< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, Közélet / Blog article: Máshol is elszállt az eper ára, de veszik

| Mobile | RSS

Máshol is elszállt az eper ára, de veszik

Lengyelországban elszállt az eper ára: az egy évvel ezelőttinek több mint dupláját kell fizetni a boltokban és úgy tűnik, a szezon lecsengése sem fog árcsökkenést hozni.Barabás Júlia, 2020. május 31. vasárnap, 17:42Fotó: Getty Images2ElküldömAjánlom

A lengyelek talán legkedveltebb gyümölcse a hazai eper – nem véletlenül. Rengeteg van belőle, nagyon finom, az ország a világ 5. legnagyobb eperexportőre. Idén azonban szomorú hír is társul a sikergyümölcshöz – derült ki a Business Insider Polska cikkéből. Egy éve 10 zloty (800 forint) alatt volt egy kiló, most legalább kétszer ennyit kell fizetni.

Szereti az epret? Felhívás érkezett a hatóságtól

Ha epret szeretne, akkor készítheti a kosarát!

Lengyelországban például a Biedronka kereskedelmi lánc boltjai előtt 25 zlotyért (2000 forint) adják kilóját, és messze nem ez a csúcs. A nagykereskedelmi árak továbbra is nagyon magasak – a 25 zlotys ár alig 8 zlotyval több, mint a nagykereskedelemben. Az egy évvel ezelőtti azonos időszakban fele ennyibe került a piros gyümölcs a nagykerben. Idén már egy hete lejjebb kellett volna menni az árnak, ahogy halad a szezon, de a még mindig uralkodó éjszakai fagyok miatt nincs árcsökkenés.

(Magyarországon a Budapesti Nagybani Piacon a legutóbbi, május 21-i közlés szerint a hazai I. osztályú földieper kilónkénti ára 1200 és 1600 forint között mozgott – a szerk.)

A fagy nemcsak megdrágítja a gyümölcsöt, de a minőségre is rosszul hat, mert az első virágok fejletlenek voltak. A másod- és harmadszedésnek elméletileg jobbnak kellene lennie. Ezért a lengyel termesztők szerint 1-2 héten belül az árak is esni fognak, amikor már a földekről szedik az epret, ami két hét múlva kezdődik. Ugyanakkor a szedéssel is bajban lesznek a külföldi szezonmunkások várható hiánya miatt. És ezekhez jön harmadik csapásnak a szárazság.

Meglepő módon a 20 zlotys epret veszik, mint a cukrot, ez arra utal, hogy az embereknek van pénzük a koronavírus-járvány ellenére is.

fecsego.eu/napi.hu

Leave a Reply 43 megnézve, 1 alkalommal mai nap |