< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, Közélet / Blog article: Budapest-Belgrád vasút: Szél Bernadett feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt

| Mobile | RSS

Budapest-Belgrád vasút: Szél Bernadett feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt

zed

ZEDKÖVETÉS2020.05.23. 13:02

Feljelentést tett a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítási beruházása kapcsán hűtlen kezelés gyanújával Szél Bernadett független parlamenti képviselő, írja a képviselő sajtóközleményében.

A kihallgatásra készen állok, a nyomozati anyagokba betekintést fogok kérni.

A képviselő kiemeli, hogy a kormány 82 milliárdot csoportosított át nemrég a projektre, amit Szél a “Fidesz és a Kínai Kommunista Párt nászajándékának” nevez. KAPCSOLÓDÓ

82 milliárdot elvesznek a Gazdaságvédelmi Alapból, és a Budapest-Belgrád-vasútvonalra fordítják

82 milliárdot elvesznek a Gazdaságvédelmi Alapból, és a Budapest-Belgrád-vasútvonalra fordítják

Minden idők legdrágább magyar vasúti beruházása készül, és nem látszik, hogy a kínaiakon és Mészáros Lőrincen kívül kinek lesz jó üzlet.

A Fidesz legyen szíves ne merjen minket szuverenitásból oktatni. A friss törvénymódosítás nyomán csak “A Kínai Népköztársaság Kormányának álláspontját beszerezve” dönthet a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás iratainak nyilvánosságáról.

– írja a képviselő, ugyanis a projekt titkosítását úgy egészítették ki, hogy csak akkor lehet belenézni a szerződésekbe, ha arra Kína is rábólint. 

Az tehát a dolog egyik fele, hogy a kínai kommunista párt diktál a kormánynak, miközben az minket tele szájjal hazaárulózik, de mindeközben mi – a magyar adófizetők és választópolgárok – nem ismerhetjük meg a kínai hitel kondícióit, a beruházás indokoltságát, a megtérülés kilátásait. Fizethetünk, de nem kérdezhetünk.

– írja Szél a közleményben. A projektről számos cikkben írtunk már, ez minden idők legnagyobb vasúti beruházása Magyarországon, összértéke a 700 milliárd forintot is meghaladhatja. A nagy részét kínai hitelből építjük majd, és minden jel arra mutat, hogy a megépítéséhez is elsősorban a kínai félnek fűződik érdeke.

A Budapest-Belgrád vasútvonal a magyar-szerb határnál

A Budapest-Belgrád vasútvonal a magyar-szerb határnálFotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A projektet magyar részéről Mészáros Lőrinc cégcsoportja fogja lebonyolítani, Semjén Zsolt egyik salátatörvény-javaslatában pedig a beruházás szerződéseit tíz évre titkosítanák külgazdasági és külpolitikai érdekekre hivatkozva. Részletesebben itt írtunk a projektről, a keleti nyitás eddigi eredményeiről pedig ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

fecsego.eu/Hírkereső

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |