< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Elérkezett az ideje a nyomornak és a munkanélküliségnek, szomorú körkép az országból

| Mobile | RSS

Elérkezett az ideje a nyomornak és a munkanélküliségnek, szomorú körkép az országból

május 12, 2020 Jabronka Richárd Hírek 0

Kép forrása: MTI

Már az önkormányzati intézményekben dolgozókat is kénytelenek elküldeni több városban, faluban a központi elvonások miatt – írja a Népszava.

Amióta leálltak az oktatási intézmények, az önkormányzat konyháján 105 emberből 100-nak nincs munkája, mondta Matkovich Ilona, Vác ellenzéki támogatással megválasztott polgármestere.

A veszélyhelyzet kihirdetése után az önkormányzat a gépjárműadóból tervezte kifizetni a béreket, de aztán a kormány elvette ezt a bevételt, ezért mindent újra kellett tervezniük.

A Népszava szerint most 70 konyhás és 20 teljes munkaidős közalkalmazott bérének kifizetését kellene megoldani Vácon.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a gépjárműadó elvonása után azonnal jelezte, hogy a települések 70 százalékának semmilyen bevétele nem marad.

Mezőtúr

Mezőtúr is felfüggesztette minden tevékenységét, amely nem kötelező feladatként hárul az önkormányzatra, és minden olyan fejlesztést is befagyasztottak, amelyet saját, vagy részben saját forrásból terveztek megvalósítani.

Jászberényben is sokkal kevesebb lesz a bevétel

Budai Lóránt, Jászberény ellenzéki összefogással megválasztott polgármestere pedig azt mondta a lapnak, hogy felfüggesztették a sport és civil szervezetek támogatását. A főként fiataloknak szóló otthonteremtési, lakhatási hozzájárulást befagyasztották. Azzal számolnak, hogy a korábbi átlagosan 2,5 milliárdos iparűzési adó idén sokkal kevesebb lesz.

Ajkán később derül ki, mekkora a baj

Ajka polgármestere, Schwartz Béla, a Népszavának elmondta, hogy a kieső bevételek miatt még csak a saját beruházásaikat kellett visszafogni. A város vezetője szerint szeptemberben derül ki, mennyire kell meghúzniuk a nadrágszíjat: ha az iparűzési adó akkor is jóval kevesebb lesz a tervezettnél, komoly bajba kerülhetnek.

A lap szerint Dunaújvárosban egy szűk csoportot már érintett is a megtakarítás:

az önkormányzati dolgozók közül azoknak az óvónőknek, akik nem vállalták, hogy részt vesznek az idősellátásban, csökkentették a bérét.

Nagyatád polgármestere, Ormai István pedig azt mondta, hogy töröltek néhány tervezett beruházást, csökkentették a civil szervezetek és a sportegyesületek támogatását, és a fürdőből is elküldtek öt embert.

Cegléd független polgármestere pedig úgy fogalmazott, csak a kötelező ellátási feladatokat teljesítik, az önként vállaltakat nem.

Így zsigerelik ki Orbánék a vészhelyzetre hivatkozva az önkormányzatokat..

fecsego.eu/ellenszél.hu

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |