< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Tönkretette az időjárás a magyar gyümölcstermés 50-80 százalékát, az import mentheti meg a piacot a drágulástól

| Mobile | RSS

Tönkretette az időjárás a magyar gyümölcstermés 50-80 százalékát, az import mentheti meg a piacot a drágulástól

– SZERZŐ: 168 ÓRA

Elpusztult a magyar gyümölcstermés 50-80 százaléka, amit nem a március-áprilisi fagyok vittek el, azt most az elmúlt időszak csapadékos időjárása teszi tönkre – számol be a magyarországi szabadföldi gyümölcs- és zöldségtermesztés siralmas helyzetéről a Napi.hu.

Bizonyos népszerű terményekből fele vagy ötödannyi lesz idén, mint egy átlagos évben.

Az étkezési (frisspiaci) paradicsom, uborka termesztése már 80-90 százalékban fóliákban történik, ezért az időjárás (főleg a csapadék) ezek termelésére nem lesz hatással, vagyis ezen terményeknél nem kell áremelkedésre számítani. A hagymaféléknek, gyökérzöldségeknek, burgonyának és káposztaféléknek pedig inkább kedvező az eddigi csapadékos időjárás, mint hátrányos, így itt sem várható jelentősebb áremelkedés.

A cseresznyénél, meggynél viszont jelentős lehet az érőfélben levő gyümölcsök repedése, amely értéktelenné teszi a termést, és a fagykár miatt a 20-25 százaléka várható idén a kajszibaracknál. Az őszibaracknál a szokásos 35-40, a cseresznyénél 30, a meggynél 50, az alma esetében 50 százaléka terem majd meg.

Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt mondta a portálnak,

amit most nem tett tönkre az időjárás, arra most a betegségek jelentenek kockázatot.

A bogyós gyümölcsöket (egres, málna, ribizlifélék) kevésbé érintette a fagy, a sok eső nyomán viszont a gombás betegségek (szürkepenész) okozhatnak a málnánál jelentősebb veszteséget.

Az árak teljes elszabadulásától megvédi a fogyasztókat, hogy az importált termények majd ellensúlyozzák valamennyire a drágulást. Az áremelkedést az is féken tartja, hogy a frisspiaci szükségleteket nagyjából kielégíti a hazai termésmennyiség.

Nagy tömegben magyar görögdinnye majd július elejétől várható a piacokon. Hogy milyen lesz az idei görögdinnyeszezon a termelők és fogyasztók szempontjából, azt a következő 4-8 hét időjárása nagymértékben befolyásolja.

fecsego.eu/168 óra

forrás:168 óra
Leave a Reply 113 megnézve, 2 alkalommal mai nap |