| Mobile | RSS

Igazi pénzgyár Orbán barátjának cégbirodalma

Baksa Roland

Baksa Rolandújságíró. 2020. 06. 04. 05:

40100 százalékhoz közeli jövedelmezőség az online kasszáknál, rekord forgalom és profit az építőiparban, és a készpénzszállítás is bejött Garancsi Istvánnak, aki átveszi Andy Vajna helyét a kaszinóbizniszben. Furcsa módon csak a bankja veszteséges.

Dörzsölheti a tenyerét az Orbán Viktor kormányfővel kötélbarátságban levő Garancsi István, aki az elmúlt években nagy ütemben lépdelt előre a leggazdagabb magyarok listáján, és tavaly 66 milliárd forintra taksált vagyonával már a 14. legmódosabb (és a 7. legbefolyásosabb) ember volt az országban. További milliárdokat sikerült ugyanis gyűjtenie – derül ki a napokban beadott, 2019-es céges beszámolókból.

A 2013-ban bevezetett online kasszákon hizlalt cége, a Mobil Adat Kft. eddig is extraprofitot hozott. Az online pénztárgépek összeköttetésben vannak az adóhatósággal, a Mobil Adat ennek a piacnak a főszereplője. Az adatforgalom hatósági díjas, a Pénzügyminisztérium minden évben felülvizsgálja a havi díjat, de egyszer sem csökkentette – ami óriási nyereséghez juttatja a Garancsi-féle vállalkozást. Tavaly bő 2,7 milliárd forint forgalomhoz 950 millió forint adózott nyereség társult – mindkét szám túltesz az eddigi rekordon. Ráadásul ezt

mindössze kilenc alkalmazottal hozta össze a cég.

Még egy beszédes adat arra, hogy miért számít ez kiugró haszonnak. A cégek eredményességének egyik mérőszáma a sajáttőke-arányos nyereség. Azt mutatja, hogy az induláskor és menet közben befektetett pénzhez képest mekkora nyereséget produkált egy évben a vállalkozás. A 10 százalékos jövedelmezőség már szépnek számít, a Mobil Adat Kft. viszont csak tavaly közel 100 százalékos sajáttőke-arányos eredményt mutathat fel – hasonlóan az előző évhez.

A tulajdonosok a termelt profit nagy részét, 910 millió forint osztalékot fel is vesznek. Garancsi két cégen keresztül 90 százalékos tulajdonosa a Mobil Adat Kft.-nek, így végső soron 819 millió forinttal gyarapszik ezen az ágon. De van egy másik, hasonló nevű cég is az érdekeltségében: a Mobil Adat Holding Zrt. vagyonkezeléssel foglalkozik, abból 409,5 millió forint osztalékot ki vesz ki a székesfehérvári üzletember.HIRDETÉS

A Garancsi-birodalom másik ékköve a Market Építő Zrt. Ez a cég építette a Fővárosi Állat- és Növénykert biodómját, amelynek jövője a beruházás sorozatos drágulása miatt erősen kétséges. Szintén a Market dolgozhat a debreceni BMW-gyár területén, és az új budapesti kézilabdacsarnokot is ez a cég építi közel 100 milliárd forintért.

A biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Tavaly 188 milliárd forintos forgalmat ért el, minden korábbinál nagyobbat. Ahogy a hozzá társuló 7,1 milliárd forint adózás utáni nyereség is rekord a Market életében. Ebből 5,3 milliárd forintot osztalékként ki is vesznek a tulajdonosok – a fő részvényes pedig a Garancsi 100 százalékos tulajdonában álló Garhartt Invest 2014 Zrt.

Megütötte a főnyereményt

2017 végén bővült a cégbirodalom egy készpénzszállítással foglalkozó vállalattal, amelyet átneveztek Criterion Készpénzlogisztikai Kft.-re. A Garancsi kötelékében töltött első teljes évében, 2018-ban 425 milliós adózott profit jött össze, több mint tízszer akkora, mint egy évvel korábban, tavaly pedig már közel 1,2 milliárd forint. Ebből a cégből ugyan nem szed ki osztalékot Garancsi István, de egy május 1-jén életbe lépett könnyítést kihasználva 750 millió forint fejlesztési tartalékot képeznek a cégnél a majdani beruházások finanszírozásának megkönnyítésére.

A lassan áttekinthetetlenné váló cégbirodalomban (110 cégnél jelenik meg Garancsi neve jelenlegi vagy egykori tulajdonosként vagy ügyvezetőként az Opten kimutatása szerint) ritkaság a veszteség. A győri központú Duna Takarék Bank mégis 207 milliós mínuszt produkált tavaly úgy, hogy amúgy a magyar bankrendszernek rég nem látott jó éve volt 2019. Pedig ügyetlenséggel ezen a téren sem vádolható Garancsi: ez volt az a pénzintézet, amely 2013-ban ki tudott bújni a takarékszövetkezetek állami bedarálása alól azzal, hogy jó ütemérzékkel kérelmezte a bankká alakulást.

powered by Rubicon Project

Garancsinak emellett van a Csányi SándorHernádi Zsolt duóval is egy közös cége, az A8 Palace Hotel Zrt., amely három szállodát birtokol az Andrássy úton. Három teljes éve működik a cég, amely tavaly már közel 460 millió forint hasznot hajtott a három tulajdonosnak. Ráadásul a három milliárdos a turizmusfejlesztésnek is a kedvezményezettje, mint a múlt héten megírtuk, a vidéki szállodák felújítására és építésére kiírt állami pályázaton a legnagyobb összegű vissza nem térítendő támogatást a hármukhoz köthető CDHT Hotel Projekt Kft. kapta a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére, összesen 8 milliárd 632 millió forintot. E célra egyébként már bő egy éve is kaptak 2,9 milliárd forintot a Kisfaludy-programból.

A legnagyobb falat pedig csak a közelmúltban lett Garancsié: április 30. óta a Habony Árpád köréhez sorolt Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt londoni nagykövettel együtt az övé a néhai Andy Vajna öt fővárosi kaszinója. Garancsi eddig is benne volt a kaszinóbizniszben, a soproni játékterem üzemeltetéséért felelős CAI Hungary Kft. 2018-ban minden addigi rekordját megdöntötte, 4,2 milliárd forint árbevételt könyvelt el, és a bő 1,2 milliárd forint adózott nyereséget ki is fizette osztalékként. Mint megírtuk, ez várható a Vajna-kaszinókat üzemeltető Las Vegas Casino Zrt.-nél is, amelynek alapszabályát rögtön át is írták úgy, hogy a profitot teljes egészében és azonnal kivehessék a tulajdonosok.

Nem kevés pénzről van szó: 2018-ban a cég 9,46 milliárd osztalékot hagyott jóvá év közben, amit az év végén 2,75 milliárddal megtoldott, így összesen 12,2 milliárd forintot fialt. Tavalyi adatok még nem állnak rendelkezésre, de a negyedévenkénti osztalékfizetés miatt valószínű, hogy Garancsiék csak az eztán megtermelt profittal számolhatnak. Az is ígéretes: korábban a G7.hu a mérlegadatok alapján úgy becsülte, hogy ezzel a sebességgel a 2024-ben lejáró koncessziós időszak alatt még 60 milliárd forintot kaszálhat a kaszinókkal, aki Vajna örökébe lép. Mindez azt valószínűsíti, hogy a jövőben

Garancsi még feljebb kapaszkodhat a milliárdosok listáján.

Az üzletember egyébként a székesfehérvári futballklubnak is a tulajdonosa (e minőségében utaztatta magánrepülőn a csapat bulgáriai meccsére a miniszterelnököt), de a klubot működtető cég még nem adta le a beszámolóját a tavalyi évről.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt /MTI

fecsego.eu/hír24

Leave a Reply 110 megnézve, 1 alkalommal mai nap |