< Böngészés > Főoldal / Deszki Közélet, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Minden zöldségre és gyümölcsre ki kell majd írni a boltokban, honnan jött

| Mobile | RSS

Minden zöldségre és gyümölcsre ki kell majd írni a boltokban, honnan jött

-ef-

-EF-KÖVETÉS2020.06.27. 15:48

Július 15-étől a nem előrecsomagolt gyümölcsöknél és zöldségeknél kötelező lesz feltüntetni a boltokban, milyen országból származnak – derül ki Nagy István agrárminiszter rendeletéből, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben olvasható. 

DBZOL20190508018

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az új szabályozás megfelel az Európai Bizottság egy 2011-ben kelt rendeletének. Ennek értelmében a származási országra vonatkozó szöveges információt fizikai vagy elektronikus hordozón jól látható módon, termékenként egymástól elkülöníthetően kell feltüntetni. Ha a származási ország Magyarország, akkor ezt egy legalább 3×5 centiméteres magyar zászlóval is jelezni kell majd, kivéve a termelői piacokon (feltehetően azért, mert itt amúgy is minden termék magyar).

A friss rendelet értelmében nem csak a zöldség-gyümölcs termékcsoportnál lesz változás, hanem a húsoknál is: a nem előre csomagolt sertéshúsnál már 2019 óta kötelező eredetmegjelölést kiterjeszteti a baromfira, a kecskére és a birkára is. 

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 90 megnézve, 1 alkalommal mai nap |