| Mobile | RSS

Csak átmenet az EU régióiban: az emberek, a gazdaság és a környezet támogatása

Sajtóközlemények REGI  Tegnap  

  • Az első szavazás az új Just Transition Fundról, a Green Deal első javaslata
  • „Zöld Jutalmazási Mechanizmus” létrehozása
  • Az új alap költségvetése és hatálya az európai parlamenti képviselők által kibővített

Az EU-nak áttérnie kell az éghajlat-semleges gazdaságra anélkül, hogy a régiók közötti különbségek tovább növekednének – mondják a regionális fejlesztési képviselők.

Július 6-án, hétfőn a Regionális Fejlesztési Bizottság 27 igen szavazattal, 7 ellenében és 8 tartózkodás mellett jóváhagyta az Igazságos Átmeneti Alap létrehozását.

Pénzügyi források elosztása

Az európai parlamenti képviselők a 2021–2027 közötti pénzügyi keretből előirányzott költségvetés jelentős növelését kérik (folyó árakon 11 270 459 000 euróról 25 358 532 750 euróra a 2018. évi árakon, amelyeket „alapösszegnek” is neveznek). Ezt az összeget további 32 803 000 000 EUR-val egészítik ki folyó árakon, ahogyan azt az EU behajtási eszköze javasolja.

A jóváhagyott szöveg magában foglalja egy „zöld jutalmazási mechanizmus” létrehozását, amely lehetővé teszi az összes JTF-forrás 18% -ának elosztását attól függően, hogy a tagállamok milyen mértékben csökkentik üvegházhatású gázok kibocsátását, elosztva a legújabb átlagos GNI-vel. Ezenkívül a teljes összeg 1% -át kifejezetten a szigetekre, 1% -át a legkülső régiókra fordítják.

Az egyes régiók legsebezhetőbb közösségeinek támogatására szolgáló JTF-fel az EP-képviselők a támogatható projektek költségeinek legfeljebb 85% -ának megfelelő társfinanszírozási arányt igényelnek.

Kapcsolat a meglévő EU kohéziós politikai eszközökkel

A JTF létrehozása nem vezethet a többi kohéziós alap csökkentéséhez vagy kötelező átutalásaihoz – hangsúlyozza a jóváhagyott szöveg. A JTF forrásait ki lehet egészíteni az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) és az Európai Szociális Alapból (ESZA +) önkéntes alapon átadott forrásokkal, miközben megőrzik eredeti céljaikat.

A támogatás körének kibővítése

Az európai parlamenti képviselők egyetértenek abban, hogy a közös munkacsoport szélesebb körűnek kell lennie, különös tekintettel a társadalmi kohézióra, és munkahelyteremtést eredményezve. Az alap által támogatott tevékenységek a következőket foglalják magukban: mikrovállalkozások, fenntartható turizmus, társadalmi infrastruktúra, egyetemek és állami kutatóintézetek, energiatároló technológiák, alacsony kibocsátású távfűtés, intelligens és fenntartható mobilitás, digitális innováció, ideértve a digitális és precíziós gazdálkodást, küzdelmet célzó projektek az energiaszegénység, valamint a kultúra, az oktatás és a közösségépítés.

Azok a régiók, amelyek erősen függnek a szén, lignit, olajpala vagy tőzeg kinyeréséről és elégetéséről, az EP képviselők eltérést javasolnak a földgázhoz kapcsolódó tevékenységekbe történő beruházásokra. Ebben az értelemben a Bizottság jóváhagyhatja az ilyen tevékenységeket magában foglaló területi igazságos átmeneti terveket, ha azok a taxonómia rendelettel összhangban „környezetvédelmi szempontból fenntarthatónak” minősülnek, és teljesítik további hat kumulatív feltételt.

Idézet

Az előadó Manolis Kefalogiannis (EPP, GR) elmondta: „A méltányos átmenet alapja az Európai Bizottság Zöld Európát jelképező kezdeményezésének első fontos lépése. Ma a Regionális Fejlesztési Bizottság megerősítette, hogy az EP továbbra is vezető szerepet tölt be a Párizsi Megállapodás végrehajtásában, társadalmilag igazságos és környezetbarát átmenetet folytatva régióinkban. A megnövekedett költségvetéssel képesek leszünk hatékonyan támogatni azokat a régiókat, amelyekre szükségük van leginkább, de mindenekelőtt erőteljesen támogatjuk polgárainkat. Új zöld korszakba lépünk anélkül, hogy senkit hagynánk hátra. ”

Következő lépések

Az Európai Parlament plenáris ülésén várhatóan szeptemberi ülésén szavaz a jelentéstervezetről, és megbízást ad az intézményközi tárgyalásokra.

Háttér

A Parlament már 2018 márciusában felszólított egy átfogó alap létrehozására az energiaágazatban a méltányos átmenet támogatására, az állásfoglalással meghatározva a Parlament álláspontját a 2020 utáni többéves pénzügyi keretről. A Bizottság 2020. január 14-én jogalkotási javaslatot tett közzé az igazságos átmenet alapjáról (JTF), amelynek célja a leginkább érintett régióknak az átmenet társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítésében történő elősegítése; ez egy első jogalkotási javaslat, amely végrehajtja az Európai Zöld Üzlet. 2020 május végén a Bizottság módosított javaslatban javasolta az Alap forrásainak jelentős növelését (folyó árakon összesen 44 milliárd EUR).

fecsego.eu/hírek Európa Parlament

Leave a Reply 93 megnézve, 1 alkalommal mai nap |