< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Üzenet Orbán Viktornak, avagy az utolsó tányér paprikás krumpli

| Mobile | RSS

Üzenet Orbán Viktornak, avagy az utolsó tányér paprikás krumpli

Egy kisnyugdíjas gondolatai

KÖZÉLETKözzétéve 2020 jún 30.

Gyomaendrőd paprikáskrumpli fesztivál főzőverseny bogrács szabadtűz Fotó: Habik Csaba 2009 05 30 Paprikás krumpli lebbencstésztával Barátság Nyugdíjas Klub kreációja

 0MegosztásFérfiak, nem kell Viagra, ha egyszer ezt csinálodSex

Adskeeper

Tudja, én mindig gondban vagyok a megszólításokkal. Maga, eddig úgy tudtam, hazám miniszterelnöke, de közben olvasom, most valami vezető lett. Így maradjunk a nevénél, bár én az Ön helyében arra sem lennék büszke. Fiatalember, így feltételezem, nem lesz gondja azzal, hogy emlékezzen arra a kis vályogházr, ahol felnőtt, ahol az asztalon mindig volt mit enni. Mert abban a korban mindenkinek jutott tisztességes étel a tányérjára és elegendő is. A munkáért, amit szülei végeztek, tisztességes bért kaptak plusz családi pótlékot, és bizony abból telt ruhára, cipőre, rezsire és gyógyszerre, ha éppen szükséges volt, na meg ugye enni is volt mit.

Amikor maga gyerek volt, akkor minden gyógyszer 2-3 forint volt. A legdrágább hús sem került többe 90 forintnál, 3,60 volt a kenyér is és a tej is. Nem sorolom, hiszen tudhatja, és emlékezhet rá. A nyugdíjasok megéltek a nyugdíjukból, telt még színházra és mozira, sőt gyakorlatilag, ha nem itták el, akkor mindent megtudtak belőle venni.  Az iskola ingyen volt. Csak a kötelező köpenyt és torna felszerelést kellett megvennünk a gyerekeinknek.

Mi van ma?

Ülők az asztalnál és számolok. Kifizetem az utolsó fillérig a rezsi csökkentett rezsit. Tartozásom egyik szolgáltató felé sincs, soha sem volt. Ruhára, szórakozásra már nem költök évek óta. Nincs miből, pedig kéne egy kényelmes cipő, jó lenne, ha itthonra is lenne, és nem papucsba kéne lenni télen-nyáron. Azt mondta az orvos, kevesebbet esnék talán el. Igaz, pár méter tudok már csak menni, de az is sokat számítana. Jó lenne még pár segédeszköz is,  de ez már csak álom.

De térjünk vissza az asztalhoz, na nem enni, hanem számolni. Naponta egy alkalommal telik egy tál ételre. Reggelizni nem szoktam, vacsorázni sem,  kora délután elég már, ha eszem.  Na de mit és miből?

Tudja Viktor,a nyugdíjból még úgy is, hogy nem tudom az összes gyógyszeremet kiváltani, marad élelmiszerre 5- 7000 forint havonta. Ennyi, egy fillérrel sem több. Ezt kéne beosztani.  Tudom én nem sokára jön   a hatalmas 18 ezer forintos prémium, aminek a nevével sem vagyok kibékülve, de ezt találták ki, és még nem neveztek ki egy értelmező kormánybiztost, aki kijavítaná a butaságokat, amiket írnak vagy mondanak.

Nem prémium kéne hanem tisztességes nyugdíjemelés,  ja és az a 13. 14. havi sem ártana, amit megígértek. Értem én, elfelejtették valószínűleg, amikor a Parlament alakuló ülése után megszavazták magunknak a “tisztelet” díjuk emelését, de elfelejtettek belőle venni Cavintont. Pedig szükségük lenne ám rá, mert maguk nagyon gyorsan felejtenek.  Már azt is értem, maguknak azért van tiszteletdíjuk, mert miután munkát sosem végeztek tehát munkabérük sem lehet!

No de menjünk vissza az asztalhoz!

Tudja, mennyibe kerül 1 kg burgonya? Megmondom. A lengyel 240 Ft/kg, ez  belül fekete és kemény, főzésre alkalmatlan, disznóknak jó. Van jobb minőségű is, kanadai, osztrák, spanyol 340 – 1050 Ft/ kg között. Nem írtam el, ennyi. A tejnek, ha magyar tehéntől van,  250-450 között van literje. Szlovák és cseh tehenek valamiért néha olcsóbban “tejelnek”, már 179-229 Ft között is. Ez a tartós tej ára. A hagyma se olcsó, 300 alatt ritkán kap az ember. 4000 forint alatt nem kap őrölt pirospaprikát. Az olaj ára is 100-150 forinttal nőtt. A húsok áfa csökkentés ide vagy oda, vagy ugyanannyiba kerülnek mint tavaly – ez azért nagyon ritka -, vagy áruk megy fel a csillagos égig. De a zöldségekkel is mi a helyzet? A petrezselyem gyökér 1600-2000 Ft, sárgarépa, zeller, káposztafélék mind 399 Ft-ról indulnak. Na jó, néha van akció 5 – 7 napra.

De menjünk vissza a paprikás krumplihoz  vagy burgonyához,  ahogyan tetszik. Ha csinál az ember  1 kg burgonyából, ahhoz ugye kell olaj vagy zsír, pirospaprika, só burgonya. Csak ennyi, s akkor nem tett bele egy kis szalonnát, uram bocsássál meg, virslit vagy kolbászt, egy kis paradicsomot és zöldpaprikát. Így is 500 forintba kerül úgy, hogy 1 szelet kenyeret sem tud az ember venni hozzá. Szóval, ha minden nap paprikás krumplit ennék csak úgy “üresen” kenyér nélkül akkor 10 – 14 napra volna mit ennem.

Mondja kérem, normális dolog ez?

Van itt pénz mindenre. Vasútra, ami nem vezet sehova, üres stadionokra, kórházakra külföldön. Nem itthon nekünk, hanem más országokba épülőkre, török dzsámira, 40 m hosszú alagútra, sehova sem vezető biciklis utakra, de még 11 cm magas kilátóra is. És sorolhatnám még az örült “beruházásokat”, amiknek értelme semmi. Járdák és félbe maradt utak vezetnek a semmibe.

Mi kisnyugdíjasok pedig éhezünk, fázunk, rettegünk. Mert akinek még tető van a feje felett az retteg, mert mi lesz ha egyszer olyan éhes lesz, hogy 1 hónapig nem fizet rezsit, utána elveszíti az otthonát a feje felől. Vagy mégis csak ki kell váltani azt a több ezres, esetleg  tízezres gyógyszert, Segítséget nem kap mert az önkormányzatoknál sincs pénz. Megvontak már minden szociális támogatást. Jön a tél, ha idén lassabban is. A fűtés pedig maga a csőd. Mindegy mivel fűt, már ha fűt.

Orbán Viktor kérdezem,

maga milyen vezetőnek vagy miniszterelnöknek tartja magát? Azt, hogy emberként milyen, azt látjuk. A maga szülei nem nélkülöznek. De van ebben az országban kb. 1,5 millió nyugdíjas, akiknek már senkije sincsen. Akik éheznek, fáznak, gyógyszer nélkül fájdalmak között élik végnapjaikat. A 18 ezer forintos “prémium” nagy részüknek nem is “jár” mert nincs még 80 ezer forint nyugdíjuk sem.

Mondja, maga és kormánya mi jogon herdálja el az adófizetők pénzét és az uniós pénzeket? Miért nem teremt egy élhetőbb világot nekünk, akik felépítettük ezt az országot a romokból? Milyen jogon dönt élet és éhhalál felett? Miért játszik Istent, hadvezért vagy tudja a fene éppen mit? Itt ülők az asztalnál és számolók. Idén nem fogok már paprikás krumplit enni, nem fog telni rá. Még nem találtam ki, mi is az az étel, ami életben tart majd, reményeim szerint az Ön és kormánya bukásáig.

Jó lenne túlélni.

Rosta Ágnes

forrás: OLKT

Leave a Reply 792 megnézve, 1 alkalommal mai nap |