< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék / Blog article: Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, hogy végre megszabaduljanak a szoci polgármestertől

| Mobile | RSS

Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, hogy végre megszabaduljanak a szoci polgármestertől

A koronavírus-járványnak köszönhetően nyert ugyan két hónapot Mohács szocialista polgármestere, de a veszélyhelyzet elmúltával, amint újra összeülhetett a közgyűlés, a képviselők éltek a lehetőséggel és feloszlatták magukat, amire korábban nem adott lehetőséget a járvány alatt életbe lépett a különleges jogrend. Csorbai Ferencnek nemrég azt kellett megtanulnia, mi a különbség a koszorúér problémák és a koronavírus között, nemsokára pedig lehetősége lesz megismerkednie a valódi választással, amikor nem egyedül áll a rajtvonalon a vetélytársa váratlan halála után. 

A tavaly őszi önkormányzati választások legszégyenteljesebb epizódja volt, amikor a mohácsi szocialista polgármester-jelölt nem lépett vissza a jelöltségtől vetélytársa váratlan elhunyta után. Mohács közismerten jobboldali település, az MSZP-és Csorbai Ferenc rendes körülmények között annyi esélye lett volna győzni, mint elsőként befutnia az Epsomi Derbyn. 2014-ben Csorbai Ferenc alig 12 százalékot kapott. Amennyiben Szekó József, a kormánypártok támogatta jelölt nem huny el tragikus hirtelenséggel a kampányidőszakban, a szocialisták jelöltjének nagy valószínűséggel esélye sem lett volna. Csorbai Ferenc azonban nem hitt a tisztességes versenyben, nem állt el a választástól, hogy a megismételt fordulóban már ne egyedül álljon a rajtvonalon, inkább elegánsan hagyta, hogy polgármesterré válassza a haladó baloldali kisebbség, meg aki mindenképpen ikszelni akart azon a lapon is, ahol a polgármester-jelölt szerepelt. Mindössze 1867 szavazatot kapott, több mint 4000-en érvénytelenül voksoltak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból.

Hat hónap múlva, amint a jogszabályok lehetővé teszik, fel kívánjuk oszlatni a testületet, hogy új választásokat lehessen tartani

– ígérte ősszel Pávkovics Gábor, a Fidesz helyi elnöke. A hat hónapból nyolc lett, de ezt a kis ráadást a koronavírus-járványnak köszönheti Csorbai Ferenc, mivel a járvány elleni védekezésről szóló törvény megtiltotta a képviselőtestületeknek az önfeloszlatást, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, hogy járvány alatt kell időközi választást rendezni. A törvény e passusa a veszélyhelyzet visszavonásával érvényét veszítette, így végre semmi nem akadályozta meg a mohácsi képviselő-testületet, hogy feloszlassa magát.

CSORBAI, AKI MEGAKADÁLYOZTA A LEGÚJABBKORI MOHÁCSI VÉSZT

Csorbai Ferenc persze nem csak időt nyert a járvánnyal, hanem országos hírnevet is szerzett azzal, hogy összekeverte a koszorúeret a koronavírussal, ezért amikor a településen egy idős nőt kórházba vittek szívpanaszokkal, akkor a szocialisták rengeteg ésszel felszerelt polgármestere azonnal a pódiumra lépett és nekiállt azzal ijesztgetni a mohácsiakat, hogy a város “koronária-gócponttá vált”. A nagy fontoskodásnak persze közröhej lett a vége, a haladó médiatermékek, amelyek élen jártak az idióta polgármester nyomán pánikkeltésben, is kénytelenek voltak pár nap után beismerni, hogy nem fognak tömegesen elpusztulni a mohácsiak, nem ez lesz az új mohácsi vész.

Szerencsére még mindig nem vette le a videót az oldaláról a szocialisták mohácsi zsenije, így a visszanézhető szilveszteri kabarék mintájára Csorbai járványügyi előadását is bármikor meg lehet tekinteni.

ÖNKÉNT NEM TÁVOZOTT, DE MEGSZAVAZTA AZ ÖNFELOSZLATÁST

Némi kis gerinc azért előfordul Csorbai Ferencben. Ugyan ismételten hiába szólították fel lemondásra, ahhoz nem volt kedve, de a képviselő-testület feloszlatására tett indítványt maga a polgármester is támogatta. Bár bizonyára egyszerűbb lett volna csak polgármester választani, nem a teljes testületnek újra megmérettetnie magát, a demokrácia Mohácson fénylő lángoszlopa legalább megértette, hogy nem maradhat tovább polgármester a többség akaratával szemben.

Pávkovics Gábor, Mohács alpolgármestere az ülésen ismét felszólította Csorbai Ferencet, Mohács jelenlegi, szocialista polgármesterét, mondjon le, mert ezzel elkerülhető lenne, hogy az időközi választáson képviselőket is választani kelljen, ne csak polgármestert, Csorbai Ferenc azonban nem távozott önként. A testület tagjai ezt követően név szerinti szavazással döntöttek az indítványról, a jelenlévő tizenegy képviselő igennel voksolt (tehát Csorbai Ferenc is támogatta azt).

– számol be a fejleményekről a Pécsiújság.hu.

Csorbai Ferencnek a választások mellett még meg kell küzdenie a közveszéllyel való fenyegetés tényállásával is, amit neki azelőtt sikerült kimeríteni, hogy a különleges jogrend életbe lépett volna. Kérdés, hogy a mohácsi választók értékelik-e az ügybuzgalmát. Ügyében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást.

(Forrás: PS; Pécsiújság.hu)

fecsego.eu/Pesti srácok

Leave a Reply 96 megnézve, 1 alkalommal mai nap |