| Mobile | RSS

A takarítónő szólt, hogy valaki zsákszámra darálja az iratokat

33639101 66df3e077b19475994f5489e6d2142c9 o
Csatári Flóra Dóra

CSATÁRI FLÓRA DÓRAKÖVETÉS2020.06.27. 11:57

Balatonszepezd az a település, ahol a tavaly őszi választásokon senki nem indult el polgármester-jelöltként, de aztán az emiatt kiírt decemberi időközin már 14-en bejelentkeztek a polgármesteri címért. Erről már akkor is azt írtuk, hogy már-már paródiába illő, pedig úgy néz ki, a történet tovább bonyolódik és megint időközi választás lesz Balatonszepezden.KAPCSOLÓDÓ

Kamugyógyító, vezérigazgató és bukott polgármester is rástartolt Szepezdre

Kamugyógyító, vezérigazgató és bukott polgármester is rástartolt Szepezdre

Októberben még senki nem indult, ma már egymás lábát tapossák a polgármesterjelöltek Balatonszepezden, hogy december 8-ától ők irányítsák a települést. Összesen 14-en vannak, helyiek és szerencselovagok egyaránt. Például Szikszó expolgármestere.

Az Indexet most a decemberben megválasztott független polgármester, Bocskov Petrov Jordán arról tájékoztatta, hogy a balatonszepezdi önkormányzati képviselők mind benyújtották a lemondásukat. Ez az jelenti, hogy a következő önkormányzati ülésen fel fogja magát oszlatni a testület és ismét időközi választás lesz. Bár Bocskov nem mondott le, a feloszlatás miatt ő is “megy a levesbe” – mondta. 

VAGYIS A BALATONSZEPEZDIEKNEK HAMAROSAN ÚJBÓL IDŐKÖZIN KELL POLGÁRMESTERT VÁLASZTANIUK.

Kukában talált iratmaradványok

Bocskov szerint a képviselők megpuccsolták őt, és ez a történet hónapokkal korábbra nyúlik vissza. Arról beszélt, hogy még február-március környékén, amikor nem volt bent a hivatalban, a takarítónő jelezte neki, hogy iratokat semmisít meg valaki, nem is keveset, hanem rögtön öt zsáknyit. Bocskov így emlékszik erre: 

A kukában találtam három zsák megsemmisített iratot abból az ötből, melyeket a takarító jelzett. Amikor ezzel szembesültem, a zsákokat azonnal betettem az

autómba, és felhívtam a jegyzőt, hogy megkérdezzem, tud-e iratmegsemmisítésről, adott-e ki utasítást ilyesmire. Ő egyértelműen nemmel válaszolt. Ezután egy büntetőjogász javaslatára még aznap feljelentést tettem

– mondja Balatonszepezd polgármestere. Hogy mi volt a megsemmisített dokumentumokon, azt mondja, a mai napig nem tudja.

Bocskov annyit tudott megállapítani, hogy fekete-fehér szöveg lehettek a ledarált papírokon, a hivatal dolgozói neki azt mondták, csak szóróanyagokról volt szó. Azzal mindenesetre, hogy a polgármester a rendőrséghez fordult, nem mindenki értett egyet később a képviselő-testület tagjai közül, illetve Zánkai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó települések polgármesterei is sérelmezték azt Bocskov szerint.

Közös hivatali feszültségek

Bocskov Petrov Jordán

Bocskov Petrov JordánFotó: balatonszepezd.hu

A történet megértéséhez nem árt tudni, hogy az alig 400 fős Balatonszepezd a Zánkai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó 8 település egyike. Ezeknek a településeknek közös a jegyzőjük, a közös hivatal fenntartását együtt finanszírozzák, illetve osztoznak az állam által fizetett hivatali dolgozók egy részén is.

A jelenlegi polgármester, aki állítása szerint azon dolgozik, hogy Szepezdet minél inkább függetleníteni tudja Zánkától, azt mondja, már korábban sem volt jó viszony a közös önkormányzati hivatallal, nem véletlenül kerestek együttműködési lehetőséget másfelé is. Az iratmegsemmisítés miatt aztán összekülönböztek a hivatallal, ahogy a polgármester fogalmazott:

Ez a feljelentés betette nekik a kaput.

Az iratmegsemmisítés ügyében a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint közokirattal való visszaélés gyanúja miatt indult ismeretlen tettes ellen büntetőeljárás a Balatonfüredi Rendőrkapitányságon. Azonban bűncselekmény hiányában a Balatonfüredi Rendőrkapitányság április 1-jén megszüntette a nyomozást.

Erről beszéltek többen is szerdán, a közös hivatal június 24-ei ülésén:

Véleményem szerint a hatáskörödet túllépve tettél rendőrségi bejelentést iratmegsemmisítés ügyében. Erre csak azt a mondást tudom mondani, hogy a jó hírt csiga viszi, a rossz hírt meg repülő. Tehát kvázi olyan rohadt jó híre, respektje a hivatalnak, hogy ti ott ártatlan dolgozókat húzkodtatok meg, sajnos nincsen

– mondta a szintén a közös hivatal alá tartozó Balatoncsicsó polgármestere, Schumacher József ekkor.

Ez volt az az ülés is, ahol a testületnek meg kellett szavaznia a Zánkai Közös Önkormányzati Hivatal szervezeti és működési szabályzatát és a költségvetését is. Előbbit Bocskov azért ellenezte, mert szerinte ez a szepezdi polgármesteri hivatal (pontosabban a közös önkormányzati hivatal helyi kirendeltségének) a kivéreztetését jelenti. Az utóbbival azért nem értett egyet a szepezdi polgármester, mert szerinte aránytalanul terheli az általa vezetett falut a többi településhez képest.

Bocskov ezzel az ábrával illusztrálta a szepezdi kirendeltség "kivéreztetését" a Facebookon.

Bocskov ezzel az ábrával illusztrálta a szepezdi kirendeltség “kivéreztetését” a Facebookon.Fotó: Facebook

Jön az újabb időközi

A mai napon szavazást tartott a közös önkormányzati hivatal Zánkán, hogy korlátozza a szepezdi hivatal nyitvatartását, és egy kivételével az összes jelenleg Szepezden dolgozó hivatali munkatárs áthelyezésre kerüljön Zánkára. Az előterjesztést én természetesen nem szavaztam meg, hiszen a kampány során is megígértem, hogy mindent megteszek, hogy csökkenjen a függés Zánkától

– jelentette be a szavazás eredményét Bocskov a saját Facebook-oldalán, szerinte ezzel súlyosan sérül az önkormányzatisághoz való jog. A polgármester az Indexnek azt mondta: a dolgozók áthelyezésével a dokumentáció is átkerült Zánkára, már a pénzügyi és az adóügyi dokumentáció is ott van.

EZZEL PEDIG CSÖKKENT A RÁLÁTÁSA A FOLYAMATOKRA, ÁLLÍTJA A POLGÁRMESTER, AKI SAJÁT MAGÁT A TRANSZPARENCIA HÍVÉNEK NEVEZI.

Azután, hogy a balatonszepezdi képviselők a település polgármesterével ellentétben megszavazták a közös hivatal előterjesztéseit, és ezért Bocskov nyilvánosan kritizálta őket, mind a négy képviselő lemondott. Ezt Bocskov “örömmel vette”:

Aki nem a saját települése érdekeit képviseli az ne legyen önkormányzati képviselő!

– kommentálta a hírt a Facebookon.

2019-11-22 15 49 19-Index - Videó - Elmentünk az ország legrejté

Fotó: Index

Pedig a képviselők lemondása miatt az alig több mint fél éve hivatalban lévő polgármesternek is újra meg kell méretnie magát, ha továbbra is polgármester akar lenni. Legutóbb 14 jelölt közül került a település élére, és azt mondja, az ismételt időközin újra indulni fog a polgármesteri pozícióért. 

A történtekről szerettük volna megkérdezni a közös önkormányzati hivatali jegyzőt, dr. Rozgonyi Viktóriát is, ő az írásban feltett kérdéseinkre a cikkünk megjelenéséig nem válaszolt. A balatonszepezdi képviselő-testület tagjai közül Bíró Imrét telefonon elértük, de nem kívánt nyilatkozni.

Borítókép: Balatonszepezd – Fotó: Udvarházi Irén / balatonszepezd.hu

fecsegoe.eu/index.hu

Leave a Reply 137 megnézve, 1 alkalommal mai nap |