< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Donáth Anna: Kezd elege lenni az EU-nak abból, hogy a magyar miniszterelnök és családja uniós pénzből gazdagodik

| Mobile | RSS

Donáth Anna: Kezd elege lenni az EU-nak abból, hogy a magyar miniszterelnök és családja uniós pénzből gazdagodik

KÜLFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2020 Júl 4.

Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő.

Kezd elege lenni az EU-nak abból, hogy a magyar miniszterelnök és családja uniós pénzből gazdagodik. De az uniós források jogállamisághoz való kötésének nem lehet az a vége, hogy Magyarország kevesebb pénzt kapjon – mi épp ezért dolgozunk azon, hogy önkormányzatok, civil szervezetek és helyi vállalkozók közvetlenül kapják meg ezeket a pénzeket – mondta el Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.

Most már tényleg a jogállamisághoz köthetik az EU-s pénzek kifizetését.

Erről egy német miniszter beszélt a Die Welt-nek adott interjúban.

Az Európai Tanács július 17-18-án tárgyal a következő költségvetésről Ursula von der Leyen vezetésével.

A német külügyi államminiszter megerősítette, hogy kormánya tervei szerint lesz jogállami záradék az új uniós költségvetésben, azaz a támogatások kapcsán számon kérik, mennyire tartják tiszteletben a tagállamok a demokratikus alapelveket.

Mivel a koronavírus utáni újjáépítési alap is a költségvetés része, így arra is vonatkozhatnak a kritériumok. Másfelől már készül a Bizottság jelentése arról, hogy a kormányok milyen mértékben tesznek eleget a jogállamiságnak. Michael Roth a Die Welt-nek nyilatkozott abból az alkalomból, hogy 3 napja Berlin vette át az EU soros elnöki teendőit. Azt hangsúlyozta, hogy meg kell védeni a közös értékeket. És nem szabad csalódást okozni ezen a téren.

Az interjúba bekapacsolódott az Európai Bizottság szintén szociáldemokrata alelnöke is, a holland Frans Timmermans is, aki arról beszélt: a nacionalisták és a populisták csak arra várnak, hogy Brüsszel kudarcot valljon.

Sajnálattal említette, hogy az utóbbi években kiderült: egyáltalán nem magától értető az európai normák győzelme, mert nem mindenki akarja, hogy felülkerekedjen az a modell, amelynek alapja a béke, a biztonság, a jólét, illetve a demokrácia, a jogállam és a szabadság.

fecsegő.eu/OLKT

Leave a Reply 56 megnézve, 1 alkalommal mai nap |