< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Vádemelés a szerb pénzmosóval szemben

| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Vádemelés a szerb pénzmosóval szemben


   6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
    Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
          E-mail: csongrad-csanad.fou@mku.hu

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a szerb férfival szemben, aki 2015-ben több mint 200 ezer dollárt próbált meg tisztára mosni.

A vádirat szerint az eljárás során ismeretlenül maradt személyek tajvani székhelyű vállalkozás ügyintézőinek adták ki magukat és küldtek egy megtévesztő elektronikus üzenetet a céggel egyébként hosszabb ideje üzleti kapcsolatban álló, elektronikai alkatrészeket forgalmazó amerikai gazdasági társaságnak. A megtévesztő tartalmú üzenetben azt közölték az amerikai céggel, hogy megváltozott a bankszámlaszámuk és a továbbiakban az átutalásaikat új bankszámlaszámra teljesítsék. Mindezzel egyidőben a vádlott 2015. október 1. napján az egyik bank szegedi fiókjában egy akkor alapított, ugyancsak szegedi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjeként bankszámlát nyitott. A bankszámlára ezt követően röviddel 218 ezer USD-t utalt az amerikai gazdasági társaság, amelyet jóvá is írtak. A jóváírást követő napon a vádlott 110 ezer dollárt vett fel a bank szegedi fiókjában készpénzben, majd másnap a fennmaradó összeget is fel kívánta venni. Ezt azonban a vádlottnak már nem sikerült megszereznie, mivel a bankbiztonsági rendszereken küldött jelzés miatt a tranzakciót felfüggesztették, majd a fentmaradó összeg lefoglalásra került a büntetőeljárás során.

A vádlott mindezeket követően netbankon keresztül továbbra is megpróbálta az átutalást végrehajtani saját bankszámlái felé, de azok már eredményre nem vezettek.

A vádirat szerint a vádlott mintegy 61 millió forint bűncselekményből származó pénzt szerzett meg a bankszámlán történő jóváírással és tisztában volt azzal, hogy az általa megnyitott bankszámlára nem legális forrásból, hanem büntetendő cselekményből származó pénzek érkeznek.

A vádlott ténylegesen mintegy 31 millió forintot vett fel, míg a fennmaradó 30 millió forintnak megfelelő USD a lefoglalás megszüntetését követően a sértett tajvani cég részére került kiadásra.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség a szerb férfival szemben különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat.

A vádlott bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Szeged, 2020. július 15.

                  a távollévő: 

                       Dr. Kopasz Zsolt                          főügyész      

    helyett jelen lévő: 

Dr. Törő Sándor
főügyészhelyettes

Leave a Reply 39 megnézve, 1 alkalommal mai nap |