| Mobile | RSS

Bonyolult és indokolatlannak tűnő utazási szabályok jönnek

D MTZ20200605014
Joób Sándor

JOÓB SÁNDORKÖVETÉS2020.07.14. 08:08

Kedden éjfél után lépnek életbe azok a beutazási korlátozások Magyarországon, amelyeket a kormány rendelt el a koronavírus-járvány második hullámának elkerülésére. A megjelent rendeletben furcsa módon olyan országok is piros besorolást kaptak, ahol alig vannak fertőzöttek, miközben például az Egyesült Államok csak a kevésbé súlyos helyzetet jelentő sárga jelzést kapta. Az operatív törzs válasza szerint a besorolás igazodik az uniós helyzetmegítéléshez. Miután a többi uniós ország is korlátozásokat vezetett be, nehéz kerülőúton kijátszani a magyar rendeletet: aki Ausztria vagy Szlovákia felől akarna ide jönni, az mindkét országban könnyen karanténba kerülhet.

Az elmúlt hetekben sorban jöttek a hírek arról, hogy egyes országokban hogyan emelkedik újra a fertőzöttek száma. Nálunk jó a helyzet, de a világban rosszabb, mint valaha. A WHO szerint az utóbbi 24 órában 230 370-nel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a világban, a legtöbb új fertőzöttet az Egyesült Államokból, Brazíliából, Indiából és Dél-Afrikából jelentették. 

Ahogy korábban Kína, Dél-Korea vagy más országok példáján látható volt, a sikeresen kezelt járvány után több helyen azért kezdett el újra emelkedni a fertőzések száma, mert a vírus külföldről érkezett. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta: a beutazási korlátozás célja nem a szabadság korlátozása, hanem az, hogy Magyarországon belül a nagyobb járvány elkerülésével lehessen fenntartani a szabadságot. 

Az országos tisztifőorvos egy elsőre jól átlátható rendszert dolgozott ki arra, mely országokból érkezők jelenthetnek veszélyt Magyarországra:

  • a zöld jelzésű országokban az aktuális fertőzés mértéke alacsony,
  • a sárga jelzésű országokban kevésbé súlyos,
  • a piros jelzésű országokban a fertőzöttség mértéke súlyos.

Gulyás szerint fontos szempont volt az is, hogy az Európai Unión belül a lehetőségek szerint fent lehessen tartani a mozgási és utazási szabadságot. Európából Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, illetve az unión kívüli Egyesült Királyság, Szerbia és Norvégia kapott sárga jelzést. Piros jelzéssel szerepel a mostani listán Észak-Macedónia, Albánia, Montenegró, valamint Ukrajna és Fehéroroszország is.

Nehezen érthető színezés

A színezés néhány ország esetében igencsak nehezen érthető: 

  • Az Egyesült Államok sárga jelzést kapott, holott az egész világot tekintve máig itt a legtöbb a fertőzött és a haláleset, és a júniusi csökkenés után mostanra még magasabbak lettek a napi új esetszámok. Most már naponta átlagosan 40-60 ezer új fertőzöttet regisztrálnak. A második hullám még nagyobb, mint az első. 
  • Eközben a jóval enyhébb számokat produkáló (napi 2-300 új fertőzött) Kanada piros lett. Piros jelzéssel szerepel az országok listáján Thaiföld is, ahol május eleje óta vagy nincs új eset, vagy napi 1-10 közötti az új esetek száma.
  • Ugyanígy nehezen érthető Új-Zéland piros zónába sorolása is. A szigetországban eleve alacsony volt a fertőzések és a halálesetek száma, és április 27. óta vagy egyáltalán nincs új fertőzött, vagy elhanyagolható az új fertőzöttek száma. 
  • Európában Olaszország zöld jelzést kapott. Igaz, már nem olyan súlyos a helyzet az országban, mint március és május között, jelentősen sikerült is leszorítani a fertőzések számát, de most is naponta átlagosan 200-nál több új esetet regisztrálnak.
  • Szintén zöld jelzést kapott a 4 millió lakosú Horvátország, ahol az újonnan regisztrált fertőzöttek száma alapján készült grafikon szintén egy klasszikus második hullámot mutat – a korábbinál magasabb esetszámokkal. Igaz, itt csak napi 50-100 esetről beszélhetünk, és az új fertőzések nagyrészt családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön történtek. 
  • Ehhez képest viszont sárga besorolást kapott az 5 milliós Norvégia, ahol május eleje óta nem ment 50 fölé az új esetek száma, az tartósan 10-15 körül van csak, és legutóbb mindössze 9 új esetet regisztráltak. Az országban közben folyamatosan tesztelnek, már 380 ezer körül jár az elvégzett tesztek száma. 

Grafikonon is ábrázoltuk, milyen különbségek vannak a pirossal, sárgával és zölddel jelölt országok között az 1 millió lakosra számított új fertőzöttek számában. Ez alapján biztosan nem csak ez a faktor döntött az országok besorolásánál.

Az uniós besorolást követjük 

Az országok besorolásáról részletes kérdéseket küldtünk az operatív törzsnek, de csak egy formaválaszt kaptunk, ami így kezdődik:

Mi, magyarok közös erőfeszítéssel az első csatát a vírussal szemben megnyertük, az életet újraindítottuk. Hazánk egész Európában az egyik legbiztonságosabb ország lett a járvány szempontjából. A világban azonban nem mindenhol volt ennyire sikeres a védekezés, ezért a járvány sok helyen újra fellángol. Most tehát meg kell védenünk a biztonságunkat. Meg kell akadályoznunk a vírus behurcolását külföldről. Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk.

Az országok besorolására vonatkozó kérdést feltehetően a következő mondat igyekszik megválaszolni: 

A BESOROLÁS KOMPLEX SZEMPONTOK ALAPJÁN, AZ UNIÓS BESOROLÁSHOZ IGAZODIK, VALAMINT AZ ADOTT ORSZÁGOK AKTUÁLIS FERTŐZÖTTSÉGI VISZONYAI, JÁRVÁNYÜGYI TENDENCIÁI  ÉS A MAGYARORSZÁGRA VALÓ KOCKÁZATÁT VESZI FIGYELEMBE.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Horvátországnak adott zöld jelzést az Atv.hu-nak azzal magyarázta, hogy a legtöbb magyar pozitív eset Szerbia és Ukrajna felől fertőződött meg. A rektor ugyanakkor arra figyelmeztetett: az ország besorolása bármikor megváltozhat. Az egyes országok helyzetét hetente felülvizsgálja a kormány és az országos tisztifőorvos, és a járványügyi helyzetnek megfelelően módosítják azt.  

Nem érdemes kerülővel próbálkozni

Arra nem kaptunk választ, milyen módon kerülhető el a szabályok kijátszása. Hogy ellenőrzik a határon, ha valaki eredetileg egy piros vagy sárga országból indul el, de utazását úgy alakítja, hogy egy zöld országon keresztül érkezzen Magyarországra. Elvileg elképzelhető lenne például, hogy valaki a piros minősítésű Törökországból vagy a sárga minősítésű Egyesült Királyságból repülővel Bécsbe érkezzen, majd onnan korlátozás nélkül lépjen be Magyarországra. De csak elvileg.

Hivatalos választ ugyan nem kaptunk, de az osztrák szabályokat átnézve ez valóban csak elvi lehetőség marad: senkinek nem ajánljuk, hogy ezzel próbálkozzon. Ausztria is beutazási korlátozásokat vezetett be ugyanis, így 

AKI LONDONBÓL BÉCSBE AKAR REPÜLNI, ÉS ONNAN SZERETNE HAZATÉRNI, AZ SZÁMÍTHAT ARRA, HOGY BÉCSBEN KERÜL 14 NAPOS KARANTÉNBA.

Az osztrák belügyminisztérium honlapján olvasható tájékoztatás szerint aki az Egyesült Királyságból érkezik Ausztriába, annak 4 napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet kell felmutatnia, vagy 14 napos karanténba kerül – már ha van hely. Mert ha erről nem kap visszaigazolást, akkor nem engedik be az országba. A karantént Magyarországhoz hasonlóan akkor lehet elhagyni, ha negatív eredményű teszt készül. Ausztriában hasonló szabályozás vonatkozik a schengeni térségen kívülről, illetve az Andorrából, Bulgáriából, Írországból, Monacóból, Romániából, San Marinóból, Vatikánból és Ciprusról érkezőkre.

AUSZTRIA MÁR A VESZÉLYES ORSZÁGOK KÖZÉ SOROLJA HORVÁTORSZÁGOT IS. AZ ONNAN ÉRKEZŐK IS KARANTÉNRA SZÁMÍTHATNAK. 

Egy pirossal vagy sárgával jelölt országból érkezve Szlovákia felől sem lehet ellenőrzés nélkül bejutni Magyarországra. A konzuli szolgálat honlapja szerint aki Szlovákiába a koronavírus szempontjából nem biztonságosnak ítélt országból érkezik (például az Egyesült Királyságból) vagy 14 nappal korábban ilyen országban járt, annak 96 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-teszt eredményét kell szlovák, angol vagy német nyelven bemutatnia, és a negatív teszt bemutatásáig házi karanténba kell vonulnia. A honlapon külön kiemelik:

A BIZTONSÁGOS ORSZÁGOK LISTÁJÁN NEM SZEREPLŐ ORSZÁGOKBÓL MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK SEM TUDNAK SZLOVÁKIÁBA KORLÁTOZÁS NÉLKÜL BEUTAZNI, MIVEL SZLOVÁKIA NEM ÁLLAMPOLGÁRSÁG, HANEM TERÜLETEN TARTÓZKODÁS ALAPJÁN ENGEDI, ILLETVE KORLÁTOZZA TERÜLETÉRE A BELÉPÉST. 

Más szabályok a magyarokra és a külföldiekre 

A vasárnap megjelent kormányrendelet a beutazási korlátozásokról részben eltérő szabályokat állapít meg a magyar és a nem magyar állampolgároknak. Ezeket táblázatban foglaltuk össze. 

Magyar állampolgárKülföldi állampolgárKülföldi állampolgár tranzitúton
Zöld jelzésű országból érkezikKorlátozás nélkül beléphetKorlátozás nélkül beléphetEgészségügyi vizsgálat. Amennyiben ez nem igazolja fertőzés gyanúját, kijelölt útvonalon haladhat át az országon, és csak meghatározott pihenőhelyeken állhat meg. 24 órán belül el kell hagynia az országot.
Sárga jelzésű országból érkezikEgészségügyi vizsgálat. Függetlenül attól, hogy ez fertőzés gyanúját igazolja vagy sem, 14 nap karantén otthon vagy más kijelölt helyen – VAGY 5 napon belül, 48 óra különbséggel elvégzett, két negatív PCR-teszt felmutatása, ami igazolja, hogy nem fertőzött az illető. Ebben az esetben nem kell karanténba vonulni. Ha az érkezőnek nincs PCR-tesztje, kérheti ennek elvégzését. Az első negatív eredmény után elhagyhatja a karantént, de el kell végezni a második tesztet is. A teszt költségét augusztus 1-ig az állam állja.Egészségügyi vizsgálat. Ha ez fertőzés gyanúját állapítja meg, az illető nem léphet be Magyarországra. Ha az egészségügyi vizsgálat nem igazolja a fertőzés gyanúját, 14 nap karantén kijelölt intézményben vagy ismerős, rokon lakásában. VAGY 5 napon belül 48 óra különbséggel elvégzett,  két angol vagy magyar nyelvű negatív PCR-teszt felmutatása, ami igazolja, hogy nem fertőzött az illető. Ebben az esetben nem kell karanténba vonulni. Ha az érkezőnek nincs PCR-tesztje, kérheti ennek elvégzését. Az első negatív eredmény után elhagyhatja a karantént, de el kell végezni a második tesztet is. A teszt költségét augusztus 1-ig az állam állja.Egészségügyi vizsgálat. Amennyiben ez nem igazolja fertőzés gyanúját, kijelölt útvonalon haladhat át az országon, és csak meghatározott pihenőhelyeken állhat meg. 24 órán belül el kell hagynia az országot.
Piros jelzésű országból érkezikEgészségügyi vizsgálat. Függetlenül attól, hogy ez fertőzés gyanúját igazolja vagy sem, 14 nap karantén otthon vagy más kijelölt helyen – VAGY 5 napon belül, 48 óra különbséggel elvégzett két negatív PCR-teszt felmutatása, ami igazolja, hogy nem fertőzött az illető. Ebben az esetben nem kell karanténba vonulni. Ha az érkezőnek nincs PCR-tesztje, a karanténban kérheti ennek elvégzését. Ha mindkettő, 48 óra időkülönbséggel elvégzett teszt negatív eredményt mutat, a magyar állampolgárt felmentik a karantén alól. A teszt költségét augusztus 1-ig az állam állja.Nem léphet beEgészségügyi vizsgálat. Amennyiben ez nem igazolja fertőzés gyanúját, kijelölt útvonalon haladhat át az országon, és csak meghatározott pihenőhelyeken állhat meg, majd 24 órán belül el kell hagynia az országot.

A beutazási szabályok nem érintik az áruszállítással foglalkozó fuvarozókat. Az indoklás szerint az áruellátás a magyar gazdaság érdeke. A kormányrendelet emellett számos kivételt sorol fel a sárga és piros jelzésű országokból érkező magánszemélyeket illetően.

Az előírások alól felmentést a belépés helye szerint illetékes rendőrség adhat, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér esetében például a XVIII. kerületi rendőrkapitányság. Felmentés adható annak, aki bírósági vagy hatósági eljárás miatt jön Magyarországra, üzleti útra, munkavégzés miatt jön, orvoshoz jön (beutalóval, igazolással), nálunk tanul, házasságkötésre, keresztelőre, temetésre, családi eseményre érkezik, hozzátartozóját ápolja, kiemelt jelentőségű, nemzetközi sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényre jön résztvevőként (nem nézőként). Emellett egy napra átjöhetnek a határon a szomszédos országok 30 kilométeres sávjában élők és a mezőgazdasági idénymunkások is.  

Hatósági felirat egy járványügyi megfigyelés alatt álló személy lakásának ajtaján Salgótarjánban 2020. március 25-én.

Hatósági felirat egy járványügyi megfigyelés alatt álló személy lakásának ajtaján Salgótarjánban 2020. március 25-én.Fotó: Komka Péter / MTI

Horvátország felé még nyitva az út

Alapvető jó tanács, hogy az ember ha teheti, most ne utazzon külföldre, vagy ha ezt nem kerülheti el, előtte alaposan tájékozódjon, mert az egyes országok folyamatosan léptethetnek életbe újabb korlátozó intézkedéseket. 

Horvátország felé a magyar állampolgárok egyelőre korlátozás nélkül utazhatnak. Az uniós állampolgároknak továbbra is regisztrálniuk kell, meg kell adniuk adataikat a határon. Ugyan azt ígérték, hogy a határátlépés meggyorsítható azzal, ha az ember előre kitölti az adatlapot online az Enter Croatia honlapon, az elmúlt napokban Horvátországba utazóknak nem voltak éppen pozitív tapasztalataik. Hosszú sorok alakultak ki a határon, többen is a következő problémákról számoltak be az Indexnek: 

  • Hiába regisztráltak előre, ez a horvát határőröket nem nagyon érdekelte, ők egyenként ellenőrizték és szkennelték be az úti okmányokat, ami nagyon lelassította az átjutást. 
  • Eleve kevés volt a horvát határőr.
  • Nem volt külön sor a már előre regisztráltaknak.    

Horvátországban a nem uniós állampolgárokra szigorúbb beutazási szabályok vonatkoznak. Nekik 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ha PCR-tesztet mutatnak be, az elkülönítő ideje egy hétre csökkenthető. Kivételt képeznek azok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy mert ott ingatlanuk van. Hétfőtől Horvátországban kötelező lesz a szájmaszk viselése a kórházakban, rendelőkben, a tömegközlekedésben és az üzletekben. A vendéglátóhelyeken csak a személyzetnek kell védőfelszerelést viselnie. 

(Borítókép:  Rendőrök ellenőrzik a személyforgalmat a vámosszabadi határátkelőhelyen a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én. – fotó:  Máthé Zoltán / MTI)

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 108 megnézve, 3 alkalommal mai nap |