< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Tudomány/gazdaság / Blog article: Megtalálták az univerzum eddig hiányzó anyagát

| Mobile | RSS

Megtalálták az univerzum eddig hiányzó anyagát

BOLCSÓ DÁNIEL2020. május 29., péntek 00:09

Több évtizedes rejtélyt sikerült megoldaniuk ausztrál kutatóknak: a titokzatos gyors rádiókitörések segítségével azonosították az univerzum eddig hiányzó anyagát – írja a Phys.org.

Azt már rég megmérték a tudósok, hogy az ősrobbanáskor mennyi anyag keletkezett az univerzumban, de ennek a látható anyagnak egészen eddig csak egy részéről tudták, hogy hol található. Jean-Pierre Macquart, a Curtin Egyetem kutatója, a Nature-ben megjelent tanulmány vezető szerzője szerint a tudósok már közel harminc éve keresik a hiányzó anyagot, de ez a munka a hagyományos eszközökkel nagyon nehéz volt. Most a gyors rádiókitörések megfigyelésével sikerült a nyomára akadni a csillagok és galaxisok közötti térben.

A gyors rádiókitörések kozmikus rádióhullámok rövid, de nagyon erős löketei, de még ma se tudjuk, mi okozza őket. Annyi biztos, hogy a létrejöttükkor hatalmas energiamennyiség szabadul fel. Macquart szerint ezeknek a kitöréseknek a sugárzása úgy terül szét a hiányzó anyagon, ahogy egy prizma szétválasztja a napfény színeit. Ezért ha elég gyors rádiókitörés távolságát sikerül megmérni, azzal meghatározható az univerzum sűrűsége – mondta.

A hiányzó anyag megtalálásához hat gyors rádiókitörés megmérésére volt szükségük. Ebben kulcsszerepe volt az ausztráliai Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) nevű rádiótávcsőnek, amelynek a látószöge és a felbontása is nagyon nagy, így hatékonyan el lehet vele csípni a váratlanul jelentkező kitöréseket, és nagy pontossággal lehet azonosítani a galaxist, ahonnan érkeznek.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 41 megnézve, 1 alkalommal mai nap |