| Mobile | RSS

Orbán kioktatta az új szlovák miniszterelnököt!

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2020 jún 12.

Orbán Viktor és Igor Matovič, szlovák miniszterelnök. © Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán Viktor és Igor Matovič pénteki sajtótájékoztatóján előkerült a trianoni évforduló kérdése.

Erről Matovič elmondta, hogy ő a múltat már a történészeknek hagyná. És ideálisnak tartaná, ha a magyar és a szlovák történészek közösen írnának erről tankönyveket, hogy a gyerekek kezébe adhassák a történelmi igazságot.

A szlovák miniszterelnök szerint ki kell mondani, hogy a Magyar Királyság részei voltak, együtt éltünk egy országon belül magyarok és szlovákok, és ma két eltérő nyelven beszélő nemzet vagyunk. Matovič örülne, ha igazságosan tudnánk értékelni a múltat, hogy ne kizárólag a 19. század második felének emlékei merüljenek fel, amikor a szlovákok nem érezték éppen túl jól magukat az akkori Magyarországon. Ugyanakkor megérti, hogy a magyarok történelmi igazságtalanságnak tartják, ami 100 éve történt. Elmondta, hogy korábban a politikusok úgy tettek, mintha Trianon nem is lenne, de szerinte aki ignorálja a történelmet, az arra van ítélve, hogy újra át kell majd élnie.

Orbán Viktor elmondta, hogy a kettejük közötti tárgyaláson nem ő hozta fel Trianont, mert „lehetetlen, hogy ugyanazt gondoljuk róla. Ha nem tudjuk ugyanazt gondolni róla, akkor arról olyan sokat nem kell beszélni”. Ezt mindenkinek saját magában kell elrendeznie, lehetőleg úgy, hogy ne legyen akadálya a jövőbeli együttműködésnek, hanem

„annak ellenére, ami történt, mégis tudjunk együttműködni”.

A magyar miniszterelnök szerint a magyaroknak az a dolguk, hogy együtt éljenek egy történelmi igazságtalansággal.

„Elmagyarázhatják nekünk, hogy ez máshonnan nézve igazságos volt, meg is érjük ezt az álláspontot, de innen nézve, egy magyar fejből sosem fog annak látszani”

– tette hozzá.

De amikor beszélnek erről, a sérelem irreleváns. Szerinte a magyaroknak van egy nagyon világos történelmi tudata Trianonnal kapcsolatban. De a tények ismeretében a szomszédainkkal a kapcsolatokat úgy kell alakítani, hogy a 100 évvel ezelőtt történtek ne jelentsék az együttműködés akadályát.

„A magyar felfogás szerint az a dolgunk, hogy társakat keressünk a jövő megnyeréséhez”

– mondta Orbán.

Ugyanakkor azokról a meglátásiról is beszélt a szlovák miniszterelnöknek, hogy „a magyar az egy sajátos teremtmény. Egyedül áll a világban”. Orbán szerint szlávok, germánok, angolszászok, latinok és arabok is mindig lesznek.

„De hogy magyar lesz-e, amely nem indoeurópai nép, amelynek a nyelvét nem beszéli senki, amelynek nincs kulturális rokonsága, legfeljebb valahol bent Közép-Ázsiában, hanem itt egyedül áll, és hogy ez megmarad-e, az a nyelvén múlik és a kultúráján, ami erre a nyelvre épül”

– fejtegette.

Majd még hozzátette, hogy „a magyar népet nem a genetika konstruálja, hanem a nyelv és a kultúra”. Ezért Matovičtól azt kérte, hogy legyen jó miniszterelnöke a Szlovákiában élő magyaroknak, ami szerinte azon múlik, érti-e, hogy a kultúrát és a nyelvet sosem szabad háttérbe szorítani, mert

„az a magyar számára fontosabb, mint az élete”.

Orbán ezt egy „megdönthetetlen erejű nemzeti identitásnak tartja”, ami egy sajátos történelmi tényből fakad: „Mi vagyunk az egyetlen megmaradt, keletről nyugatra indult nép. Mi vagyunk a legnyugatibb keleti nép, és csak mi maradtunk meg abból a világból. Maradványok vagyunk, egy valaha volt, hatalmas nagy sztyeppei világ utolsó maradványai vagyunk, akik bejelentkeztek a túlélésre. Ezt menedzseljük”. Hozzátette, hogy ah a szomszédaink ezt megértik, akkor Trianon nem akadálya a jövőbeli együttműködésnek.

Mindehhez Matovič hozzátette, hogy Orbán Viktor tulajdonképpen „bepillantást engedett a magyar lélekbe”. Majd minden magyarnak megígérte, hogy a Szlovák Köztársaság minden lehetséges eszközt megteremt ahhoz, hogy a magyar közösség félelem nélkül megtarthassa a nyelvét és megtarthassa a kultúráját. A szlovák miniszterelnök szerint az a hazafiság, ha egy politikusnak az a célja és érdeke, hogy minden állampolgárt védelmezzen „tekintet nélkül arra, hogy az édesanyja milyen nyelven nevelte”.

Ezért a szlovákiai magyar közösség számára olyan körülményeket kell teremteni, hogy otthon érezzék magukat.

(MTI)

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 91 megnézve, 1 alkalommal mai nap |