miatt kényszerszabadságra küldött.

A miniszter elmondta azt is, hogy a brit kormány keddtől pickforbritain.org.uk címen külön online tájékoztató felületet működtet, amelynek célja az érdeklődők és a munkavállalókat kereső mezőgazdasági termelők közötti kapcsolatfelvétel elősegítése. A brit kormány kedd este külön közleményben is arra biztatta a kényszerszabadságon lévő munkavállalókat és a diákokat, hogy jelentkezzenek mezőgazdasági idénymunkára.

A Downing Street által közzétett felhívás szerint azok a továbbra is alkalmazotti állományban lévő munkavállalók, akiknek fizetését a koronavírus-járvány elhatalmasodása után meghirdetett munkahelymegőrző program keretében jelenleg jórészt kormány folyósítja, nem esnek el ettől a juttatástól akkor sem, ha mezőgazdasági idénymunkát vállalnak.

A hazai idénymunkások toborzásába bekapcsolódott a brit trónörökös is, aki szerint

a második világháború idején meghonosított munkavállaló-mozgósításhoz hasonló kezdeményezésre van szükség a mezőgazdaság megsegítésére. 

KAPCSOLÓDÓ

Károly herceg a földekre küldené a brit fiatalokat

Károly herceg a földekre küldené a brit fiatalokat

A brit trónörökös az idénymunkát népszerűsítő kampányban vett részt.

Károly walesi herceg, II. Erzsébet királynő elsőszülött fia kedden közzétett videóüzenetében kijelentette:

KEMÉNY, DE NAGYON FONTOS MUNKA VÁR A JELENTKEZŐKRE , HOGY A TERMÉNY NE VESSZEN KÁRBA.

A brit mezőgazdasági szövetség (NFU) a minap külön nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra a kockázatra, hogy ha nem lesz elég idénymunkás, a gyümölcs- és zöldségtermés jelentős része a földeken fog elrothadni. Az NFU becslése szerint a szektornak az idén 70 ezer idénymunkásra lenne szüksége a gyümölcs- és a zöldségtermés betakarítására.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 43 megnézve, 1 alkalommal mai nap |