< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra / Blog article: Erzsébetváros polgármestere bekérte a teraszok díjait a bulinegyed vendéglátósaitól, pedig azt kormányrendelet törölte

| Mobile | RSS

Erzsébetváros polgármestere bekérte a teraszok díjait a bulinegyed vendéglátósaitól, pedig azt kormányrendelet törölte

– SZERZŐ: 24.HU/168 ÓRA

A Magyar Közlönyben május 16-án megjelent kormányrendelet alapján a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek szeptember 1-ig nem kell a közterület-használati díjat megfizetni a teraszok után.

A legtöbb fővárosi kerületben jól működik az egyértelmű határozat, amely a szakadék széléről húzná vissza a vendéglátókat, ám

a hetedik kerület moratóriumként értelmezte a rendelkezést, így az ősszel visszamenőleg is befizettetik a vendéglátóhelyekkel a közterület-használati díjat.

A vendéglátóhelyek tulajdonosai legnagyobb meglepetésükre kézhez kaptak egy számlát, melyben az áll, hogy szeptember 15-i határidővel a nyári hónapokra visszamenőleg is állni kell a teraszok díját. A 24.hu megkeresésére Niedermüller Péter VII. kerületi DK-s polgármester elismerte, ők moratóriumként értelmezték a rendeletet, tehát nem kötelesek elengedni a közterület-használati díjakat, csupán haladékot adnak az őszig azok beszedésére. 

Koronavírus - A fővárosban is kinyithattak a vendéglátóhel


Fotó: Koszticsák Szilárd

A lap birtokába jutott a Madách téri Hivatal Kávézó teraszhasználatáról kiállított számla. A kijárási korlátozások idejére ugyan nem kell fizetniük,

a május 18-tól szeptember 1-ig terjedő időszakra viszont közel egymillió forintot kérnek tőlük, és ezt haladék nélkül szeptember 15-ig ki kell egyenlíteniük.

Az eset viszont nem egyedi, környékbeli vendéglátóhelyek tulajdonosai forronganak.

Jogtalannak érzem a kerület hozzáállását, mert úgy tudom, Budapesten sehol máshol nem hajtják be a közterület-használati díjakat utólag. Ők így értelmezték, de támadható a történet, és mozgalom szerveződik a Madách téren, zajlik az egyeztetés ügyvédekkel is

– mondta Kőműves Zsófia, a Hivatal Kávézó működtetője. Hozzátette:

ha kell, jogi útra terelik majd az ügyet.

A 24.hu kérdésére válaszolva arról beszélt, ők tavaly nyitottak, és a fennmaradáshoz a járvány kezdete óta is komoly áldozatokat kellett hozniuk. Ő a karantén ideje alatt futárként és egy gyárban dolgozott, és a félretett pénzből indultak újra két tulajdonostársával, hogy az álmukat megvalósítsák.

Ha megkapnánk ezt a segítséget, azzal biztosított lenne a folytatás, de ha nem változtat a kerület, akkor elgondolkozunk az egység eladásán.

Nekünk olyan szempontból szerencsénk van, hogy a Madách téri vendéglátóhelyek vendégköre leginkább magyarokból áll, így a turizmus eltűnése kevésbé érintett minket. Az újranyitás óta élénkült a forgalom, már a belső teret is megnyithattuk, de ez az egymillió forintos plusz kiadás a végünket jelentheti

– magyarázta.

Megjegyezte, ezt a környékbeli kávézók, kocsmák, bárok nevében is mondhatja. A döntést mindenki igazságtalannak tartja és az üzemeltetők értetlenül állnak a fejlemények előtt.

Koronavírus - A fővárosban is kinyithattak a vendéglátóhel


Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest többi kerülete a 24.hu információi szerint úgy értelmezte a rendeletet, hogy szeptember 1-ig se most, se később nem jelent egy forint kiadást sem a terasznyitás az üzleteknek, éttermeknek, fürdőknek.

Speciális megoldások azért létezik: Józsefvárosban május 18. és szeptember 1. között a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének nem kell közterület-használati díjat fizetni a közterületen működő terasz után, de a napernyő használatának díját meg kell fizetnie. 

Soproni Tamást, a VI. kerület momentumos polgármestere a 24.hu megkeresésére elmondta, szerinte a kormányrendelet teljesen egyértelmű, és ingyen adják a teraszokat a vendéglátóhelyeknek.

A jegyző úr egyeztetett a fővárossal és más illetékesekkel is, ennek értelmében

a katasztrófavédelmi szempontok figyelembe vételével szeptember 1-ig nem kell fizetnie a teraszok után az éttermeknek, kávézóknak, presszóknak, és mi eszerint járunk el

– közölte Soproni Tamás.

A polgármester szerint a számlákat úgy állítják ki, hogy azon szeptember 1-ig nulla forint a fizetendő költség, az ezt követő időszakra pedig a meghatározott árakat alkalmazzák. Mint fogalmazott, már most rengeteg hatósági engedélyt adtak ki vendéglátóhelyeknek.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. május 23.

Tiltakoznak a bulinegyed vendéglátósai a friss kerületi korlátozás miatt, amely szerint este 10-kor kell zárniuk

Egy szerdai kormányrendelet szerint Karácsony Gergely főpolgármester felhatalmazást kapott, hogy a vendéglátóhelyek közterület-használatának elősegítésére, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével, intézkedést tegyen, ezzel még tovább könnyítve a szektor szereplőinek helyzetét.

Leave a Reply 192 megnézve, 1 alkalommal mai nap |