| Mobile | RSS

Újabb csapást mér az Orbán-rezsim az önkormányzatokra

június 29, 2020 Jabronka Richárd

Fotó: Kovács Tamás/ MTI/MTVA

A kormány visszavonta saját javaslatát, így még átmeneti hitelt sem vehetnek fel a települések az év végén elmaradó iparűzésiadó-bevétel pótlására – írja a Népszava.

A 2021-es költségvetést megalapozó ún. salátatörvény egyik passzusa szerint ugyanis már ez évtől eltörlik a cégek decemberi helyi iparűzési adófeltöltési kötelezettségét.

A lap azt írja, hogy

a feltöltési kötelezettség eltörlése átmenetileg 80-85 milliárd forintot hagy a vállalatoknál, az önkormányzatok kárára.

A cégek általában csak az éves beszámoló elkészítésekor, májusban tudják pontosan, hogy mekkora bevételük, így azt is, mennyi adót kell befizetniük. Annak 90 százalékát mégis már fél évvel korábban, decemberben meg kellett fizetniük, eddig.

A kormány eredeti javaslatában még az szerepelt, hogy az önkormányzatok a kieső iparűzési adóbevételek befolyásáig hitelt vehettek volna fel. A törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén azonban

a kormány visszavonta erre vonatkozó saját javaslatát, mondván, így megakadályozható a helyi önkormányzatok eladósodása.

Ha így fogadják el a módosítást, akkor a finanszírozási rést az érintett településeknek saját hatáskörben kell megoldaniuk. Minden egyes település kérelméről a kormány egyedi döntést hoz. A javaslatot a törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége már megszavazta, így az várhatóan beépül a törvénybe.

Az önkormányzatiságot fenyegető Orbán-kormány még az önkormányzatok utolsó utáni lehetőségét is elveszi ezzel attól, hogy a megszorítások közepette túléljenek.

fecsego.eu/Ellenszél.hu

Leave a Reply 75 megnézve, 2 alkalommal mai nap |