| Mobile | RSS

Donáth Anna: „Kommunikációs blöff, ami tegnap a Parlamentben zajlott”

Harkai Péter

Harkai Péter | 2020. július 15. 17:17

A Momentum uniós képviselőjét felszólalása közben régi jó szokása szerint „lekeverte” Kövér házelnök, majd a Kocsis-Hollik duó Dobrev Klárával összemosva kommunistázta mindkettejüket. Donáth Annát kérdeztük „vendégfellépéséről”, aminek körülményeiről az MTI elfelejtett beszámolni az utókornak.

– “Önöknek köszönhetően eljutottunk odáig, hogy már nem csak a magyar adófizetők, hanem európai szövetségeseink is azt kérdezik: hová tűnt az a rengeteg pénz, amit Magyarország kapott? Hogy lehetséges az, hogy az EU-s támogatásból nem építik, hanem leépítik a magyar demokráciát? Teljesen világos, hogy mi az ország, és mi a miniszterelnök érdeke. A mai szavazáson ezért Önöknek egy igen egyszerű kérdésre kell választ adniuk: Orbán Viktor, vagy Magyarország?”. Többek között ezekkel a szavakkal lépett tegnap az Országgyűlés elé az uniós költségvetéssel kapcsolatos álláspont megszavazása előtt, amit Kövér László házelnök úgy kommentált, hogy „nem vagyunk hajlandóak önként felcsatolni a nyakörvet, melyen a lánc végét olyanok fogják, akiknek feltett szándékuk a közép- és kelet-európai kisállamok újbóli gyarmati alávetése”.  Mit tapasztal, Brüsszel gyarmatosításra készül?

– Természetesen nem tapasztalunk ilyesmit.

– Maradt Önben mondandó Kövér házelnök szigorú fellépését követően?

– A törvényben szerepel, hogy az európai parlamenti képviselők európai témákban meghívásos alapon felszólalhatnak – ezzel élt Dobrev Klára is –, és a frakciókeret idejéből gazdálkodhatnak. Mivel a Momentumnak nincs saját frakciója, hosszas utánjárással kiderítettük, hogy minket a függetlenekhez sorolnak és a 13 független mellé 14.-nek csatlakozva 8 perc állt rendelkezésünkre, ebből 36 másodperc esett volna rám, de a jegyző jelezte, hogy nyugodtan kihasználhatom az egy percet, mert úgysem szólal fel mindenki a frakcióból. Ez egészen addig formálódott, amíg fel nem léptem a pulpitusra, akkor már csak 40 másodpercem maradt s ezt az éber házelnök szigorúan be is tartatta. Nem maradt le semmi a beszédemből, csak az utolsó mondatom maradt félbe, a lényeget sikerült elmondanom. Ezzel együtt végigültem a vitát, mert kíváncsi voltam, hogy milyen is az Orbán-kormány működése a parlamentben, milyen az a helyzet, amikor úgynevezett vitára invitálják a képviselőket, amikor alapvető része az Orbán-rendszer cinizmusának az, ahogy reagálnak és az, ahogyan senki más esetében nem szigorúak, de az ellenzékkel folyamatosan példát statuálnak, most legutóbb velem.

– Afféle fehérek közt európaiként rácsodálkozott a balkáni parlamentarizmus természetrajzára?

– Parlamenten kívüli párt tagjaként mindezt megélve méltatlannak tartom, hogy a kormánypárti képviselők negyedórákat beszélnek a semmiről, miközben az ellenzéket pocskondiázzák, majd a szót is beléjük fojtják. De tagadhatatlanul tükrözi a magyar parlament állapotát, hogy érdemi vita nem folyik, de egy uniós képviselő 40 másodpercét „takkra” betartják, még a látszatra sem adnak. Nem meglepő, de szokatlan, hogy Kövér László vastapsot kap, miközben az ellenzéki képviselőket kifütyülik. Európai parlamenti képviselőként ez mindenesetre egy érdekes élmény volt.

– A brüsszeli parlamentben nem történnek hasonló megnyilvánulások?

– Nyilván ott is vannak érzelmi megnyilvánulások, a parlamenti viták része a vélemény kifejtése, de azért az Európai Parlamentben politikai kulturális szempontból elfogadhatatlan, hogy mindezt a másik mondandójának elfojtására használják. Igazából egy cirkusz, ami nálunk zajlik és méltatlan a demokráciához. Függetlenül attól, hogy kinek mi a véleménye, azt illik meghallgatni. Tegnap pontosan lehetett tudni, hogy egy olyan határozat elfogadtatása készülnek, aminek semmilyen jogi kötőereje nincs, szimpla politikai kommunikáció. Mindezzel kapcsolatban úgy tenni, mintha érdemi vita kísérné, az mindent elmond a magyar parlamenti demokrácia állapotáról.

– Lépjünk el a szubjektív tapasztalatoktól! Politikusként kérdezem a véleményét, miként értékeli a tegnapi kormányhatározat várható következményeit? Miként hathat vissza mindez miránk vagy az unió költségvetésére?

– A döntés maga véleményem szerint semmit sem fog befolyásolni, éppen annyira kommunikációs eszköz és színjáték, mint a felhatalmazási törvény volt, amire semmi szüksége sem volt a magyar kormánynak a kétharmados hatalma mellett. Miután az országgyűlés döntésének nincsen semmilyen kötőereje, Orbán Viktor a még csak most elkövetkező brüsszeli tárgyalásokon természetesen olyan döntést hoz, amilyet akar, abban visszakozik, amiben akar, a tegnapi határozatnak ehhez semmi köze sincs. Nem véletlenül dobta be a négy pontba foglalt feltételeit, ami szimpla hatásvadászat és diplomáciai primadonnáskodás. Európai színtéren ezt nem szokták tolerálni, hogy mielőtt egy kormányfő leülne a tárgyalóasztalhoz, már zsarolásba kezd, ráadásul járványhelyzet idején, amikor nem csak az eljövendő hét év költségvetése, de a járvány okozta károk enyhítése is a tét. Lehet, hogy nem mindig tud az Európai Unió tökéletes példákat felmutatni, hogy mit ért európai szolidaritáson, de ami most történik, az ennek a nevében történik és most pont az a kérdés, hogy hajlandóak és képesek vagyunk-e egy közösség részeként ebben felelősséget vállalni.

– A tegnapi nap erősen abba az irányba mutat, hogy ezt a szolidaritást mintha semmi más nem működtetné a magyar kormány részéről, mint a pénzszerzés lehetősége.

– Nyilvánvalóan ez is egy a sok Orbán-trükkből, amikor elmegy a falig, vagy azon túl is, csak, hogy megmutassa milyen sziklaszilárd, de nyilvánvaló, hogy amint eddig, most is engedni fog a követeléseiből.

– Értesült-e arról, hogy miként fogadták mindezt brüsszeli kollégái?

– Természetesen. Érkeztek reakciók, szinte egyöntetűen elfogadhatatlannak tartják a zsarolási pozíciót, és remélhetően ez a tanácsülésen is ki fog jönni. Mivel rengeteg vitás pont van, e hétvégén szinte biztos, hogy nem születik megállapodás Brüsszelben, de azt is biztosra veszem, hogy nem marad szó nélkül mindaz, ami tegnap a magyar parlamentben történt.  Mindez semmi másról nem szól, mint, hogy Orbán folytatja a kommunikációs szabadságharcát, hogy megmutassa, még akár Angela Merkelnél is nagyobb vezető.

fecsego.eu/Hírklikk

Leave a Reply 109 megnézve, 1 alkalommal mai nap |