< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Trump az oroszokra hivatkozva kiléptette az Egyesült Államokat a Nyitott Égbolt szerződésből

| Mobile | RSS

Trump az oroszokra hivatkozva kiléptette az Egyesült Államokat a Nyitott Égbolt szerződésből

MTIPublikálás dátuma2020.05.21. 21:32


Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Az amerikai elnök már korábban fontolgatta a felmondást, amit a képviselőház és a szenátus külügyi bizottságai felelőtlennek minősítettek.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy az amerikai kormányzat felmondja a Nyitott Égbolt szerződést. Az amerikai elnök a döntését azzal indokolta, hogy „Oroszország nem tartotta tiszteletben” az egyezményben foglaltakat. Konkrétumokat nem említett, viszont jóslásokba bocsátkozott: „Szerintem az fog történni, hogy mi kivonulunk, és ők kérni fogják az újratárgyalást” Trump megítélése szerint ugyanis kiválóak az amerikai-orosz kapcsolatok. A Nyílt Égbolt szerződést 1992 tavaszán írták alá és 2002-ben lépett életbe. A több mint 30 aláíró állam között van az Egyesült Államok mellett Kanada, Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Királyság, vagy Lengyelország és Magyarország is. A szerződésben résztvevők arra vállalnak kötelezettséget, hogy kölcsönösen megnyitják egymás számára a légterüket, s engedélyezik a fegyvertelen megfigyelő repülőgépek átrepülését.  Az amerikai sajtóban már tavaly ősszel megjelentek értesülések arról, hogy Donald Trump elnök elégedetlen a Nyitott Égbolt szerződéssel. Idén áprilisban pedig a képviselőház és a szenátus külügyi bizottságai és fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságai levélben bírálták az elnököt, hogy világjárvány közepette „lebegteti” a kivonulást a Nyitott Égbolt szerződésből. A kongresszusi politikusok levelükben rövidlátónak és felelőtlennek minősítették a szerződés várható felmondását, és kifejtették: „Ezzel a lépéssel Washington aláássa az Egyesült Államok és európai partnerei szövetségét, kivált, hogy az európai szövetségesek e szerződés okán vonhatják felelősségre Oroszországot az esetleges katonai tevékenységéért a térségben.”

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |