| Mobile | RSS

Orbán: Szerbia kivételével nem nyitjuk meg a nem EU-s országok előtt a határainkat

NÉZZÜK!2020. 07. 02. csütörtökOttó

Csatári Flóra Dóra

CSATÁRI FLÓRA DÓRAKÖVETÉS2020.07.02. 09:12

„Az uniónak azt a kérését, hogy az unión kívüli országokból is engedjünk be polgárokat, Szerbia kivételével nem tudjuk egyelőre teljesíteni, mert az ellentétes lenne a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével” – jelentette be Orbán Viktor csütörtök reggel.

A magyar miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán közzétett videójában arról beszél, hogy nincs nagy baj, mert még nem indult el a második hullám. Az operatív törzsnek most azért kellett összeülnie, hogy megvizsgálja azt az Európai Unió által tett javaslatot, hogy Magyarország 14 nem EU-s ország előtt is nyissa meg a határait.

Orbán azt is bejelentette, hogy az operatív törzs visszaállította az átutazók számára a kötelező korridorhasználatot.  Lesz egy olyan „humanitárius korridor”, amit nem hagyhatnak el azok a személyek, akik csak átutaznak Magyarországon. 

KAPCSOLÓDÓ

Szerdától 15 ország felé megnyílnak az EU határai

Szerdától 15 ország felé megnyílnak az EU határai

A szerbek, montenegróiak, japánok, kanadaiak például jöhetnek. Kéthetente vizsgálják felül a listát.

Ahogy korábban megírtuk, az Európai Unió Tanácsa, amely a tagállamok kormányait tömöríti, arról döntött, hogy az EU 15 ország felé megnyitja a határait július 1-jétől. A megállapodás értelmében csak az alábbi országok állampolgárai utazhatnak be az unió területére:

SZERBIA, MONTENEGRÓ, GRÚZIA, DÉL-KOREA, JAPÁN, KANADA, AUSZTRÁLIA, ÚJ-ZÉLAND, ALGÉRIA, MAROKKÓ, TUNÉZIA, RUANDA, URUGUAY, THAIFÖLD.

A 15. ország Kína lehet, azzal a a feltétellel, ha az ázsiai ország is beengedi ezentúl az uniós állampolgárokat.

A listán nem szereplő országok állampolgárai közül továbbra is csak akkor léphet be valaki az EU területére, ha uniós állampolgár közeli hozzátartozója, állandó lakhelye van egy uniós állam területén, vagy a koronavírus elleni védekezésben létfontosságúnak ítélt szektorokban (egészségügy, kutatás-fejlesztés) dolgozik.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 114 megnézve, 1 alkalommal mai nap |