| Mobile | RSS

Pintér Sándor titka: nem véletlenül áll Orbán háta mögött több mint 20 éve

BELPOLITIKAszerző

RIBA ISTVÁNolvasási idő

8 PERCmegjelent

2020.06.24. 07:00

Orbán Viktor eddigi kormányainak egyetlen állandó tagja van: Pintér Sándor, aki ráadásul bármilyen területen bevethető és lojalitása megkérdőjelezhetetlen. A mindenügyi miniszter legutóbb az egészségügyi rendszer átszervezésénél bukkant fel mint megoldóember.

Egy év híján másfél évtizedes tárcavezetői pályafutásával Pintér Sándor a második leghosszabb időt hivatalában töltő belügyminiszter 1867 óta (a rekorder a posztot 1963–1980-ban betöltő Benkei András). Aligha tippelte volna meg ezt bárki, amikor 1998-ban Orbán Viktor őt nevezte meg miniszterének: az, hogy egy rendőrtábornok irányítsa a magyar közigazgatást, önmagában is merész húzásnak tűnt. Nem véletlen, ha Pintér leváltását már az első Orbán-ciklusban is többször biztosra vették, s 2010 óta is minden évben legalább egyszer felmerül, hogy most már biztosan nyugdíjba megy.

A 72 éves Pintér ehhez képest idén tavasszal a legaktívabb miniszter volt a járványkezelésre létrehozott operatív törzs vezetőjeként, most pedig éppen az egészségügy rendbetételére kapott megbízást Orbántól. Főnöke valószínűleg azért is őt találta a legmegfelelőbb embernek, mert túl azon, hogy belügyminiszterként tekintélye van a rendőrök között, a rá bízott feladatokat hatékonyan és eredményesen ellátja, miközben végtelenül lojális a miniszterelnökhöz.

  • Az önkormányzatok felügyelete mellé az egészségügyet is megkaphatja

Nem sok olyan ember lehet, aki a belügyi tárca élén eredményesen tudta volna kezelni azt a helyzetet, amikor megszüntették az egyenruhások kedvezményes nyugdíját, Pintér azonban kézben tudta tartani a rendőrséget, s mára egy rendvédelmi életpályamodellt is kidolgoztatott. Még első minisztersége alatt alaposan kitanulta az önkormányzati rendszer működését, s láthatóan abban is egyetért főnökével, hogy minél nagyobb állami kontrollt kell gyakorolni az önkormányzatok felett.

Talán ezért is esett rá Orbán választása, hogy ő szervezze a közmunkaprogramokat. Pintérnek nem voltak fenntartásai, belevágott, s minden kritika dacára kiépítette a rendszert. Magáévá tette Orbánnak a munkaalapú társadalomra vonatkozó nézeteit, s rendpártisága is kiütközik, amikor mindenáron törvénybe kívánja vetetni, hogy csak az kaphat közmunkát, akinek tiszta az udvara, rendes a háza.

fecsego.eu/hvg 360

Leave a Reply 169 megnézve, 1 alkalommal mai nap |