< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: A kormányt meglepte, hogy Karácsonynak már nem sürgős a Lánchíd felújítása

| Mobile | RSS

A kormányt meglepte, hogy Karácsonynak már nem sürgős a Lánchíd felújítása

Levelet írt Karácsony Gergelynek Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztés felelős államtitkára. Az atv.hu birtokába került levélben Fürjes meglepetését fejezi ki afölött, hogy bár néhány hónapja Karácsony Gergely még sürgősnek tartotta a Lánchíd felújítását, most a főváros bizonytalan időre elhalasztaná.

Fürjes levelében emlékeztet rá: 2019 végén Karácsony Gergely egy hídfelújítási szakvéleményt rendelt meg, amely szerint a Lánchíd felújítása 2020. június 10-e után (a szakvélemény keletkezésétől számított fél éven túl) nem halasztható.

A szakvéleményben – idézi fel az államtitkár – az szerepelt, hogy

– a Lánchíd mind egészében, mind részeiben nagyon rossz állapotban van

– a festés és szigetelés nem tölt már be rajta korrózióvédelmi funkciót

– az acélszerkezet szelvényméreteinek csökkenése már decemberre a teherbírás kimerüléséhez vezetett vagy akkorhoz képest vezethet

– a vasfelületen kialakult duzzadó rozsda balesetveszélyes

– a felújítás további halasztása drasztikusan növeli a várható költségeket, sőt, „a javíthatóság esélyét is elveheti”.

Fürjes Balázs a fentiek tükrében azt kérte Karácsony Gergelytől, hogy tájékoztassa a kormányt arról, melyik állítás az igaz:

– a Lánchíd már tavaly év végén kritikus állapotban volt, felújítása pedig halaszthatatlan,

– vagy a híd állapota mégsem kritikus, és a felújítás bizonytalan időre történő elhalasztása kockázatmentes.

Az államtitkár arra kéri továbbá a főpolgármestert, hogy tájékoztassa a kormányt arról, hogy érvényesnek tartja-e az általa a hídfelújítás rendkívüli sürgősségének indokaként a kormánynak átadott hídfelújítási szakvélemény megállapításait, vagy azokat időközben felülírta egy, a kormány által nem ismert szakvélemény. Fürjes Balázs a főváros által a kormánytól a hídfelújításra kért 6 milliárd forintra tekintettel soron kívüli tájékoztatást kért a főpolgármestertől.

fecsego.eu/hírkereső

Leave a Reply 131 megnézve, 1 alkalommal mai nap |