< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Három hivatal falazott, most kiderült, ki nyer nagyot az állami informatikusképzésen

| Mobile | RSS

Három hivatal falazott, most kiderült, ki nyer nagyot az állami informatikusképzésen

zed

ZEDKÖVETÉS2020.05.25. 12:49

A koronavírus-járvány miatt sok ember munkája került veszélybe. Az állam bejelentette, hogy támogatott informatikusképzést indít azoknak, akik új szakmát szeretnének szerezni. Az állami informatikusképzés előfeltétele egy nyolchetes előképzés, a bejelentése után a hazai programozóiskolák el is kezdtek egy előzetes igényfelmérést, hiszen várható volt, hogy óriási lesz az érdeklődés, ugyanis nemcsak hogy 95 százalékban állja az állam a képzés költségét, de még különleges felnőttképzési diákhitelt is kaphatnak a résztvevők. KAPCSOLÓDÓ

Egyelőre még kisebb káosz övezi az állami programozóképzést

Egyelőre még kisebb káosz övezi az állami programozóképzést

Lassan indulnia kellene az állami informatikusképzésnek. Azonban nem igazán lehet kiszedni a felelősökből, hogyan is fog ez kinézni.

Szerettük volna megtudni, hogy ki készíti a videós oktatóanyagot, és ki fogja kiértékelni az eredményeket, hiszen ezen fog múlni, ki mehet a támogatott képzésre, és ki nem. Ráadásul többek szerint gyanús volt, hogy azt a Training 360-at bízzák meg az előképzéssel, amely egyszer már furcsa körülmények között elnyert egy állami tendert. 
KAPCSOLÓDÓ

Fura tenderen nyerték el az állami informatikusképzést

Fura tenderen nyerték el az állami informatikusképzést

A legnagyobb piaci szereplők nem is tudtak róla.

A Training360 úgy nyerte meg a 2017-ben meghirdetett informatikai képzés lebonyolítását, hogy övék volt az egyetlen érvényes ajánlat. Bár évek óta gombamód szaporodnak az informatikai gyorstalpalók, akkor az alapvetően nem közbeszerzésekből élő piacon senki nem tudott a pályázatról. De még ha tudtak volna, a feltételeknek amúgy sem feleltek volna meg. 

Próbáltuk megtudni, igazak-e a pletykák, hogy az állam megint őket bízza meg egy hasonló képzéssel. De több körben sem sikerült egyértelmű választ kapnunk arra, hogyan is szervezik meg az előképzést.

A KÉRDÉSÜNKRE KORÁBBAN AZ ITM ANNYIT VÁLASZOLT, HOGY AZ ELŐKÉPZÉST AZ INNOVATÍV KÉPZÉSTÁMOGATÓ KÖZPONT (IKK) BONYOLÍTJA LE.

Megkerestük hát Almássy Gábort, az IKK vezérigazgatóját, hogy megtudjunk részleteket az állami informatikus-előképzésről. Az igazgató azt mondta, hogy utána kell kérdeznie a dolognak, majd az IKK a következő választ küldte:

A 8 hetes informatikai alapozó képzést az Innovatív Képzéstámogató Központ a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal közösen szervezi különböző feladatok mentén.

Valamint az Újratervezés Program honlapján feltüntetett információs emailcímre irányítottak, hogy ha további kérdésünk van, ott tudjuk feltenni.

Mivel ez nem igazán adott választ a felmerülő kérdésekre, írtunk a megadott emailcímre, a kérdéseinket az NSZFH-nak is elküldtük, valamint az ITM-nek még egyszer, hiszen valószínűtlennek tűnt, hogy az alapvetően adminisztrációs feladatokat ellátó állami intézmények maguk csinálnák a képzést. Azt szerettük volna megtudni, hogy:

  • akkor tulajdonképpen ki készíti el az oktatóvideókat,
  • és ki fogja kiértékelni az eredményeket,
  • ki dönt arról, hogy kik mehetnek a támogatott karrierváltó képzésekre.

ERRE A LEVÉLRE MÁR NEM VÁLASZOLT SENKI, AZTÁN ELINDULT AZ ELŐKÉPZÉS, ÉS KIDERÜLT, HOGY AZ A TRAINING 360 OKTATÓVIDEÓIT TARTALMAZZA, TEHÁT AZ, HOGY AZ IKK ÉS AZ NSZFH BONYOLÍTJA LE, KÖDÖSÍTÉS VOLT, NEM AKARTA SENKI ELISMERNI, HOGY A TRAINING 360 ANYAGAIT HASZNÁLJÁK FEL.

Forrás: Újratervezés Program

Forrás: Újratervezés Program

A  fenti képernyőkép a hivatalos állami informatikusképzés előképzésének videós tananyagából származik, a jobb felső sarokban ott a Training360 logója, más videókon pedig a szereplőkön is Training360-os póló van.

A dolognak azonban semmi nyoma az uniós tenderkeresőn, pedig a program száz százalékban uniós támogatásból valósult meg a GINOP-6.2.8-20 program keretében, tehát valamilyen fajta dokumentációval rendelkeznie kéne. Ismét írtunk az érintett állami szerveknek; azt szeretnénk megtudni, hogy

MILYEN ELJÁRÁSBAN VÁLASZTOTTÁK KI A TRAINING 360-AT AZ ÁLLAMI ELŐKÉPZÉSHEZ, MILYEN SZOLGÁLTATÁST RENDELTEK MEG TŐLÜK, ÉS MENNYIT PÉNZT FIZETNEK EZÉRT.

Amint válasz érkezik, frissítjük a cikket. 

A dolog pikantériája, hogy az állami informatikusképzés kapcsán a Training 360-nak is küldtünk kérdést. A cég azt válaszolta, hogy ők is csak annyit tudnak a képzésről, amennyi a hivatalos tájékoztató honlapon fent van. Ez azért némileg meglepő annak a tükrében, hogy az ő anyagaikat használják a 8 hetes előképzésben. 

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 39 megnézve, 1 alkalommal mai nap |